Nieuws

Fine dining met uitzicht: Summum opent in haven van Zeewolde

Flevoland krijgt er een culinaire aanwinst bij. Aan de haven van Zeewolde bouwen Lars en Joella Dekens aan hun nieuwe restaurantdroom: Summum. ‘Het uitzicht is echt weergaloos’, aldus Lars. Rond Moederdag willen ze de deuren openen.

Summum verrijst aan de kop van de haven van Zeewolde en wordt een restaurant met meerdere gezichten. Op de begane grond komt een bar waar cocktails, oesters en andere culinaire happen worden geserveerd. Op de eerste verdieping opent een fine dining-restaurant met een panoramisch uitzicht over de haven en de omgeving, en een dakterras om de ondergaande zon te aanschouwen. De bar beneden biedt straks plek aan 30 gasten, het restaurant boven ontvangt maximaal 60 bezoekers. Buiten komt een terras met 50 zitplaatsen en er is een watersteiger waar motorjachten kunnen aanleggen.

‘Dit was jarenlang een braakliggend terrein, totdat er vijf watervilla’s zijn gebouwd. Op het laatste punt moest nog horeca komen. Wij runden restaurant De Gordiaan in Lelystad, maar wilden daar weg. Lelystad en Almere zijn slaapsteden, daar gebeurt niet veel. In Zeewolde bruist het van de energie en deze plek biedt alle kansen om er iets moois van te maken’, vertelt Lars.

Lars en Joella Dekens

Dat ‘iets moois’ draait niet alleen om het uitzicht en het interieur, maar ook om de culinaire koers. Lars: ‘Fine dining met jacht op 13 punten Gault&Millau, die we met ons vorige restaurant hebben gehaald. We willen er zijn voor de lokale bevolking en de zakelijke markt, maar ook voor de foodie uit de regio. Ik kook klassiek met hier en daar een moderne twist. Mijn zoon staat in de keuken en mijn vrouw staat aan de voorzijde van het restaurant als gastvrouw. We werken graag met lokale boerenproducten, wijn van Wijngoed Wilgenhorst uit Zeewolde, paling uit Harderwijk en vis uit Urk.’

Lars noemt zichzelf een door de wol geverfde vakman en is aanhanger van Euro-Toques, de vereniging die ambachtelijk koken promoot en wars is van zakjes en pakjes. Op zijn 13e stond Lars al in de keuken. Via de koksopleiding kwam de Harderwijker via diverse restaurants terecht bij het gerenommeerde Ratatouille in Harderwijk, onder leiding van Meesterkok Wim Zwaart. Joella werkte jarenlang bij restaurant Basiliek in Harderwijk en leerde daar wat het betekent om te werken in een sterzaak. Samen runden ze tien jaar lang restaurant De Gordiaan in Lelystad, destijds goed voor 13 punten in de Gault&Millau-gids.

Wat maakt Zeewolde zo interessant? ‘Het is de jongste gemeente van Nederland, Zeewolde bestaat pas 40 jaar. De plaats is jong, economisch gezond, toeristisch en levendig. Er zijn vakantieparken, campings en er is watertoerisme. Veel evenementen spelen zich af in en rondom de haven, de plek waar wij ons restaurant gaan starten’, aldus Lars.

Lees ook:
Jermain de Rozario: ‘Soms kan ik brullen van geluk’
Martin Berkelmans tovert met groenten bij Pollevie
De out of the box-filosofie van restaurant 1857*

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Accor met nieuw hotelmerk naar Rotterdam en Amsterdam

Volgend artikel

René Brienen naar Bonaire (en de asperges gaan mee)

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.