Nieuws

Deze sommelier durft het: arrangement met Nederlandse wijnen

Bij het met een Bib Gourmand bekroonde restaurant Boompjes in Overloon draait het om Nederlandse wijnen. Sommelier Marleen van der Krabben heeft zelfs een arrangement met alleen wijn van eigen bodem. ‘Ik zou stiekem alle buitenlandse flessen wel de deur uit willen doen, want de kwaliteit is zoveel mooier geworden.’

Boompjes in Overloon is een Dutch Cuisine-restaurant. Dat betekent dat eigenaren Veronique en Jaap Volman zich houden aan de principes van de beweging, die zich inzet voor een belangrijkere rol voor de Nederlandse keuken.

Ook op de wijnkaart is de aandacht voor producten uit eigen land zichtbaar. In de eetgelegenheid zijn veel wijnen uit Nederland beschikbaar en er is een wijnarrangement dat volledig bestaat uit wijnen van eigen bodem. Tijd voor een belletje met sommelier Marleen van der Krabben.

Hoe kom je erop om een arrangement aan te bieden met alleen Nederlandse wijnen?
‘Boompjes is een Dutch Cuisine-restaurant en daarom wilden Veronique en Jaap ook graag zoveel mogelijk wijnen uit Nederland op de kaart hebben staan. Toen ik in juli 2023 bij ze kwam werken, vertelde ik dat ik het gaaf zou vinden om een stap verder te gaan en een arrangement te serveren met daarin alleen maar wijnen van hier.’

Hoe reageren gasten?
‘We hebben ook nog een ander arrangement, gasten hebben dus een keuze. Er is een klein verschil in prijs, omdat Nederlandse wijnen een hogere inkoopprijs hebben. Het is Nederland nu eenmaal lastiger en dus duurder om wijn te maken. Dat leggen we uit.’

‘Er zijn mensen die heel nieuwsgierig zijn, maar het andere arrangement wordt nog wel meer verkocht. Ook omdat het Nederlandse wijnarrangement spannend voelt. De reacties van gasten die de wijnen van eigen bodem proeven, zijn enthousiast. Ik verwacht daarom dat het meer gaat gebeuren. Althans, dat hoop ik.’

‘Overigens probeer ik ook Nederlandse wijnen op te nemen in ons andere arrangement. Het moet prijstechnisch uiteraard kunnen, maar voor mij is dat wel de uitdaging. Omdat gasten dan alsnog kunnen ervaren dat met de kwaliteit niets mis is.’

Je bent dus te spreken over die kwaliteit?
‘Absoluut! Nederlandse wijnen zijn zoveel mooier geworden. In Nederland wordt echt heel goed spul gemaakt. Dat komt doordat er meer ervaring zit bij de makers, de wijnstokken ouder zijn en het klimaat verandert.’

‘Er wordt meer witte wijn gemaakt, daarmee zijn de mogelijkheden dus groter. Bij sommige gerechten is het nog wel een uitdaging, maar dat maakt het tegelijkertijd ook gaaf.’

Ik mag jou een fan noemen?
‘Absoluut. Stiekem zou ik alle buitenlandse flessen wel de deur uit willen doen, want de kwaliteit is zoveel mooier geworden. Maar ik begrijp uiteraard dat dit (nog) een brug te ver is.’

‘Met kerst hebben we alleen Nederlandse wijnen geserveerd en daarop hebben we super leuke reacties gehad.’

‘Ik denk dat mijn liefde is ontstaan bij Oonivoo in Uden. Daar serveerden we rond de elfde van de elfde, de start van het carnavalsseizoen op 11 november, altijd een elfgangendiner volgens de filosofie van Dutch Cuisine. Misschien ben ik daarom wel bij Boompjes gaan werken.’

Wat is het grootste (onjuiste) vooroordeel?
‘Dat het schrale, zure wijnen zijn. Oké, die zitten er nog tussen, maar veruit het grootste deel is van goede kwaliteit. In Nederland worden smakelijke volle, zuivere wijnen gemaakt.’

Wat is voor jou een moment om te genieten van een Nederlandse wijn en welke drink je dan?
‘Dat is op zondagmiddag, als ik vrij ben, een Riesling van Hoeve Nekum in Maastricht. En dan het liefst één die een paar jaar oud is.’

Lees ook:
Albert Kooy: ‘Supermarkten maken onze eetcultuur kapot’
Martin Berkelmans tovert met groenten bij Pollevie
Zeewier in iedere gang: ‘Veel minder zout nodig’
De out of the box-filosofie van restaurant 1857*

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Martin Berkelmans tovert met groenten bij Pollevie

Volgend artikel

Zo werkt het veeprogramma Creekstone

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.