Dormio Wijnhotel Valkenburg hippe attractie in charmant Valkenburg
Valkenburg heeft er met het Dormio Wijnhotel Valkenburg een attractie bij. Het themahotel kan als trekpleister in één adem worden genoemd met de kasteelruïne, grotten en terrassen, al is het hotel voor foodies en winelovers al een bestemming op zich. Richard verbleef in het hotel en proefde de sfeer, wijnen en omgeving van dit mergelstadje.
Valkenburg is en blijft een van de parels van Zuid-Limburg. Wie over de A2 richting het zuiden rijdt en Airport Maastricht-Aken passeert, valt met een on-Nederlandse afdaling het heuvellandschap van Zuid-Limburg binnen, en ervaart fraaie vergezichten van dit uniek stukje Nederland met Valkenburg als een van de hoogtepunten van het landschap.
Met 10.000 inwoners en tal van attracties is Valkenburg een magneet op toeristen. De stad kreeg in 1885 al een VVV-kantoor – het eerste in heel Nederland – en noteert meer dan een miljoen hotelovernachtingen per jaar. Eén van die hotels waar toeristen overnachten is sinds afgelopen zomer het nieuwe Dormio Wijnhotel Valkenburg.
Dormio Wijnhotel Valkenburg, onderdeel van Dormio Resorts & Hotels, is een hotel volledig gewijd aan wijn. De hotelkamers zijn gethematiseerd en ingericht door samenwerkende wijnproducten uit binnen- en buitenland. Het hotel ligt pal tegenover het monumentale en oudste nog dienstdoende stationsgebouw van Nederland, Station Valkenburg, en op 5 minuten lopen van het beschermde stadsgezicht van Valkenburg met de oude stadsmuren en vele terrassen met mergelhuizen langs het riviertje de Geul.
Ruim 170 wijnen
Wie het hotel binnenstapt, merkt direct het thema op. Overal is aandacht voor wijn, tot in de kleinste details. Bij binnenkomst is links het restaurant in l-vorm met elementen als wijnvaten, oude kurkpersen en een sfeervolle muurfoto van een romantische wijnkelder. Recht vooruit is de langwerpige wijnbar met zicht op de half open keuken. Rechts op de begane grond is de incheckbalie en de ruime wijnshop, waar alle wijnen die in het hotel geschonken worden te koop zijn.
En als we het over alle wijnen hebben, dan zijn het er nogal wat. De wijnkaart bestaat uit ruim 170 wijnen, afkomstig van ruim 40 wijnhuizen in binnen- en buitenland. Alle wijnen die in het hotel worden geschonken zijn te koop in de wijnshop. Hier is duidelijk over nagedacht.
Ook is goed nagedacht over de samenwerking tussen wijnhuizen en hotelkamers. De kamers zijn geadopteerd door wijnhuizen en ingericht in samenwerking met de betrokken wijnboeren. Zo slapen wij in de Apostelhoeve-kamer, een riante kamer met een meterslange muurfoto waarop het Maastrichtse wijnbedrijf Apostelhoeve en haar wijngaarden is te zien. Je slaapt letterlijk tussen de Müller-Thurgau, Auxerrois en Viognier-druiven van Wijngoed Apostelhoeve. En dat is goed slapen, kan ik je zeggen.
In de kamer zijn verder een aantal (lege) wijnflessen van Wijngoed Apostelhoeve te vinden, en een drietal ingelijste diploma’s van Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg, waar de wijnen van De Apostelhoeve in prijzen zijn gevallen. Onze fonkelnieuwe kamer heeft een industriële look en is ingericht met een ruim bed, heerlijke stoelen en een fraai uitzicht op het prachtige treinstation van Valkenburg.
Wijnproeverij
We besluiten het toeristische centrum te bezoeken en lopen langs het gemeentehuis, over de Lindelaan met groene bogen, via de Kleine Geul richting het centrum met z’n terrassen. Een wandeling van slechts 5 minuten vanaf het wijnhotel. Wat opvalt zijn de goedgevulde overdekte terrassen op deze donderdagmiddag in november. De stad leeft, ook buiten het toeristenseizoen, zo blijkt.
Hoogtepunten in het centrum zijn onder andere de indrukwekkende kasteelruïne, de typische mergelhuizen langs de Geul en de befaamde bocht richting de Cauberg, een markant punt voor met name wielerliefhebbers. Jaarlijks vindt hier de slotklim plaats naar de finishlijn van de enige wielrenklassieker die Nederland rijk is; de Amstel Gold Race. Bovenop de Cauberg kun je een gokje wagen in het casino, tot rust komen in wellnessresort Thermae 2000, of genieten van de vergezichten in en over Valkenburg.
Omdat wijn centraal staat bij Dormio Wijnhotel Valkenburg schuiven we samen met een kleine dertig gasten aan bij een wijnproeverij in Restaurant Bruis. Met regelmaat worden wijnproeverijen gehouden en deze keer staat in de seizoensproeverij de herfst centraal. De proeverij staat onder leiding van Miranda Wennekens, het wijngeweten van het hotel. Miranda werkte bij wijnboeren en -handelaren in binnen- en buitenland, en is in Valkenburg de schakel tussen het hotel en alles wat mijn wijn te maken heeft. Zo begeleidt ze de wijnbedrijven bij de inrichting van de hotelkamers en voert ze haar supervisie over de wijnkaart en de wijnshop.
