Advertorial

Etentje? Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig is

Advertorial – Ben je fervent amateurkok en breng je met liefde uren door in de keuken? Of krijg je rode vlekken van het idee dat je eters krijgt? Wat voor een kok je ook bent, op belangrijke momenten geldt voor iedereen hetzelfde advies: maak het je niet moeilijker dan noodzakelijk.

Misschien hoor jij bij de eerste groep en kun jij je niets mooiers voorstellen dan uren in de keuken doorbrengen om er een geweldig diner samen te stellen voor je gezin, familie of vrienden.

Of misschien niet, en krijg je bij het idee dat er een groep mensen bij je komt eten al rode vlekken. Wat ga je ze in vredesnaam voorschotelen en hoe ga je dat allemaal doen in de keuken?

Welk profiel je ook bij jezelf vindt passen, op belangrijke momenten geldt voor iedereen hetzelfde advies: maak het je niet moeilijker dan noodzakelijk is.

Het begint al bij de inkopen
Of je nu dol bent op koken of het meer ziet als een noodzakelijk kwaad, als je een diner organiseert, kom je uiteindelijk allemaal op hetzelfde punt aan: verzinnen wat er moet worden gegeten.

Hierbij geldt dat het slim is om – als je voor een groep kookt – te kiezen voor een recept dat je al eerder hebt bereid en waar jij je zeker over voelt. Dat scheelt een hoop stress.

Ben je een geoefende kok, dan mag dat best een ingewikkeld gerecht zijn. En kies voor iets simpelers als je een wat minder ervaren chef bent.

Vervolgens zullen er inkopen moeten worden gedaan. Ook hier zijn manieren om het jezelf makkelijker te maken. Je kunt naar de supermarkt gaan, als ze daar alles hebben wat je nodig hebt, en in één keer klaar zijn. Daarmee kom je echter al wel snel op erg standaard ingrediënten uit, en dat is misschien niet wat je zoekt.

Wat je ook kunt doen, is ervoor kiezen om daar wel het overgrote deel aan te schaffen, maar om bijvoorbeeld voor het vlees net een stapje extra te zetten. Een stapje naar een goede slager bijvoorbeeld.

Wil je het gemakkelijker maken voor jezelf, dan kun je ook kiezen voor een onlineslager. Hier kun je bijvoorbeeld gourmetvlees bestellen dat net wat afwisselender en beter van kwaliteit is dan in de supermarkt.

Of wat dacht je van een gevulde kalkoen bestellen? Dan zet je gegarandeerd een blikvanger op tafel, zeker leuk tijdens de feestdagen.

Geen stress in de keuken
Zijn de boodschappen gehaald of bezorgd, dan begint een ander belangrijk onderdeel: de bereiding. Hierbij is een goede planning van groot belang. Als er dingen zijn die je een dag van tevoren al kunt doen, doe dit dan zeker: het kan maar klaar zijn.

Op de dag zelf zijn er misschien ook al zaken die je kunt voorbereiden, voordat de gasten arriveren. Hiermee voorkom je dat op het moment suprême honderd dingen tegelijk moet doen.

Maak voor jezelf een stappenplan, leg alles netjes in volgorde klaar en zorg dat je het overzicht houdt. Zo wordt jouw diner een gegarandeerd succes.

Vorig artikel

Vito Reekers chef nieuwe restaurant Hemel & Aarde in Utrecht

Volgend artikel

Ondernemen in coronatijd: Ben van der Ark van Breakers Beach House

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.