Proeft

Een stukje ’t Vlasbloemeken in huis met de Sterrenchef Box

Proeft – Je hebt het druk, kunt door bijvoorbeeld kleine kinderen of RIVM-maatregelen niet van huis, maar wilt toch genieten van stermaaltijden? Dan biedt de Sterrenchef Box uitkomst. Richard kookt in eigen keuken gerechten van sterkok Eric van Bochove.

In de rubriek Proeft laten producten en leveranciers hun product proeven door ChefsFriends. Wij beschrijven het proces van ontvangst tot en met gebruik, en geven jou als lezer daarmee een beeld van de mogelijkheden.

De bezorg- en afhaalmarkt is booming. Zeker in deze bijzondere tijd, waarin Nederland een tijd lang tot stilstand is gebracht. Juist in die periode komen we er achter dat we culinaire gerechten zo missen. Want wat is het toch heerlijk om te genieten van gerechten van topchefs. En dus doen steeds meer toprestaurants aan bezorgen, afhalen en kookboxen.

De Sterrenchef Box is een initiatief waarbij de topchefs in jouw keuken komen. Oké, niet fysiek, maar zeker wel gevoelsmatig. Je kookt de gerechten die je normaliter in het restaurant geniet. Van wie zoal? Denk aan toppers als Rutger van der Weel, Rogier van Dam of Lars van Galen. Vandaag kiezen we voor Eric van Bochove, die samen met zijn vrouw Bianca restaurant ’t Vlasbloemeken runt in Koewacht in Zeeuws-Vlaanderen, op de grens met België.

Gekoelde foodbox
Een e-mail kondigt de komst van de gekoelde kookdoos aan. Een witte bus rijdt de straat in en parkeert voor mijn huis. Ik doe open en een vriendelijke koerier overhandigt een gekoelde foodbox aan mijn deur. Kort daarna belandt een bericht in mijn mailbox dat de Sterrenchef Box op plaats van bestemming is. In dit geval mijn keuken.

De voorpret begint. Als ik de doos open, valt meteen op hoe goed het georganiseerd is. Bovenop ligt een A4-tje met de eerste instructies én een persoonlijke noot van de chef. Leuk! In de doos bevinden zich vele bakjes en zakjes, allemaal netjes gelabeld. Zo is in één oogopslag te zien wat er in de bakjes zit en voor welk gerecht ze nodig zijn (voor-, tussen-, hoofd-, of nagerecht). Ook handig om de koelkast in te pakken en de ingrediënten bij elkaar te leggen. Want morgen gaat het gebeuren. Morgen ga ik sterkokje spelen.

Ik ben niet nerveus, de instructies zijn zo helder dat het niet mis kan gaan. Toch voel ik lichte spanning in mijn lijf, omdat ik een bijzondere restaurantervaring ga beleven in eigen huis. De organisatie en instructies geven zoveel houvast, dat ik zelfverzekerd aan de slag ga.

Ik lees eerst de ‘vooraf-instructies’ en bak het brood af volgens de richtlijnen van Eric. Nu begint het eigenlijk pas: gerecht één; gepekelde en gebrande zeebaars met diverse bereidingen en soorten van tomaat en basilicummayonaise. We hebben keus. Of we kiezen voor de opmaak van het bord volgens de bijgeleverde foto, of we maken het bord op naar eigen inzicht. Eric doet niet zo moeilijk, gelukkig.

Culinaire matties
De vis leg ik centraal op het bord en aan de ‘noordzijde’ plaats ik de zoet-zuur ingelegde tomaatjes en de tomatenmousse met de precisie van een Zwitserse klok. Althans, zo voelt het. Daarna pak ik de spuitzak met basilicum-mayonaise en deponeer tussen de tomaten kleine geel-groene toefjes. Ja, ja, ik voel me al een hele Eric. Voor het Zeeuwse accent – ’t Vlasbloemeken is een op en top Zeeuws restaurant – plant ik salty fingers tussen de tomaten én steek ik er twee krokantjes tussen. Op het laatst drapeer ik over de koude vis een dressing gemaakt van dragonazijn, sushiazijn, worcestershire, mosterd, olijfolie en chilisaus. 

