Blog

De verschillende smaken van Zeeuwsche Zoute (met recepten)

In Zeeland werd eeuwen geleden al zout uit zee gewonnen. In de loop van de Middeleeuwen verdween deze traditie, maar het winnen van zout is sinds 2018 terug op Zeeuwse bodem. Met grotere, wittere en smaakvollere zoutkristallen. Benieuwd hoe deze worden gemaakt? Lees dan vooral verder!

Zeeuwsche Zoute maakt geen standaard zeezout zoals je dat kent uit de supermarkt. Naast de pure variant zijn er nog vier andere bijzondere smaken: zeekraal, wakame, gerookt en zwarte knoflook.

Zeeuwsche Zoute Puur
Misschien denk je: ‘puur zeezout, die smaak ken ik nu wel’, maar niets is minder waar. Bij Zeeuwsche Zoute proef je namelijk de intense zoute smaak van de Oosterschelde zoals bij geen enkel ander zout.

Door de natuurlijke zuivering in de Oosterschelde en het zorgvuldige indampen van het water tot het juiste zoutgehalte, ontstaan de grote pure zoutkristallen. Tijdens de productie wordt ook nog het calcium afgeschept, dit zorgt ervoor dat de zout minder bitter van smaak is.

Als je je afvraagt waar Zeeuwsche Zoute Puur goed bij past, dan is het antwoord makkelijk: bij alles wat een zilte touch nodig heeft. Maar om je iets meer inspiratie te geven voor een lekker gerecht met de pure variant, kun je terecht op de website van Zeeuwsche Zoute. Hier vind je bijvoorbeeld een heerlijk recept voor een hertenstoof en voor de zoetekauwen een short salty bread.

Zeeuwsche Zoute Puur
Foto: Zeeuwsche Zoute

Zeeuwsche Zoute Zeekraal
Het begon allemaal met de pure variant, maar het duurde niet lang voordat meerdere smaken werden toegevoegd aan het assortiment van Zeeuwsche Zoute. Neem bijvoorbeeld de variant met Zeekraal, deze is perfect voor smaakcombinaties waarin een extra zoute smaak gewenst is.

De zeekraal die wordt gebruikt, is afkomstig van Zeeuws Zilt. Dit bedrijf verbouwt de zeekraal op schorren in Zeeland: het overgangsgebied tussen land en zee.

Door de bijzondere smaak van dit plantje is deze variant de ideale partner van sauzen bij gerechten met vis, zoals deze blini’s met zalm. Maar ook als finishing touch op groente komt de smaak van Zeekraal goed tot zijn recht, bijvoorbeeld bij gegrilde bloemkool.

Zeeuwsche Zoute Zeekraal
Foto: Zeeuwsche Zoute

Zeeuwsche Zoute Wakame
De volgende variant is op en top Zeeuws: Zeeuwsche Zoute Wakame. Het zeewier voor deze smaak is namelijk, net zoals het zout, afkomstig uit de Oosterschelde. En wordt gewonnen door De Zeeuwse Zeewierhandel. Dit laat ook direct zien dat Zeeuwsche Zoute zich graag inzet voor samenwerkingen met lokale initiatieven.

Je denkt misschien dat het een lastige smaak is om te combineren, integendeel! De smaak van wakame past natuurlijk bij sushi- en visgerechten. Maar wat waarschijnlijk de grootste verrassing is, is dat wakame ook goed smaakt bij vlees- en groentegerechten. Probeer bijvoorbeeld deze paddenstoelenrisotto of biefstuk met chimichurri

Zeeuwsche Zoute Wakame
Foto: Zeeuwsche Zoute

Zeezout Gerookt
Gek op gerookte smaken? Goed nieuws! Door de gerookte variant van Zeeuwsche Zoute kun je nu aan ieder gerecht die typerende rokerige smaak toevoegen. Deze variant wordt gemaakt door de pure variant op traditionele Zeeuwse wijze te roken.

Hiervoor wordt in de rookovens een mix gebruikt van berken- en eikenhout. Er wordt gebruikgemaakt van vers geoogst zout, dit is namelijk net iets vochtiger dan de uiteindelijke zoutkristallen.

Wanneer dit wordt gerookt, zorgt het hogere vochtgehalte voor een betere opname van de rook en dus ook de rokerige smaak. Met deze smaak geef je een bijzondere twist aan je gerecht, die niemand verwacht. Vooral in dit kaasfonduerecept komt de rokerige smaak erg goed tot zijn recht.

Zeeuwsche Zoute Gerookt
Foto: Zeeuwsche Zoute

Zeezout Zwarte Knoflook
De nieuwste variant is er één waarbij het pure zout wordt gecombineerd met gefermenteerde zwarte knoflook. Zwarte knoflook wordt geproduceerd door de standaard witte knoflookbol door middel van een zorgvuldig gecontroleerd verwarmingsproces te fermenteren in enkele weken. De suikers en aminozuren reageren en produceren samen melanoïdine – die verantwoordelijk is voor de rijke zwarte kleur.

Zeeuwsche Zoute Zwarte Knoflook is perfect voor smaakcombinaties, waarin een zachte zoute smaak gewenst is, gecombineerd met de zoete toon die de zwarte knoflook kan geven.

Deze smaakmaker is de ideale partner voor dit heerlijke recept met romige kip of deze plaattaart met tomaat. Maar ook bij vlees en salades komt deze zoete toevoeging uitstekend tot zijn recht. Naast de volle smaak, voegt de zwarte knoflook ook een heerlijke geur toe aan je gerecht.

Zeeuwsche Zoute Zwarte Knoflook
Foto: Zeeuwsche Zoute

Iedere variant van Zeeuwsche Zoute geeft zijn eigen bijzondere smaak aan je gerecht, dit zorgt voor iedere keer weer een Zeeuws feestje in je keuken!

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Zeeuwsche Zoute, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van zout of andere producten, kun je terecht in de webshop van Zeeuwsche Zoute. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Het culturele erfgoed van Korea: kimchi is gezond én lekker

Volgend artikel

Momentwijnen: Halloween

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.