Borrels & Bites

Foto’s eerste voorronde NK Blindproeven – en jij kunt nog meedoen

Een primeur in Ahoy Rotterdam. Daar vindt 21 september de allereerste voorronde plaats van een fonkelnieuw evenement: het NK Blindproeven van wijn voor individuen. De 21 dappere deelnemers hebben zestig minuten om tien vragen te beantwoorden over zes wijnen. ChefsFriends is erbij. ‘Ik ben blij met meer dan nul punten.’

Karin Westgate werkt als salarisadministrateur op een mbo-college, maar durft het desondanks aan om blind zes wijnen te gaan proeven. ‘Ik ben fan van de wijn-spijswandelingen, maar vanwege corona is het daar de laatste tijd niet van gekomen. Als alternatief kregen we een onlinecursus aangeboden, waarin we zes wijnen proefden. Daardoor ben ik me er wat meer in gaan verdiepen en heb ik ook andere cursussen gevolgd.’

Geur, smaak en kleur
En dus gaat ze deze dinsdag voor een plek in de finale. ‘Ik heb geen al te hoge verwachtingen hoor’, vertelt ze. ‘Ik ben blij met meer dan nul punten’, klinkt het met een knipoog. ‘Waar ik op let tijdens het proeven? Ik gebruik mijn eigen smaakgeheugen, heb ik het eerder geproefd. Daarnaast de geur, de smaak en de kleur.’

Vinologenopleiding
Patricia van Wensveen heeft meer ervaring. Ze werkt lang voor Van der Valk en gaat vanaf 1 oktober een wijnbar runnen in opdracht van De Goede en De Stoute. Dan kan enige kennis van wijn geen kwaad. ‘Ik volg de vinologenopleiding van WTOL Academy. Wat ik ervan verwacht? Ik hoop dat ze het niet te ingewikkeld maken.’

Het geheim van goed proeven? ‘Rustig blijven, goed nadenken en objectief blijven. Of ik de finale ga halen? Eerst maar eens deze voorronde.’

Wijnkennis
Het NK Blindproeven van wijn voor individuen is een idee van WTOL Academy, vriend van ChefsFriends, in samenwerking met de Stichting Vakbekwaamheid Horeca. De wedstrijd is bedoeld voor wijnliefhebbers en staat in het teken van het vergroten van de wijnkennis in Nederland.

Dat laatste zou voor mij een argument moeten zijn om deel te nemen, maar ik durf het niet aan. Ik geef het eerlijk toe: ik ben beter in het drinken van wijn ‘aan de andere kant van de bar’. Uiteraard weet ik wel of ik iets lekker vind of niet, ik twijfel echter of dat voldoende is om goed te scoren tijdens dit evenement.

Snelle proevers
Nadat is afgeteld van 3 naar 0 (start) – dit is nodig, omdat bij een gelijk aantal punten de tijd telt die nodig is voor het invullen van de vragen – gaan de deelnemers van start. Er zitten twee snelle proevers tussen: Karin Muires en Patricia van Wensveen leveren hun formulieren als eerste in.

‘Het was hartstikke leuk toch’, is de reactie van Patricia als ze de zaal heeft verlaten. Het woordje ‘toch’ aan het einde van de zin geeft ‘toch’ enige ruimte voor twijfel.

Ook volgens Karin ‘viel het wel mee’. Maar zij heeft een goede reden om dat te denken: ze is fervent deelnemer aan de blindproefwedstrijd voor teams en weet ook hoe het is om die te winnen.

Finale
Of ze nu de finale gaat halen, wacht ze af. ‘Soms kun je tijdens een proeverij helemaal de mist ingaan. Als je eenmaal een richting op bent gegaan en die is fout, dan zie je dat terug in de antwoorden. Vandaag gingen de tien vragen over zes wijnen, dus dat biedt mogelijkheden op herstel als dat nodig mocht zijn.’

Oefenen
Voor haar is dit nieuwe evenement vooral een mogelijkheid om actief te blijven proeven. ‘Ik heb een horecazaak in Rotterdam en kan daar natuurlijk oefenen, maar dat is een stuk lastiger. Ook al vraag ik een van mijn medewerkers om een wijn in te schenken, ik weet wat ik op de kaart heb staan. Nu is daarover niets bekend.’

Uiteraard zien ze het beiden wel zitten om de geheel verzorgde reis voor twee personen naar het gerenommeerde champagnehuis Nicolas Feuillatte te winnen. Deze prijs voor de winnaar is beschikbaar gesteld door wijnimporteur L’Exception.

Scores
Hoe de deelnemers hebben gescoord, horen ze via een webinar. Dan worden alle wijnen en de antwoorden besproken. Of die score dan voldoende is voor een plaats in de halve finale, weten ze na 15 november.

In oktober en november zijn namelijk nog twee voorrondes. Op 11 oktober bij het Vakcentrum Food Wine & Hospitality in Houten en op 15 november bij Het Amsterdamse Proeflokaal.

Er zijn nog wat plekken vrij, dus schrijf je in. Voor slechts 25 euro heb je een plek aan tafel. In januari is de grote finale en wordt duidelijk wie aan de champagne mag en ook nog eens een jaar lang de titel ‘SVH Wijnexpert van het Jaar 2022’ mag noemen.

Hobbyist
Tot slot nog even terug naar hobbyist Karin Westgate, die het in deze voorronde opneemt tegen flink wat professionals. Ze is nog bezig als ik de zaal verlaat. Dat ze lacht als ik haar passeer, beschouw ik als een positief teken. Het kan ook zijn dat ik vooral hoop dat het een goed teken is. Ook ik wacht de uitslag met belangstelling af.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting) en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Restaurant Bord’Eau wordt Flore in hotel De L’Europe

Volgend artikel

Dit is het prachtige verhaal over de Boeren Leidse kaas met sleutels

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.