DeliCees verhuist: ‘Nieuwe naam en andere invulling’
Restaurant DeliCees verhuist naar een andere locatie in Dordrecht. Eigenaren Ester Weber en Cees Timmerman gaan ‘met nieuwe energie’ aan de slag in een historisch pand in het Hofkwartier. Met een nieuwe naam én een andere aanpak. ‘We gaan doen wat we al 25 jaar niet meer hebben gedaan.’
Medio februari moet La Cebolla, zoals het nieuwe restaurant van gastvrouw Ester Weber en chef-kok Cees Timmerman gaat heten, de deuren openen. De eetgelegenheid huisvest op de bovenste verdieping van cultuurcentrum De Witt, waarin al een filmtheater en een brasserie zijn gevestigd.
Dat betekent dat de ondernemers afscheid gaan nemen van de naam DeliCees, waarmee ze jarenlang actief zijn in de Steegoversloot en aan de Lange Geldersekade, en vermeldingen in de culinaire gidsen realiseren. Tijd voor een belletje met Cees.
Waarom deze verhuizing?
‘De belangrijkste reden is dat we in het pand aan de Lange Geldersekade veel ruimte hadden die we niet gebruikten, maar waarvoor we wel huur betaalden. De nieuwe plek is compacter, net zo mooi en op loopafstand van ons huis.’
‘Deze locatie was beschikbaar en Ester en ik hebben besloten dat we het met nieuwe energie nog één keer gaan doen. Dat is ook de reden dat we kiezen voor een andere naam en een andere invulling.’
Dus geen DeliCees meer?
‘Inderdaad! Een nieuwe lente, een nieuw begin. Ester en ik zaten thuis op de bank en ineens noemde ze de ui. Omdat wij Spaans georiënteerd zijn, hebben we daar La Cebolla van gemaakt. Als mensen er moeite mee hebben om dat op de juiste manier uit te spreken, dan mogen ze ons straks gewoon de ui noemen hoor.’
‘Bijna elk recept begint met ‘snijd een ui’ en de ui is de meest gegeten groente ter wereld, maar we hebben op het wereldwijde web zo goed als geen restaurants kunnen vinden met die naam. Er is niets lekkerder dan de geur van gebakken ui in een pan. Nou oké, een gedeelde eerste plek met de geur van gebakken spek.’
Wat gaat er veranderen aan de invulling?
‘Ik heb een hekel aan het woord concept, maar we gaan iets doen wat we al 25 jaar niet meer hebben gedaan: er komt een menukaart.’
‘Bij DeliCees moesten gasten minimaal vier gangen eten en dat is een aardige besteding. Zeker als je daar dan ook nog wijnen bijkomen. Ik merk dat ik dat gevoel zelf ook heb als ik ergens ga eten. Neemt niet weg dat we deze mogelijkheid gewoon hebben voor mensen die dat willen.’
‘Door een menukaart te introduceren, is er echter meer invloed op wat je uitgeeft. Neem je vier oesters, twee kleine gerechtjes en een glas wijn, dan kun je voor pakweg 50 euro per persoon de deur uitgaan. Wij denken dat dit beter past bij de huidige tijd en de ontwikkelingen in de gastronomie.’
‘Kwalitatief verandert er niets. Om jouw vraag over onze gidsambities te beantwoorden: die blijven bestaan. Het wordt zogezegd anders, maar niet minder.’
Wat kun je vertellen over het interieur?
‘Dat hard wordt gewerkt aan een prachtig mooie zaak. Er komen zo’n veertig couverts, er komt een private dining-ruimte voor maximaal tien personen en we krijgen een ‘wijn walk-in closet’, zoals ik onze nieuwe wijnkamer noem. De rekken komen van een bedrijf in Denemarken dat echt waanzinnig spul maakt.’
Wanneer opent La Cebolla de deuren?
‘De ambitie is half februari. We denken ook dat dit gaat lukken, al is het altijd spannend als je moet wachten op vergunningen en te maken hebt met levertijden.’
Lees ook:
Nieuwe chef-kok Het Koetshuis*: ‘Kroon op het werk’
Restaurant Showw steelt de show in 2024: ‘Bizar’
Amsterdams sterrenrestaurant sluit deuren voor verbouwing
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.