Familieverhaal op Groot Warnsborn: Jante en Gjalt stappen in voetsporen van ouders
Jante en Gjalt de Vries worden klaargestoomd om Landgoed Hotel-Restaurant Groot Warnsborn in Arnhem over te nemen. Ze zitten al in de directie, maar op 1 januari 2026 staan ze op eigen benen als ouders Lammert en Sjoukje uit de zaak stappen. ‘Heit en mem geven ons volledige vrijheid.’
Het verhaal achter de eigenaar van Landgoed Hotel-Restaurant Groot Warnsborn, volgens eigen zeggen ‘de parel van Gelderland’, is bijzonder. Een verhaal over een warme familie, waar keuzevrijheid heerst en hard werken de standaard is. Een verhaal ook over mogelijkheden, druk en verantwoordelijkheden.
Als Lammert en Sjoukje 35 jaar geleden vanuit Friesland neerstrijken in Arnhem, zien vier kinderen het levenslicht. Eerst Wiebe, gevolgd door een drieling: Gjalt, Jante en Doete. Het gezin bewoont de kapel net naast het statige horecabedrijf in de bossen aan de rand van Arnhem, en alle kinderen zijn ondernemend ingesteld.
Jante en Gjalt (31) werken inmiddels bijna 10 jaar voor Landgoed Hotel-Restaurant Groot Warnsborn. Zus Doete runt een sportschool in Velp, en broer Wiebe bestiert Het Wapen van Elst in het Gelderse Elst. Alle vier zijn ondernemers geworden, alle vier deden de hotelschool, en alle vier hebben ze de vrijheid gehad om in de jeugd en het werkzame leven hun eigen keuzes te maken. Nooit zijn ze gepushed.
‘Heit en mem hebben ons altijd de ruimte en vrijheid gegeven onze eigen keuzes te maken’, stelt Jante, die sales, marketing en hotelbezetting in haar portefeuille heeft. ‘Ik koos voor modellenwerk en daarna voor fine dining. Werkte onder andere bij Pure C in Cadzand. Maar uiteindelijk lonkte Arnhem, de stad waar ik samen met mijn broer Gjalt op hoog niveau korfbal speelde en dezelfde vriendengroep deel.’
Nog nooit ruzie gehad
‘Wij zijn mavo-kindjes met een topsportmentaliteit’, vult Gjalt aan, die meer het gezicht is op de werkvloer en personeelszaken in zijn takenpakket heeft. ‘Motivatie en discipline uit de topsportwereld hebben ons veel gebracht. Via diverse stages en Hof van Bussloo kwam ik bijna 9 jaar geleden bij Groot Warnsborn terecht.’
Vijf jaar geleden komt de misschien wel onvermijdelijke vraag: of Jante en Gjalt het familiebedrijf willen overnemen. Omdat ze altijd vrij zijn geweest in hun keuzes en omdat ze het als een unieke kans zien, zeggen ze ja. En dat is het startschot van een reis naar volledig eigenaarschap dat ze met een streefdatum van 1 januari 2026 hopen te bekronen.
Lammert: ‘We hebben een expert erbij betrokken die gespecialiseerd is in het overnemen van familiebedrijven. Iemand die net even verder gaat en vervelende vragen durft te stellen. Daarnaast komt er een Familiestatuut, waarin allerlei zakelijke afspraken komen. Maar het is vooral een proces, waarbij Jante en Gjalt opbouwen en Sjoukje en ik afbouwen.’
De tweeling voelt elkaar goed aan, maar er zijn ook verschillen. Jante neigt meer naar perfectionisme, terwijl Gjalt wat amicaler oogt zonder te tutoyeren. Door de karakterologische verschillen vullen ze elkaar goed aan, zowel binnen als buiten de zaak. Gjalt: ‘We hebben echt nog nooit ruzie gehad. Wekelijks hebben we directieoverleg en dan leren we van pa hoe we met bepaalde zaken moeten omgaan. Dat is een prettige manier om stapsgewijs de zaak over te nemen.’
Even geen skivakantie
Tijdens het gesprek hangt Lammert zo nu en dan met een tevreden blik ietwat achterover in zijn stoel. Hij straalt vertrouwen uit richting zijn kinderen, die de zaak nu al grotendeels zelfstandig runnen. ‘Het is fijn om te horen dat mijn kinderen vol liefde praten over hun ouders. Deze koele Fries smelt dan een beetje. Vergeet niet dat het een groot bedrijf is met veel verantwoordelijkheden’, stelt Lammert, die nog vier dagen in de week werkzaam is en daarnaast diverse bestuursfuncties vervult bij lokale horeca- en toerisme-organisaties.
Het gaat goed met Landgoed Hotel-Restaurant Groot Warnsborn. Maar zoals in elk bedrijf zijn er pieken en dalen, en zo ook bij de Vriesjes in Arnhem. Lammert: ‘In 2009 is de zaak voor 5 miljoen euro gerenoveerd, en kort daarna kwam de bankencrisis. Toen hebben de kinderen gezien dat we alle zeilen moesten bijzetten. Een skivakantie zat er bijvoorbeeld niet in’. Gjalt: ‘Als je ziet dat je ouders dan diep zitten, gaat dat door merg en been. Maar het is ook goed om te weten dat dingen niet altijd goed gaan of vanzelf gaan. We hebben niet voor niets geleerd er altijd hard voor te werken.’
Over ruim een jaar, op 1 januari 2026, is de overdracht formeel afgerond. Zien we Lammert en Sjoukje dan niet meer in het bedrijf? ‘Nee’, laten Jante en Gjalt weten. ‘Ze kunnen het toch niet direct loslaten, en dat is prima. Wij maken ook straks graag gebruik van de kennis en ervaringen van onze ouders, zodat we onszelf verder kunnen ontwikkelen.’ Lammert: ‘Het leuke is dat ik ook leer van mijn kinderen, ondanks mijn leeftijd en ervaring. Neem nou complimenten geven. Dat deed ik niet of nauwelijks richting mijn medewerkers. Dat doen mijn kinderen wel, en ik zie dat het een positieve uitwerking heeft. Dat is mooi om te zien’.
Lammert zonder Groot Warnsborn
De vraag komt naar boven of er onder het bewind van de nieuwe generatie veranderingen te verwachten zijn. Jante: ‘De afgelopen jaren zijn er stapsgewijs kleine veranderingen doorgevoerd zoals de focus op lunch en diner. Dat is bedacht en uitgevoerd door ons vieren. Zo zullen meer kleine veranderingen kunnen volgen. Denk aan de inrichting van de Vijverberg Zaal. Daar heb ik als stylist ideeën over. Dat bespreken we dan met zijn vieren, maar Gjalt en ik beslissen.’
En hoe ziet Lammert zijn pensioen voor zich over ruim een jaar? ‘Meer afstand nemen van Groot Warnsborn. Lekker op vakantie gaan, bijvoorbeeld een camper huren en rondtoeren. We gaan niet meer terug naar Friesland, ons leven is nu hier, ergens in Arnhem. Ooit zullen we de kapel als woonhuis verlaten. Het is dan aan de kinderen wat ze ermee willen doen. Wonen gaan ze er niet, dus kan het misschien als vakantievilla worden verhuurd of worden ingericht voor wellness. Dat laat ik aan de volgende generatie over.’
Lees ook:
Juliën van Loo treedt bij Parkheuvel in voetsporen vader Erik
Tom Vinke krijgt leiding bij De Kromme Watergang: ‘vader niet weg’
De Librije viert jubileum en breidt aantal eigenaren uit
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.