Nieuws

Eten aan de keukentafel van sterchef Steven Klein Nijenhuis

Steven Klein Nijenhuis introduceert de keukentafel in Herberg Onder de Linden in Aduard. In de voormalige lounge zijn twee zespersoons tafels geplaatst en krijg je als gast het gevoel dat je bij de sterchef thuis op bezoek bent en eet in zijn keuken. ‘Ik maak de gerechten af aan tafel.’

De keukentafel is gerealiseerd in de ruimte die voor corona dienst doet als lounge, maar sinds die tijd niet meer is gebruikt. Steven bedenkt en introduceert het concept om de spontaniteit van vroeger te laten terugkeren.

Herberg Onder de Linden

‘Ik heb vijftien jaar alleen gewerkt in de keuken, omdat ik moeite had met autoriteit en niet functioneerde onder een chef’, legt hij uit. ‘Dat gaf me de vrijheid om te freestylen en dingen te proberen. Naar de markt gaan bijvoorbeeld en koken met wat op die bewuste dag beschikbaar was.’

Bij Herberg Onder de Linden anno 2025 kan het niet (meer) op die manier. ‘In de keuken werken vijf koks, er is een vast menu en gerechten hebben een receptuur om de continue kwaliteit te kunnen waarborgen.’

Gesprek met de chef

Met de keukentafel keert die vrijheid in zijn ogen – deels – terug. ‘Omdat ik niet strikt hoef vast te houden aan het menu’, legt Steven uit. ‘Als ik ’s nachts in bed een nieuw gerecht bedenk en dat voldoende heb uitgedacht, dan laat ik het proeven aan de gasten aan mijn keukentafel.’

Wie aan de keukentafel eet, ziet het gerecht voor zijn of haar neus worden afgemaakt. Steven daarover: ‘We nemen de elementen mee uit de keuken en maken het gerecht aan tafel klaar. Daarbij vertel ik over de producten die erin zitten, van welke leverancier die producten komen en hoe het tot stand is gekomen. Daar komen hartstikke leuke gesprekken uit voort.’

Authentiek en modern

De sterchef noemt het resultaat nog mooier dan gehoopt. ‘Er is een glazen deur gerealiseerd naar de keuken, de ruimte is intiem en het interieur is een mix tussen authentiek en modern. De tafels zijn robuust en ik heb speciaal servies aangeschaft.’

De keukentafel bestaat uit twee tafels voor zes personen die zijn te reserveren vanaf twee personen. ‘We hebben in december vijf proefavonden gedraaid met mensen die zijn geabonneerd op onze nieuwsbrief. Zij konden tegen een speciaal tarief kennismaken met het concept en ons voorzien van feedback.’

Feedback

Hij noemt het gaaf dat dit ook gebeurt. ‘Omdat het intiem is en ik met ze praat, krijg ik een reactie. Een primaire reactie en juist dat is zo mooi aan de feedback. Ik heb al twee keer meegemaakt dat gasten van de ene tafel eindigden bij gasten aan de andere tafel die ze voor het diner nog nooit hadden gezien.’

Chef schenkt ook de wijnen

Dat laatste is ook waarom hij niet spreekt over een chef’s table. ‘Dan zit je vaak naast elkaar en zie je de keuken aan het werk. Het idee achter deze tafels is dat je gast bent in mijn keuken. Ik ben het gezicht van het concept. Maak de gerechten af en schenk de wijnen, al krijg ik natuurlijk hulp als dat nodig is.’

Restaurant

Gasten reserveren specifiek voor de keukentafel. Is hij niet bang dat het mensen wegtrekt uit zijn restaurant? Of trekt hij juist een nieuwe doelgroep aan? ‘Ik denk een beetje van beiden. Er zullen fans zijn van de keukentafel, en zo zullen er ook gasten zijn die een plek in het restaurant helemaal prima vinden.’

Wie aan de keukentafel wil eten, betaalt niet meer maar krijgt wel het grote menu geserveerd. ‘Iedereen komt ongeveer tegelijk binnen, zodat ik de hele tafel dezelfde gang kan serveren. Dat is nodig om het verhaal te kunnen doen en in gesprek te kunnen gaan. De keukentafel is vanaf vrijdag 17 januari te reserveren.’

Nieuwe suites

Met de twee suites, die Steven vorig jaar juni aankondigt bij ChefsFriends, loopt het iets minder voorspoedig. In het betreffende interview heeft hij over het eind van de zomer als startdatum voor suite 1 en het najaar voor suite 2.

‘Dat wordt nu eind januari en – hopelijk – eind februari’, laat Steven weten. ‘Deels door mijn eigen schuld, want ik had steeds weer nieuwe ideeën. Maar inmiddels verloopt alles voorspoedig. Het is nog even wachten, maar dat is het waard want het wordt supergaaf.’

Onderstaande video namen we in juni op toen we bij Steven op bezoek waren. Hierin vertelt hij meer over de keukentafel en de uitbreiding met suites.

Lees ook:
Steven Klein Nijenhuis: ‘Per ongeluk chef geworden’
Steven Klein Nijenhuis*: ‘Opfrisbeurt voor mijn mooie herberg’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Blue Monday deprimerend? Niet met deze wijnen!

Volgend artikel

Café Barolo van Adrian Zarzo nieuwe wijnbar in Eindhoven

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.