Jalapeño in wijn, een trend waar wijnkenner Edwin Raben zijn schouders over ophaalt. ‘Doe wat je leuk vindt. Maar ik vind ijsblokjes in wijn al belachelijk.’
Wie social media een beetje volgt, ziet de laatste weken steeds vaker filmpjes over stukjes jalapeño in wijn. Wijnfluencers blazen op TikTok steevast hoog van de toren over deze, in hun ogen, nieuwste wijntrend. Wijnkenner Edwin Raben reageert schouderophalend: ‘Dit soort trends zijn vaak bedoeld om de dalende wijnconsumptie wat op te krikken.’
Edwin schrikt niet van stukjes jalapeño in een glas wit of rosé. ‘Nee hoor, ik heb in mijn tijd als sommelier wel gekkere dingen meegemaakt.’ Zoals wat? ‘Cola in wijn. Smaakjes van peper en kruiden in wijn, zoals dat nu blijkbaar rondgaat, is niet nieuw. Het gaat een beetje naar de cocktailwereld toe. Maar ik drink wijn zoals die uit de fles komt, zoals de wijnboer het bedoeld heeft.’
Wat vindt Edwin van deze jongste ‘pepertrend’ in een wijnglas? ‘Maakt mij niet uit. Gooi erin wat je erin wilt gooien. Ik zou dan wel alleen de goedkoopste supermarktwijn kiezen, die zijn doorgaans toch niet te drinken. Maar ik houd het zelf bij een goede, zuivere wijn. Ik vind ijsblokjes in wijn al belachelijk. Maar nogmaals: doe wat je zelf wil. Wie ben ik om het af te keuren.’
Edwin Raben is een gerenommeerde wijnkenner, ex-sommelier en gepassioneerd wijndocent. Met jarenlange ervaring in de topgastronomie, onder meer als sommelier bij sterrenrestaurants, heeft hij zich ontwikkeld tot een autoriteit op het gebied van wijn en spijs. Raben werd meermaals onderscheiden en staat bekend om zijn scherpe proefvermogen en toegankelijke manier van kennisoverdracht. Tegenwoordig richt hij zich volledig op wijneducatie en -advies via zijn eigen bedrijf Edwines, waarmee hij professionals én liefhebbers begeleidt in het verdiepen van hun wijnkennis.
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.
Lees verder
-
Wie van wijn houdt, weet dat elke fles zijn eigen verhaal heeft. Maar heb je…
-
Advertorial - Wie van wijn houdt, weet dat elke fles zijn eigen verhaal heeft. Maar…
-
Advertorial - Het Nederlandse aspergeseizoen is een bijzondere tijd voor fijnproevers. Van april tot juni…