Eigenaren Aan de Poel openen met bistro Toost tweede zaak
Robbert Veuger, Stefan van Sprang en Sander de Jong van Aan de Poel in Amstelveen hebben een tweede zaak geopend. Bistro Toost huisvest in het oude dorpscentrum, op zo’n tweehonderd meter van hun tweesterrenrestaurant. We belden met Robbert over hun nieuwe avontuur. ‘Alsof je in een straatje op Ibiza zit.’
Hoe is bistro Toost op jullie pad gekomen?
‘In het pand zat voorheen een oosters restaurant. Omdat het slechts tweehonderd meter van ons restaurant vandaan is, kenden we elkaar. De zaak ging failliet en de eigenaar vroeg ons waarom wij het niet kochten uit de boedel.’
‘Hoewel we die ambitie niet hadden, zijn we toch gaan praten met de curator en binnen een week hadden we de sleutel van het pand.’
Was deze tweede zaak een ambitie?
‘We zijn nu ruim zeventien jaar eigenaar van Aan de Poel en al die tijd was ik blij met maar één zaak. Zeker in coronatijd. Je kunt immers maar op één plek tegelijk zijn en het is juist onze kracht dat we er allebei altijd zijn.’
‘Toch hebben we hier en daar ook wel eens gedacht aan een restaurant voor de buurt. Waar je op zondag naartoe gaat om even lekker te eten. Toegankelijk, zonder drempels. En dat is bistro Toost geworden.’
Wat kun je vertellen over het concept?
‘Het is geen Aan de Poel light of een variant daarop. De bistro staat op zichzelf en acteert op een ander niveau. Dat was – en is – ook best lastig voor ons. Steef moest de menukaart downsizen, maar wilde natuurlijk niet inboeten op kwaliteit. En voor mij was het omschakelen, omdat ik bij Troost bijvoorbeeld geen wijn hoef bij te schenken.’
‘We wilden starten met een heel klassieke Franse bistrokaart met daarop onder andere slakken en uiensoep, maar hebben uiteindelijk gekozen voor een bredere insteek. We hebben alleen à la carte.’
‘Midden in de zaak staat een Berkel, waarmee we smakelijke hammetjes snijden. Verder onder andere oesters, toast paling en toast krab, steak tartaar, truffelsoep en entrecote, en diverse vegetarische opties, waaronder knolselderij met gezouten karamel.’
Hoe ziet het interieur eruit?
‘We hebben ons voor een deel laten inspireren door Castell in Amsterdam. Daar hebben ze echt een heel fijne eetbar, waaraan je comfortabel geniet en waar ik zelfs graag kom voor bijvoorbeeld een prime rib van de BBQ.’
‘Het hart van Toost is zo’n bar met stoelen, waarin je het rustig een uur of drie tot vier kunt volhouden zonder verlies van comfort. De vloer bestaat uit kleine klinkertjes en die hebben we zo gelaten. Daar hebben we lantaarntjes en bloemen aan het plafond aan toegevoegd, zodat je het gevoel hebt dat je in een straatje op Ibiza zit. We hebben buiten naar binnen gehaald.’
Zien gasten Stefan en jou daar (ook) aan het werk?
‘In de opstartfase ben ik meer bij Toost en richt Stefan zich volledig op Aan de Poel. Omdat beide restaurants op een minuut lopen van elkaar liggen, kan ik dat heel goed combineren.’
‘Toost gaat om vijf uur open, dan ben ik daar. Vervolgens ontvang ik de gasten bij Aan de Poel en kan ik weer oversteken als iedereen zit. Op termijn willen we toe naar een vast team bij de bistro.’
‘Op maandag en dinsdag is Toost dicht en op zondag de hele dag geopend. De belangstelling is zo groot dat de boel feitelijk is ontploft. Op dit moment is het niet of nauwelijks mogelijk om spontaan binnen te lopen als je als stel na het werk besluit dat je geen zin hebt om te koken. Het feit dat we 45 stoelen hebben, draagt daar niet aan bij.’
‘Op termijn willen we daar wel naartoe, want juist dat is een van de charmes van zo’n zaak. We hebben onszelf tot het eind van het jaar gegeven om alles op ons in te laten werken en dan gaan we kijken hoe we verder willen. We overwegen om ook op maandagavond en zaterdagmiddag open te gaan, maar niet eerder dan in 2025.’
Lees ook:
Emile van der Staak: ‘Kweekvlees in fine dining is complex maar veelbelovend’
The Best Chefs plaatst dertien Nederlanders bij mondiale top
Jeroen Boone executive chef hotel Pulitzer Amsterdam
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.