Nieuws

Eten en drinken met historie: negen restaurants in een kasteel

Je bent er niet alleen op je plek voor goed eten en goed drinken, maar verblijft ook in een omgeving met historische waarde. Negen restaurants die huisvesten in een kasteel en je in de meeste gevallen ook nog de gelegenheid bieden om te overnachten als een heer of dame van stand.

Julemont in Wittem

Chateau Wittem

De verrassing in de nieuwste Michelingids. Chef Guido Braeken staat sinds april 2021 aan het roer en kookte in iets meer dan een jaar twee sterren (het restaurant had er geen). Bovendien werd het opgenomen in de Lekker-gids en kende Gault&Millau het 15,5 punten toe.

Julemont huisvest in Château Wittem en is vernoemd naar ridder Winand van Julemont, die het kasteel in 1220 kocht van het St. Jakobsklooster in Luik. Het familiewapen kan nog steeds worden bewonderd. Onder leiding van Winand werd het uitgebreid met een kasteeltoren. Lunch en diner van woensdag tot en met zaterdag.

Goed slapen kunt je er ook. In een van de suites die zijn vernoemd naar ‘iconische individuen die een grote rol hebben gespeeld in de historie van het château’. Anna, Floris, Guda, Willem of Karel V bijvoorbeeld.

Kasteel Heemstede in Houten

Onder leiding van ondernemer Frans den Boer waait een nieuwe en frisse wind door het kasteel én het restaurant, dat de Michelinster inmiddels terug heeft. Aan de voorkant is de leiding in handen van maître My Truong en sommelier Liz Barents. Chef is Ollie Schuiling, die na een lange periode in het buitenland terugkeerde naar Nederland.

Het kasteel is in 2002 geheel gerestaureerd, huisvest op een landgoed met fraai aangelegde tuinen en is omgeven door een slotvijver. In het interieur zijn nog originele elementen zichtbaar, onder andere de oude gewelven en intieme ruimtes.

Ollie en zijn team haalden niet alleen de ster terug naar Houten, maar kookten zich ook naar plek 21 in de Lekker Top 100 van 2022 en zagen hun inspanningen bovendien beloond met 17 punten Gault&Millau. Woensdag tot en met zaterdag lunch en diner.

Bentinck in Amerongen

Restaurant Bentinck Amerongen

Restaurant Bentinck huisvest in de voormalige stallen van het landgoed, waarvan Kasteel Amerongen deel uitmaakt. Het is vernoemd naar Godard Graaf van Aldenburg Bentinck, die zich in 1879 vestigde op het kasteel, het opnieuw tot bloei bracht en de bevolking van Amerongen – gelegen op de Utrechtse Heuvelrug – steunde met agrarische projecten.

Chef Kevin Mewe gaat voor ‘pure smaken, verse en lokale producten die bovendien toegankelijk en lekker zijn’. Groenten, fruit en kruiden uit de moestuin op het kasteelterrein spelen hierbij een belangrijke rol. Lunch en diner van woensdag tot en met zondag.

Eigenaar en ondernemer Peter-Paul Swijnenburg heeft een neus voor bijzondere locaties, want hij exploiteert ook Buitenplaats Sparrendaal in Driebergen-Rijssenburg en Huis Scherpenzeel in Scherpenzeel.

Kasteel Elsloo

Kasteel Elsloo

Bij Euro-Toques Nederland aangesloten hotel-restaurant in Zuid-Limburg. Het ambitieuze restauratieproject van het kasteelpark won in 2011 de Buitenleven Natuur en Erfgoedprijs en haalde op die manier een geldbedrag binnen voor de aanleg van bloemrijke graslanden en boomgroepen en de reconstructie van oude wandelpaden. Een oase van rust, en toch ben je zo in de ‘bewoonde wereld’: Aken, Maastricht en Hasselt liggen op een half uur rijden, en voor Luik en Keulen heb je een uurtje nodig.

Sinds januari is Ron Goessens de eigenaar. Hij laat weten verder te bouwen op de goede basis die er al was. Hij investeerde inmiddels in de inrichting en aankleding van de benedenverdieping, waar het restaurant en de vergaderzalen zijn gevestigd. De volgende stap zijn de hotelkamers, en er zijn ‘allerlei plannen voor het buitenterrein en nieuwe functionaliteiten.’

Ron over die veranderingen: ‘Passend bij de tijd van nu en aansprekend voor een nieuw en breder publiek. Anderzijds wil ik ook en juist de rijke historie van het pand en de omgeving zichtbaar maken, onder andere door het vertellen van de verhalen.’

De eetgelegenheid is door Michelin bekroond met een Bib Gourmand en heeft 12 punten Gault&Millau. De keuken is Frans-mediterraan. De liefhebber kan kiezen uit liefst dertig per glas geserveerde wijnen. Daarnaast is er een aparte kaart voor de bistro en het terras.

De keuken is van maandag tot en met zaterdag geopend van 12.00 uur tot 17.00 uur en van 18.00 uur tot 21.00 uur. Op zondag doorlopend van 12.00 tot 20.30 uur.

Château Neercanne in Maastricht

Chateau Neercanne Maastricht

De portefeuille van de familie Oostwegel is gevuld met bijzondere locaties. Een daarvan is deze bij Relais & Châteaux aangesloten horecagelegenheid op de grens met België. In het kasteel huisvest het restaurant, terwijl de voormalige stallen onderdak bieden aan de met een Bib Gourmand bekroonde l’Auberge de Neercanne.

