Blog

Eigen stadstuin bron van bloei bij restaurant ONE

Restaurant ONE in Roermond is getransformeerd. Blikvanger is een metersgroot kunstwerk hangend aan het fabrieksplafond. Voor een select gezelschap werd de metamorfose van ONE gepresenteerd met een lunch. ChefsFriends mocht aanschuiven.

Roermond is in opmars. De plaats in Midden-Limburg verandert van een ietwat slaperig regionaal stadje tot een bloeiende trekpleister met uitstraling. De Roerkade straalt, Designer Outlet Roermond floreert en de ECI Cultuurfabriek bruist als kloppend hart van creatief en culinair Roermond.

In de ECI Cultuurfabriek zit sinds 2012 restaurant ONE, het sterrestaurant van chef-kok Edwin Soumang en sommelier en levenspartner Bethany DeLong. De Limburgse roots van Edwin en de Canadese komaf van Bethany maken ONE tot een spraakmakende Limburgse hotspot.

De Roer
Waarom? Nou alleen al om de fantastische locatie. De oude ECI fabriek ligt op een eiland, omringd door de Roer. Daar waar de Roer het smalst is, werd vroeger energie opgewekt door de Elektro Chemische Industrie (ECI). Tegenwoordig is het een broeinest van creatieve bedrijven en culturele activiteiten, én de locatie waar je fantastisch een vork kunt prikken.

Bij ONE gaat het zoals het in heel Roermond gaat: iedere dag, maand en jaar een stapje hoger. Het restaurant verandert de laatste tijd stap voor stap en de trots is een prachtig kunstwerk van de internationaal befaamde kunstenaar Claudy Jongstra. Leuk detail: de wereldactieve en bekende Jongstra is geboren in Roermond.

Claudy Jongstra
Het kunstwerk ‘Vertical Garden’ aan het plafond in het midden van de zaak weerspiegelt de rechthoekige groentebedden van de eigen stadstuin van het restaurant, en moet de moestuin nog meer naar de eetgelegenheid brengen.

Extra bijzonder is dat restaurant ONE de eerste Limburgse openbare locatie is die werk van Claudy Jongstra heeft hangen. We hebben nog geen hap geproefd van de kaart van ONE en zijn nu al verkocht.

Interieur
Ook het interieur is veranderd. Er is gekozen voor meer natuurlijke en vooral duurzame materialen zoals lichtgewicht hout, onbewerkt staal en recycled leer. Verder is spraakmakende graffiti op de muren aangebracht.

ChefsFriends maakt vandaag nader kennis met de telkens doorontwikkelende keuken van ONE. Of zoals Edwin het noemt ‘new Dutch Cuisine’.

Echtheid
‘We halen zoveel mogelijk uit de buurt en maken zoveel mogelijk zelf. Noemt het een echte keuken. De borden moeten bijzonder zijn, er moet echtheid in zitten’, beschrijft Edwin zijn kookstijl en -filosofie.

We beginnen met een drietal aantrekkelijke amuses. Als eerst een zoetzure wortel met kardemon. De wortel komt uit eigen tuin. Gevolgd door een gestoomd broodje met gefermenteerde witlof en kruiden uit eigen tuin. Daarna een vegetarische oester met bloemetjes, inderdaad ook uit eigen tuin.

Eigen tuin
De tuintoon is gezet. Vier jaar geleden start Edwin een tuin op een braakliggend stukje grond direct achter de fabriekshal. Hij verbouwt er groenten, kruiden en bloemen, en verwerkt de producten al lerend in zijn gerechten.

Zijn vingers worden groener en zijn culinaire reikwijdte zwelt aan. De stadstuin is een nieuw blokje op de groeiende toren die restaurant ONE heet.

Culinaire koers
De tuin staat ook symbool voor de ontwikkeling van Edwin als chef. Nieuwsgierigheid schenkt hem nieuwe elementen en maakt hem samen met Bethany sterker als ondernemer.

De culinaire koers concentreert zich verder op lokaal en regionaal, met als gevolg dat het tuinaanbod meer bepalend wordt bij de ontwikkeling van gerechten.

Tapioca parels
Zo ook bij het eerste gerecht tijdens deze lunch op een zonnige zomerdag in juli. Het gerecht heet ‘geplette rund illusie’ en is een echte op-het-verkeerde-been-gezet-gerecht. Van rundvlees is namelijk geen sprake.

De basis van het gerecht is namelijk watermeloen, vacuüm gegaard met worcestersaus. Met daarbij een crunch van tempura, tapioca parels, zeewier en ijs van wasabi en soja.

Lokaal
Vooral het ijs maakt door de Oosterse smaak en koude temperatuur indruk, net als de overvloed aan texturen in de mond.

Het bord waarin dit prachtige gerecht ligt, is gemaakt door een lokale serviesmaker. Alles weer passend in de filosofie waarbij lokaal de toon zet.

Kingfish
In het glas een natuurwijn uit Spanje van ‘Ulls de mel’. Een wijn zonder toegevoegde sulfieten en met frisse toetsen van fruit, bloemen, venkel en noten. Een prima begeleider van het eerste en het tweede gerecht.

Het tweede gerecht is kingfish, een kweekvis uit Zeeland. Daarbij rettich, ansjovischips en salsa verde gemaakt van kruiden uit eigen tuin. De vis is stevig van structuur en met een beetje limoen waanzinnig lekker op smaak.

De schuim rondom het gerecht is opvallend powerfull van smaak, mede door wat bergamot. De Roermondse salsa verde maakt het lekker vettig en extra smaakvol. Dit koningsvisje zwemt in een heel mooi bad, zoals de Roer vriendelijk om de ECI Cultuurfabriek slingert.

Met een stuk brood vegen we nog eens door het bord om de laatste salsa verde te nuttigen. Dat mag gewoon hoor. Vervolgens besmeren we het brood nog eens met boter van zuivelboerderij Wijers uit Buggenum aan de Maas, de trouwe huisboterleverancier van ONE.

Dessert
Het dessert is een Limburgse vlaaitje en bestaat uit twee delen. Een taartje met fruit uit eigen moestuin en een bol lavendelijs, inderdaad de lavendel komt ook weer uit eigen tuin.

Het bladerdeeg van het taart maakt Edwin helemaal zelf. Het tekent de fase waarin de chef-kok zich bevindt. Zo maakt hij zelf mosterd, bladerdeeg en zuurdesem. Zelf maken krijgt prioriteit.

‘New Dutch Cuisine’
Het is de ‘new Dutch Cuisine’, zoals Edwin dat noemt. Oog hebben voor lokaal en ambacht, zonder ook maar enige concessie te doen aan kwaliteit. Kwaliteit is en blijft het belangrijkste ingrediënt in alle facetten van restaurant ONE.

Wie de nieuwe sfeer, setting, stijl en koers zelf wil proeven, kan de komende tijd gebruik maken van het ‘see it first menu’. Dit menu bestaat uit acht gangen en wordt inclusief een glas champagne als aperitief aangeboden voor 95 euro.

Het is beschikbaar van 10 tot en met 21 juli en van 14 tot en met 25 augustus. Reserveren kan door te bellen met (0475) 60 02 62 onder vermelding van ‘see it first’.

Vorig artikel

Aantrekkelijk kreeftenmenu bij Hostellerie De Hamert

Volgend artikel

Smakelijke zomerdeal bij Sense Restaurant in Den Bosch

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.