Blog

Eten met een verhaal bij restaurant N.A.P. in Bloemendaal

Alleen al om het verhaal achter N.A.P. moet je het restaurant in Bloemendaal bezoeken. Jimmy Dobbelaar (31) krijgt in 2017 de kans de zaak over te nemen, die ooit van zijn ouders was. Nog een reden om te gaan: het eten en drinken. Met veel aandacht voor groenten.

Horecabedrijven hebben een verhaal nodig. Een verhaal dat je kunt vertellen aan je gasten. Soms ‘bedenk’ je dat verhaal, soms is het er gewoon.

Terra Cotta
Bij restaurant N.A.P. in Bloemendaal is dat laatste het geval. Jimmy Dobbelaar groeit op in het pand aan het Kerkplein. Zijn ouders Cornelia van den Brink en Henny Dobbelaar exploiteren er zo’n vijftien jaar restaurant Terra Cotta.

Sommelier
Jimmy rolt als afwasser het horecavak in en kiest voor de Hogere Hotelschool Maastricht en (aansluitend) de opleiding tot sommelier aan de Academie voor de Gastronomie.

In 2017 krijgt hij de kans de eetgelegenheid in het centrum over te nemen. De exploitatie is dan zo’n kleine tien jaar niet meer in handen van zijn ouders.

Amsterdam
Jimmy heeft inmiddels ervaring opgedaan bij de Amsterdamse restaurants Moon, Momo en The French Café en grijpt deze kans. Het is de zogeheten droom die uitkomt.

Chef-kok
Een chef-kok en mede-eigenaar is snel gevonden: Jordy Schraven (25). Jordy volgt de koksopleiding en loopt stage bij Het Savarijn in Nijmegen.

Na zijn studie vertrekt hij richting Amsterdam en gaat aan de slag bij Terra in Bloemendaal (de opvolger van Terra Cotta).

Rijks Restaurant
Hij komt uiteindelijk terecht in de hoofdstad, in de keuken van Rijks. Daar werkt hij twee jaar als chef de partie onder de vleugels van Joris Bijdendijk, Jos Timmer en Wim de Beer.

Jordy is erbij als Michelin de ster toekent. Het voorstel om samen aan de slag te gaan, doet hem terugkeren naar Bloemendaal.

Normaal Amsterdams Peil
Het duo kiest N.A.P., dat staat voor Normaal Amsterdams Peil, als naam voor hun eigen zaak. Een ode aan Amsterdam, de stad waar Jimmy gek van is en waar ze beiden werkten.

‘De naam is een idee van Jimmy’, aldus Jordy. ‘Hij is gek van Amsterdam en wilde dat naar Bloemendaal brengen. Bovendien heb ik er ook gewerkt.’

Het zegt echter ook wat over de gerechten die er worden geserveerd. Jordy daarover, met een kwinkslag: ‘Alle ingrediënten die we gebruiken, zijn van boven of onder N.A.P.’

Groenten en vis
Op de menukaart veel groenten en vis. De huidige kaart bevat twaalf keuzes (lunch en diner dezelfde kaart) ter grootte van een tussengerecht en twee zogeheten specials voor gasten die ‘gewoon’ één gerecht willen.

Er is een chefsmenu beschikbaar van drie (35 euro), vier (42,50 euro) of vijf (50 euro) gangen, desgewenst met bijpassend wijnarrangement (respectievelijk 19,50 euro, 25 euro en 30 euro).

Desserttrolley
De menu’s zijn exclusief een dessert. Deze is tegen een prijs van 9,50 euro toe te voegen en wordt gekozen van een desserttrolley. Liefhebber van kaas? Kies dan een kaasplank met kazen van onze expertblogger Bourgondisch Lifestyle.

Vegetarische oester
Wij genieten deze middag van een lunch van vier gangen. Die wordt voorafgegaan door een verrassende en zeer smakelijke amuse: een vegetarische oester met oesterblad en oestercrème. Met ook daadwerkelijk de smaak van een oester! Gaaf.

Knolselderij
De eerste gang is een tartaar van knolselderij met piccalilly, crème van ansjovis, crème van eidooier en yka-blad (voor het zuurtje).