Deze proeverij schenkt Miranda 8 geselecteerde wijnen, waarvan 4 uit de directe omgeving van Limburg en België. Hoe leuk is dat. We starten met een droge bubbel van Prins uit 2017, van het 25 kilometer verderop gelegen Domein Holset nabij het drielandenpunt. Gevolgd door een witte blend (Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer) van de zuidhelling van Domein Pietershof uit België, net over de grens bij Slenaken op slechts 15 kilometer van Valkenburg.
St. Martinus
De derde wijn is een natuurwijn van coöperatie Weingut Schenk uit het Duitse Franken. Gevolgd door weer een Limburgse wijn; een 5 maanden op eikenhout gerijpte Chardonnay van Wijndomein Heerenhuys d’r Pley uit Noorbeek, op slechts 20 minuutjes rijden via Margraten richting de Belgische grens.
Daarna volgt de misschien wel beste Nederlandse wijn uit het gezelschap: Monarch Olivier, een Pinot Noir van St. Martinus uit het bergdorpje Vijlen. De wijn is genoemd naar de zoon van Stan Beurskens, de misschien wel beste wijnmaker van Nederland op dit moment. Deze kwaliteitswijn heeft geuren van kersen en bramen, en heeft door 12 maanden rijping op vaten een verfijnde houtsmaak.
Daarna volgt nog een Toscaanse Sangiovese van Fattatoria Le Fonti (topper!), een Blaufränkische wijn van Triebaumer uit Oostenrijk, en een edelzoete Gewürztraminer van Domein Steenberg uit Epen (16 kilometer ten zuidoosten van Valkenburg). De Limburgse dessertwijn is een rake afsluiting van een boeiende proeverij.
Restaurant Bruis
De wijnproeverij vindt plaats in het hotelrestaurant Bruis. De gerechten in het restaurant zijn naadloos afgestemd op de wijnen, en andersom. Op de menukaart zien we onder andere veel vis met Aziatische accenten. Van de bites-kaart snoepen we in de middag van crispy chicken met srirache-mayonaise en calamaris met aoili. Daarbij een vette Chardonnay-Viognier van het Franse wijnhuis Domerval, die we bij het uitchecken in de wijnwinkel aanschaffen om thuis nog eens van te genieten.
We trekken de conclusie en stellen dat het Dormio Wijnhotel Valkenburg een aantrekkelijke nieuwe attractie is voor Valkenburg. Het hotel zet wijn op een voetstuk en vergeet daarbij niet de Nederlandse wijnbouw, die de laatste jaren zo sterk in opmars is. Maar ook als je niet van wijn houdt, is dit een prima slaapplek in Valkenburg. Het hotel is goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer, en ligt op 5 minuten wandelen van het fraaie centrum. En wil je de drukte ontvluchten, dan sta je binnen enkele minuten in de groene, heuvelachtige omgeving op de uitlopers van de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel.
Dormio Wijnhotel Valkenburg is een hippe en bourgondische aanvulling op de trekpleisters van de mergelstad Valkenburg. Een plaats waar je je het jaarrond meer dan kunt vermaken.
Zie ook:
Maastricht is onthaasten om de hoek
Waar staat Nederlandse wijnbouw over 5 jaar?
Simon Crone (VNWP) over Nederlandse wijnbouw
Proefnotities
Domein Holset, Prins, Holset, Nederland
Souvignier Gris 80%, Johanniter 20%
In de kleur zuiver licht en in de geur ietwat fruitig. Bubbels in het glas door tweede vergisting op de fles. Een fijne droge bubbel met geuren van perzik, abrikoos en een vleugje kruidigheid. 36 Maanden rijping op gist.
Domein Pietershof, Teuven, België
Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer:
Een elegante zachte wijn, waarbij de florale tonen van de pinot gris naar boven komen. De riesling zorgt voor een mooi balans in zuren, waarbij de gewürztraminer subtiel aanwezig is, met een lange afdronk.
Weingut Schenk, Franken, Duitsland
Silvaner ‘Ethos N03’:
Orange-wijn met een goudgele/oranje kleur. Perzik en honing in de smaak, met een intense afdronk.
Wijndomein Heerenhuys d’r Pley, Noorbeek Nederland
Chardonnay:
Gele kleur, boter en vanille tonen, mooie houtintegratie, in balans met de zuren en een lange afdronk.
St. Martinus, Olivier, Vijlen, Nederland
Pinot Noir, Monarch:
Donkere kleur, zwarte bramen, kersen en kruidige tonen met een unieke samenstelling.
Fattatoria Le Fonti, Chianti Classico, Toscane, Italië
Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon:
Typische Chianti Classico, waarbij de sangiovese centraal staat, met een kenmerkende zuurgraad en lange afdronk.
Triebaumer, Burgerland, Oostenrijk
Blaufränkisch, Cabernet (Franc):
Donkere kleur, cederhout in de geur, balans tussen zuren en tannines. Nu mooi op dronk, maar ook zeker nog goed te bewaren. Lange afdronk.
Domein Steenberg, Epen, Nederland
Gewürztraminer:
Frisse dessertwijn van laat geoogste druiven, met een zachte hint van de gewürztraminer.