Home / Nieuws / Food.Film.Fest. keert terug in november

Food.Film.Fest. keert terug in november

Afbeelding van Werner Redlich via Pixabay

Foodies opgelet! Van 10 november tot en met 10 december 2025 vindt de nieuwe editie plaats van Food.Film.Fest., het festival dat via films laat zien hoe het anders kan met ons voedsel. We zetten de films voor je op een rij.

Het festival belicht de grenzen van het huidige voedselsysteem: uitgeputte bodems, pesticidenresistentie, machtsconcentratie in de agri-business en zorgen over dierenwelzijn. Food.Film.Fest. wil bezoekers aan het denken zetten én inspireren tot verandering.

Lokale groepen vertonen films die niet alleen problemen tonen, maar ook oplossingen aandragen. Bezoekers worden aangemoedigd elkaar te ontmoeten en in gesprek te gaan over een eerlijker en duurzamer voedselsysteem.

Documentaires over voedsel, landbouw en verandering

The Last Seed
Deze film van Andréa Gema (2022) toont de strijd van Afrikaanse boeren voor voedselsoevereiniteit en biodiversiteit. De documentaire laat zien hoe de privatisering van zaden en industrialisering van landbouw traditionele kennis en autonomie bedreigen. Boeren zetten in op agro-ecologische praktijken om hun toekomst veilig te stellen.
‘Wie de zaden controleert, bepaalt hoe er aan landbouw gedaan kan worden.’
De film is een visueel pareltje met hoopvolle antwoorden op urgente vragen over landbouw en voedsel.

Six Inches of Soil
In deze documentaire (2024) van Colin Ramsay volgen we drie jonge Britse boeren die kiezen voor regeneratieve landbouw. Ze tonen de uitdagingen én de voldoening van kleinschalige landbouw die bodem en gezondheid herstelt.
De film is een toegankelijke kennismaking met agro-ecologie en bodemherstel, relevant voor boeren en iedereen die bewuster wil eten of kopen bij lokale producenten.

New Pigs on the Block
De Belgische filmmaker Jimmy Kets (2022) vertelt het verhaal van drie varkens die voedseloverschotten verwerken in een stadsomgeving. Wat begint als een idyllisch project over voedselverspilling en verbondenheid, verandert langzaam in een confronterend portret van onze relatie met natuur en dier.

Films over systeemverandering en rechtvaardigheid

Outgrow the System
De Zweedse documentaire van Cecilia Paulsson en Anders Nilsson (2023) onderzoekt hoe een economie eruit kan zien die mens en natuur dient in plaats van andersom. Hoewel landbouw niet centraal staat, speelt agro-ecologie een rol als voorbeeld van een rechtvaardiger economie.

Landgrabbed
In deze film van Magdalena Krukowska (2022) komen de gevolgen van internationale palmoliebedrijven aan bod. Dorpen worden verdrongen, landschappen verwoest. Boeren uit West-Afrika verzetten zich en eisen hun land terug. De documentaire legt verbanden tussen industriële landbouw, grondrechten en koloniale geschiedenis.

Feeding Tomorrow
Oliver en Simon English (2024) laten zien hoe landbouw, gezondheidszorg en onderwijs samen kunnen werken aan een duurzaam voedselsysteem. De film toont hoe lokale initiatieven bijdragen aan herstel van bodem, biodiversiteit en gemeenschap.

Films met gesprek en verdieping

Veel vertoningen worden omkaderd door lokale initiatieven met voor- of nagesprekken. Zo biedt Food.Film.Fest. niet alleen film, maar ook verdieping. De organisatie benadrukt: ‘Het festival nodigt uit tot nadenken én biedt handvatten voor een eerlijker en duurzamer voedselsysteem.’ Meer informatie, het programma en trailers zijn te vinden op de website van Food.Film.Fest.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenKaasfort AmsterdamChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenMr. Henry’s 0,00%De WijnGoeroe en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.

Lees verder

Schrijf je in en mis niets!

Ontvang gratis onze inspiratiemail in je mailbox en mis niets!

De beste recepten van onze beste chefs

De beste chefs delen hun beste gerechten in onze recepturenbank. En nu denk je wellicht: die kan ik toch niet maken. Jawel hoor. De ingrediënten en benodigde apparatuur zijn afgestemd op de thuiskok, die in zijn eigen keuken graag bakt, grilt en stoomt.

De recepturenbank is gevuld met gerechten van diverse sterrenkoks, maar toegankelijk gemaakt voor de hobbykok. Lekker thuis koken met recepten van Martin, Michel en Hans.

Kijk rond in onze showroom

Onze showroom is gevuld met de leukste en lekkerste producten en diensten. Je kunt er terecht voor aanbiedingen, smakelijke kortingen en andere voordelen.

Snuffel er eens rond en laat je inspireren. Als cadeau voor jezelf of om anderen mee te verrassen.

showroom bonbons

© Copyright ChefsFriends.nl – Een activiteit van R & R media en advies.