Het enige koude gerecht van de middag en een mooie start. Alle ingrediënten proef je in de mond, maar zijn ook complementair aan elkaar.

Instagrammable
Uiteraard gaat het niet om de opmaak, maar het is een gegeven dat gasten ook eten met hun ogen. Een volledig ‘instagrammable’ gerecht.

Wij kiezen deze middag voor enkel water met bubbels, maar wie gaat voor het wijnarrangement, krijgt een Habla de Ti, Sauvignon Blanc 2017, Extremadura Spanje geserveerd.

Gepofte peen
Van knol naar peen, die de hoofdrol speelt in het tweede gerecht: gepofte peen met hangop van geit, worteljus, dragon en een crème van wortel en gember.

De jus en crème verdienen een aparte vermelding, omdat ze beide heel goed zijn gelukt. Jimmy serveert er een Pinot Grigio, Michaël Eppan uit 2017 van Alto Adige uit Italië bij.

 

Vis
In gang drie komen groente en vis samen. Op het bord schol met prei, een crumble van paling en een saus van waterkers. Opnieuw is een compliment voor de saus op zijn plek.

Ook de schol maakt ons blij en stil. Bij het weghalen van de borden, vertelt Jordy ons zijn geheim. De vis is gebakken op een heel dunne snee brood. ‘Het huidje is niet lekker en daar heb ik iets op bedacht.’ Mooi, mooi, mooi!

Prei van de barbecue
De prei komt van de barbecue. Jordy daarover: ‘De buitenkant laten we helemaal zwart worden. De binnenkant halen we er vervolgens uit en die krijgt daardoor een heel mooie rooksmaak.’

De begeleidende wijn komt uit de Franse Bourgogne en is een Macon Fuissè uit 2016 van Domaine de Pouilly.

Rundvlees
Er is veel aandacht voor groente en vis, maar dat betekent niet dat er geen vleesgerechten worden geserveerd. Onze vierde gang is runder tri-tip met minipaksoy, groene curry en gefrituurde rijst.

Tri-tip is van de lies van het rund, zo licht Jimmy aan tafel toe. ‘Het wordt ook wel ezeltje genoemd. Het vlees is overnacht gegaard.’

In het glas komt in dit geval een Habla del Silencio 2016, Syrah, Temperanillo, Carbernet, Extremadura, Spanje.

Dessert
Of we onze lunch willen afsluiten met een dessert, vraag Jimmy terwijl hij met een prachtig gevuld desserttrolley aan onze tafel verschijnt. Knappe kop die dan nog nee kan zeggen. Het lukt ons niet, al proberen we het eigenlijk ook niet echt….

Wat me direct opvalt, is de cuvée met gepersonaliseerd label. ‘Ja, we hebben onze eigen cuvée. Ik importeer alle wijnen zelf. Dat heb meegekregen van thuis. In overleg met onze importeur hebben we ons eigen etiket gekregen.’

Ik kies voor het taartje met braam, mijn tafelgenoot voor de merengue van framboos. Inclusief een bolletje ijs. In huis gemaakt, met de smaken framboos, vanille en citroen.

Culinaire hotspot
Bloemendaal was ooit thuishaven van liefst drie tweesterrenrestaurants (Chapeau!, Brouwerskolkje en De Bokkedoorns). Daarvan is er nu nog één actief.

Over Michelin wordt bij restaurant N.A.P. niet gesproken, maar dat is ook geen voorwaarde om culinaire hotspot te zijn.

Chapeau!
Het verhaal van Jimmy en Jordy (alleen deze alliteratie is al leuk) is daarvoor voldoende. Leuk detail: het pand waarin Chapeau! ooit huisvestte, ligt om de hoek.

Restaurant N.A.P. is van woensdag tot en met zaterdag geopend voor lunch en van dinsdag tot en met zaterdag voor diner.

Vorig artikel

Zomersluiting HFSLG in Bosch en Duin: koelkast moet leeg

Volgend artikel

In augustus voordelig overnachten bij Landgoed Duin & Kruidberg

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.