En nu, aan tafel! Het moment van de waarheid. Natuurlijk heb ik in de keuken al stiekem geproefd van de basilicum-mayonaise. Maar nu gaan we voor het echte ‘vorkwerk’. De vis heeft structuren van tonijn en wie wel eens tonijn eet, weet hoe geweldig dit is. Tomaten en basilicum zijn altijd goede vrienden en ook in dit gerecht zijn het ‘culinaire matties’. Het gericht is heerlijk fris en vormt een voortreffelijke start van een avondje ’t Vlasbloemeken in huis.

Voor het tweede gerecht plaats ik mijn laptop op het keukenblad. Want de instructies zijn ook online terug te vinden, inclusief handige video’s. Er wordt alles aan gedaan om het tot een succes te maken. Ook bij dit gerecht kan het niet fout gaan. De soep warm ik op en in de kom leg ik blokjes gelakte paling, gekonfijte prei, blokje aardappelen, croutons van focaccia en affila cress. Op het laatst giet ik de warme soep erbij en mijn Vichysoisse is klaar.

Wijn-spijscombinatie
De gelakte paling schittert in dit gerecht en snel is de soep op. Nu op naar het derde gerecht. Intussen heb ik een pan met water opgezet en de oven voorverwarmd op 150 graden Celsius. Het water heeft een temperatuur van zo’n 80 graden en hierin verwarm ik enige tijd de vacuümzakken met groenten. Het vlees gaat in de aluminium bakjes in de voorverwarmde oven. 

Dit hoofdgerecht, een duo van kalfshaas en kalfswang, kent verschillende bereidingen van bloemkool. De whiskyjus kook ik kort op in een pannetje en het opmaken van het bord kan beginnen. Ik schenk een glas rode wijn in uit eigen voorraadkast. Wie voor de optimale wijn-spijscombinaties gaat, kan vooraf bijpassende wijnen bestellen. Aangezien ik nog ‘moet werken’ in de keuken, doe ik het met één eigen glaasje bij het hoofdgerecht.

De plakken vlees zijn royaal en mals, en de bulgur heeft een verrassend frisse smaak. Heerlijk! De bloemkoolpuree is ook een toppertje, net als de kalfswang.

Het vierde en laatste gerecht is een ring van mangomousse met dulce de leche, bolletjes karnemelkmousse, mousse van witte chocolade, crème van matcha thee, stukjes gemarineerde mango en krokante schotsjes van filodeeg. Het is een heerlijk zacht, zoet gerecht met veel structuren. Hulde voor de kok!

Gerechten moeten volgens Eric liefde en plezier bevatten. Nou dat zat in deze gerechten zeker. Het is ontzettend leuk om zelf dergelijke gerechten te maken en je voelt je een ware sterkok in eigen huis. Al gaan de meeste credits – en volledig terecht – naar de bedenker van de gerechten van de Sterrenchef Box, in dit geval Eric. Maar het geeft je toch heel klein beetje het gevoel dat je op niveau kunt koken.

De Sterrenchef Box is een nieuw en inspirerend initiatief, en geeft jou als consument de mogelijkheid om je even sterkok te voelen. De instructies zijn uitgebreid en helder, zodat elk gerecht een succes wordt. Én het maak je nieuwsgierig. Nieuwsgierig naar het echte restaurant van Eric in Zeeuws-Vlaanderen.

Proeft komt tot stand in samenwerking met producenten en/of leveranciers. Hier kun je de eerder verschenen artikelen bekijken. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Vorig artikel

Onbekende parels: deze landen hebben heerlijke kazen

Volgend artikel

Rond de klok culinair genieten bij Sergio Herman

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.