Naar eigen zeggen het enige terrassenkasteel van Nederland, met (in de zomer) een terras op het hoogste niveau van de historische baroktuinen. Voor je aperitief, feest of proeverij daal je af naar de mergelgrotten. En wil je intiem lunchen of dineren, vraag dan naar Torentje de Gulden.

Blijven slapen na je diner? Dat kan! In het Poortgebouw van Château Neercanne of het Logement de l’Auberge de Neercanne.

Het Kasteel van Rhoon

Het Kasteel van Rhoon is in handen van de bekende (tv-)kok Ad Janssen en ligt op een landgoed van zo’n dertien hectare met een Engelse tuin, een moestuin, grienden, een wiel en het Rhoonse bos. Slechts 20 minuten van Rotterdam en op een half uur van Den Haag.

Buizerds en grote bonte spechten hebben er hun thuis, en de ijsvogel scheert over het water. Een statige oprijlaan leidt naar de brug over de slotgracht en geeft toegang tot het monumentale kasteel, dat in 2021 helemaal is opgeknapt en nu eigentijds is ingericht met grote kroonluchters en warme kleuren.

In de keuken is de leiding in handen van SVH Meesterkok Aart van den Hoek. Omdat ook Ad Janssen die titel draagt, is je culinaire belevenis in goede handen. Op zoek naar een bijzondere locatie voor bijvoorbeeld een wijnproeverij? Vraag dan naar Het Wijnhuys, dat is gelegen in de kasteeltuin.

Kasteel Maurick in Vught

Kasteel Maurick Vught

Onder de rook van Den Bosch, aan de rivier De Dommel, vlakbij de afslag Vught aan de A2 en omgeven door bomen, weilanden en wateren. Welkom bij Kasteel Maurick, dat je aanloopt via de ophaalbrug over de slotgracht.

Sinds 2015 is de leiding in handen van compagnons Klaas van Leengoed (general manager) en Niek van Lieverloo (patron/chef de cuisine). Klaas zag de charme en mogelijkheden van het kasteel, en Niek wilde niets liever dan aan de slag gaan in en met zijn eigen restaurant. Ze vonden elkaar in een gezamenlijke exploitatie. Hun kernwaarden? ‘Kwaliteit, stijlvol, ambachtelijk en passie. En dat stralen we uit bij alles wat we doen.’

De keuken van het restaurant met de naam Hendrik van Maurick laat zich volgens de ondernemers omschrijven als een grenzeloze gastronomische ontdekkingsreis. ‘Een wereldkeuken met verwondering’, die zich kenmerkt door de verse seizoensgebonden producten. Met Nicks verre reizen als inspiratiebron.

Ook in het pand: brasserie Catherina van Maurick. Een eerbetoon aan het vrouwelijke verleden van het kasteel. Goed slapen kun je er eveneens. In één van de drie suites, die zijn gesitueerd in de voormalige duiventil van het kasteel. Wie dat wil, kan voor de volgende ochtend een ambachtelijk ontbijt reserveren.

Kasteel Kerckebosch in Zeist

Kasteel Kerckebosch Zeist

Sinds de exploitatie 7,5 jaar geleden in handen kwam van Hans van Triest, wordt in Zeist gewerkt aan de realisatie van een ‘culinair kasteel’. Wat ooit vooral bekend stond als een centraal gelegen vergaderlocatie, ‘is inmiddels zoveel meer’.

Restaurant de Bistoria huisvest in een prachtige serre, die is voorzien van luxe en eigentijds grandeur. Tweesterrenchef Syrco Bakker, Alain Caron en Herman den Blijker kookten er al als gastchef, en met gastheer Clemens Schalkwijk werd een succesvol tafelbereidingendiner georganiseerd. De achtertuin leent zich bovendien uitstekend voor (laagdrempelige) culinaire evenementen.

Maar het kasteel is ook een hotel met dertig kamers én een prachtige locatie voor bruiloften.

Kasteel Engelenburg in Brummen

Kasteel Engelenburg Brummen

Zelf noemen ze Serre ‘wellicht het mooist gelegen restaurant van Nederland’. Waar jij je als gast van het begin tot het eind in vervlogen tijden (19e eeuw) waant en baadt in luxe dankzij perfect gedekte tafels, amuses van niveau, de uiterst attente bediening en een sprookjesachtig uitzicht.

‘Prachtige gerechten gemaakt met de beste ingrediënten.’ De kaart is klassiek georiënteerd met internationale hedendaagse accenten. Met een bewuste keuze voor biologische producten uit de naaste omgeving. Denk aan wild van de Veluwe, vis uit het IJsselmeer en kruiden uit eigen tuin. De horecagelegenheid heeft zich gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse wijnen, die worden bewaard in een prachtige wijnkelder.

Met drie rode bestekjes opgenomen in de Michelingids en door Gault&Millau bekroond met 15,5 punten. Blijf na (of voor) je diner overnachten op één van de 41 kamers, die zijn ingericht met Zuid-Afrikaanse accenten.

Lees ook:
Nederlandse bedrijven bij ‘collectie onafhankelijke kwaliteitshotels’
Dit zijn de restaurants in Rotterdam met een Bib Gourmand
Steven Klein Nijenhuis*: ‘Opfrisbeurt voor mijn mooie herberg’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrint, WTOL-Academy, Zeeuwsche Zoute, Schmidt Zeevis en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Bekend restaurant Kaatje bij de Sluis in andere handen

Volgend artikel

Sabero Roermond dicht: ‘Openen restaurant in ons huis in Leende’

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.