Dit moet jij weten over de koffiebonen Arabica en Robusta
Arabica? Kennen we! Robusta? Ook! Maar wat weten we van beide ‘koffiefamilies’. Welke kenmerken hebben ze en wat betekent dit voor de smaak. En als we ze combineren, hoe doen we dat dan en wat heeft dat voor een consequenties? Robert Heida van Non+Ultra Coffee & More maakt je wegwijs.
‘De Arabica-koffieplant groeit in hoger gelegen streken rond de evenaar’, zo begint Robert. ‘Denk aan Midden- en Zuid-Amerika. Voor Robusta-bonen geldt dat deze juist groeien in lager gelegen streken rond de evenaar. Zuidoost-Azië bijvoorbeeld.’
Omdat de Robusta-planten lager groeien, zijn deze volgens Robert veel beter bestand tegen droogte en hitte.
Verschillen
Maar er zijn meer opvallende verschillen. Robert: ‘Arabica is doorgaans van een hogere kwaliteit, heeft meer smaak dan Robusta-koffie en bovendien een smaak die wat bitter is. De prijs per kilogram is hoger voor Arabica dan voor Robusta.’
Voor wie bij het drinken van koffie rekening houdt met de hoeveelheid cafeïne: ‘Robusta-koffiebonen bevatten meer cafeïne dan de Arabica. Maar Arabica bevat meer antioxidanten’, vervolgt Robert. ‘Robusta-koffieplanten doen het prima als de groeiomstandigheden wat minder zijn, voor Arabica luistert dat nauwer.’
Tot slot: ‘De oogst van een Arabica-plant is veel lager dan die van een Robusta-koffieplant.’
Rond de evenaar
Arabica-koffie wordt het meest verbouwd in de wereld, zo laat Robert weten. ‘Zeventig procent van de gehele koffieproductie is Arabica en dat heeft, zoals gezegd, de eigenschap dat het alleen op hoogte kan groeien.’
Hij vervolgt: ‘Uiteraard hebben beide planten tropische temperaturen nodig, vandaar dat je alleen koffieplantages tegenkomt rond de evenaar. Afrika, Zuidoost-Azië, Midden-Amerika, Zuid-Amerika en bepaalde gedeelte van Australië zijn daarvoor zeer geschikt.’
Voor de Arabica-koffieplant geldt volgens Robert dat deze temperaturen nodig heeft die liggen tussen de 25 en 30 graden. ‘Het is belangrijk dat de plant in de schaduw staat en – dus – geen direct zonlicht ontvangt. In de nacht dient het flink af te koelen, vandaar dat de Arabica-plant alleen kan groeien boven 1300 meter zeeniveau.’
Waarom is Arabica-koffie duurder?
De reden dat Arabica-koffiebonen duurder zijn, is dat ze veel lastiger groeien. ‘En het is ook logisch dat je voor een betere kwaliteit een hogere prijs betaalt. Gelukkig zijn er steeds meer hoogstaande Robusta-bonen te vinden en als die op de juiste manier worden gebrand, dan geven die een mooie, donkere smaak. Denk aan specerijen, chocolade en rood fruit.’
Naast de blends met honderd procent Arabica-bonen zijn er de blends met daarin een percentage Robusta. ‘Wat leuk is om te proberen, is een honderd procent Robusta-blend, waarschijnlijk waardeer je deze het meest in een cappuccino of latte. Mijn tip: probeer eens de Arditi Pura Follia. Die is tachtig procent Arabica en twintig procent Robusta.’
Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Non+Ultra Coffee & More, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van koffie, kun je terecht in de webshop. Als je de code CF20 gebruikt, krijg je 20 procent korting. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail maar rik@chefsfriends.nl.