Blog

Dit drink je bij deze Italiaanse klassiekers

De Italiaanse keuken kent vele klassiekers. Wat te denken van Salade Caprese, Ossobuco of Spaghetti Carbonara. Maar wat drink je er bij? Onze Italiaanse wijnkenner Laurent Smedts brengt uitkomst en geeft per gerecht een onweerstaanbaar wijnadvies.

Spaghetti Carbonara
Tenute Casoli Greco di Tufo 2017 DOCG
Greco di Tufo is een échte krachtige witte wijn die makkelijk inzetbaar is bij diverse vleesgerechten, eigenlijk een vermomde rode wijn. Deze Greco di Tufo van Tenute Casoli is een wijn van goede structuur, uitstekend in balans en fijne zuren. Het hoge smaakgehalte vraagt naar krachtig voedsel en aanwezig zijn aroma’s van wilde bloemen, grapefruit en op tannines lijkend mondgevoel. De afdronk lijkt eindeloos. De Spaghetti Carbonara is een krachtig en vet gerecht wat op zoek is naar een wijn die kracht en frisheid kan bieden om in balans te blijven. De minerale vleugjes tufsteen sluiten het geheel af met deze en robuuste schotel.

Risotto met groene asperges
Plani Arche Grechetto Colli Martani 2018 IGT

Wederom een gerecht wat om een krachtpatser vraagt hoewel de groene asperge ditmaal ook mineraliteit en frisse zuren vraagt. Een zéér bewuste keuze deze Grechetto, afkomstig uit de heuvels van Colli Martani in de regio van Assisi, Umbrië, aldaar dé standaard begeleider van groene asperges die daar in het wild in de bermen van de weg groeien. Deze diep geel getinte wijn heeft complexe aroma’s van veldbloemen, honing en mineralen. Het smaakgehalte is hoog en het smaaktype is fris/rijp. Het terroir is van kalkrijke kleigrond met stenen en proef je puur en zuiver terug in deze mooie bianco. Deze smaken versmelten prachtig met de risotto van groene asperges, verse parmezaanse kaas en boter. Bijzonder smaakvol!

Salade Caprese
Althea ‘Julian’ Prosecco Spumante Valdobbiadene DOC BRUT
De frisheid van de tomaat, de zoetheid, en de aroma’s van de mozzarella en basilicum samengevoegd vragen een frisse tegenhanger, het liefst met een lichte mousse en een goede frisheid en zachtheid. Deze Prosecco Spumante uit het beroemde Valdobbiadene heeft fijne smaken van appel, citrusvrucht, venkel en brooddeeg Een zéér zachte bubbel, om bij elke hap te genieten van de prachtige balans van dit eenvoudige maar ongelooflijke gerecht.

Ossobuco alla Milanese
Tenuta San Vito ‘San Vito Chianti’ DOCG 2017
Klassiek gerecht uit Milaan van gestoofde kalfsschenkel. Het vlees aangebakken in boter en geblust met witte wijn waarna het wordt gaar gestoofd in tomaten en vleesbouillon, zodanig dat het vlees makkelijk van de botten loslaat. De kalfsschenkel wordt geserveerd met een gremolata van peterselie, geraspte citroenschil, knoflook en fijngehakte ansjovis.

De wijn die we hierbij schenken dient jong en fris te zijn doch voldoende kracht en tegenwicht kunnen bieden aan dit pure doch krachtige gerecht. We serveren hierbij een op stalen tanks gerijpte Chianti van honderd procent sangiovese druif met verfijnde smaken van Kersen, bessen, viooltjes, drop en lichte tannines die de wijn extra spanning geven. Wederom een smaakvolle en in goede balans zijnde combinatie.

Pizza Margherita
I Borboni Vino Spumante Asprinio BRUT
Dit deeggerecht komt oorspronkelijk uit de oudheid en is in Napels geboren toen men tomaten ging combineren met brood. De beste pizza’s komen van Napels en zijn dun, knapperig en bruin van buiten en zacht van binnen met een licht verteerbare vulling. Vaak drinken mensen bier bij een pizza doch in Napels wordt een Spumante van de druiven Falanghina of Asprinio geschonken. Beide druiven hebben een mooie zuurgraad wat goed past bij de tomaten en zijn heerlijk fris en licht in combinatie met de gesmolten mozzarella di bufala en basilicum. Een héérlijke snack met een kwaliteits bubbel geheel stijl van de Napolitaanse eetcultuur!

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Laurent Smedts Import, één van de vrienden van ChefsFriends.nl. Voor meer informatie over Italiaanse wijnen kun je terecht op de website van Laurent Smedts Import. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Oorlogswintermenu bij Hotel de Wereld in Wageningen

Volgend artikel

Nieuw interieur voor sterrestaurant Ratatouille in Haarlem

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.