De vegetarische en veganistische alternatieven voor de burger
Kwalitatief vegetarisch en veganistisch eten is niet langer voorbehouden aan vegetariërs en veganisten. Ook liefhebbers van vlees zoeken in toenemende mate naar smakelijke alternatieven. Maak de weg vrij voor burgers van rode biet, wortel, knolselderij, venkelzaad en tarwe.
‘Ik sta nog steeds versteld van de smaak! Wil je vegetarisch of veganistisch eten, dan is dit een absolute aanrader.’
Vleesloos
Het zijn deze woorden van Mikel Pouw die me nieuwsgierig maken naar de Sparc Burgers. Als de directeur van een van de beste vleesbedrijven van Nederland zoiets roept over een vleesloos alternatief, dan verdient dit een nadere inspectie.
Vegan en plant based
De Sparc Burgers zijn een initiatief van Sparc Kitchen in Amsterdam. Specialist op het gebied van vegan en plant based producten, en een bedrijf dat bovendien sociaal onderneemt.
Wie bij de onderneming koopt, voldoet aan de social return: de aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Meatless Burger
Ruim 2,5 jaar geleden gestart met als ambitie een kwalitatief goed vegan of plantaardig convenienceproduct te ontwikkelen voor de (betere) horeca.
Op dit moment worden er twee burgers gemaakt: de vegetarische ‘Meatless Burger’ en de veganistische ‘Red Carrot Burger’. Aan een ‘Celeriac Funnel Burger’ wordt gewerkt en er zijn plannen voor de ontwikkeling van een vegetarische döner.
Gekleurde broodjes
Mijn kennismaking met de Sparc Burgers is tijdens de lente-editie van het evenement Let’s Meat Nice to Meat’ in Almere. ‘Wil je vegetarisch of veganistisch eten, dan is dit een absolute aanrader’, zo hoor ik van directeur Mikel Pouw.
Hij vertelt ‘steeds weer versteld te staan’ van de goede smaak. Deze middag worden ze gepresenteerd op gekleurde broodjes, die zijn gemaakt van volledig natuurlijke plantaardige grondstoffen. Super leuk en uitnodigend, aangezien we ook eten met onze ogen.
Structuur
Dan de smaak: daar is inderdaad helemaal niets mee. Ook de structuur ziet eruit als die van een ‘normale’ burger. Voor mij een prima alternatief voor vlees. Ik ben geen vegetariër of veganist, maar ga wel voor ‘minder, maar beter vlees’.
Tarwegluten
De Meatless Burger is gemaakt van een ‘huisgemaakte Sparc-structuur’ op basis van tarwegluten met kruiden, verse peterselie en uien, en wordt aangeraden met cheddar (van Wilmersburger), gedroogde uitjes en een salsa van augurk en rode ui.
Biet en wortel
De Red Carrot Burger is gemaakt van verse biet en wortel. ‘Frituren of bakken in wat olie en serveren met een frisse tzatziki en avocado’, zo luidt het advies.
Knolselderij
De Celerial Fennel Burger ten slotte is gemaakt met vers julienne gesneden knolselderij, venkelzaad, havermout, een beetje mosterd en knoflook. Het wordt volgens de bedenkers ‘de zomerversie van de Red Carrot Burger’.
Minder vlees
Mooi om te zien dat ook deze ontwikkeling past in het kwalitatief toenemende assortiment voor mensen die geen of minder vaak vlees willen eten. Sparc Kitchen levert inmiddels aan gerenommeerde zaken.
NH Hotels
Zo zijn de burgers te vinden in het assortiment van alle NH Hotels, The Student Hotels, The Hoxton en Soho House en – en misschien is dat nog wel het grootste compliment – de restaurant van vleesrestaurants bij uitstek Loetje.
Het past in de ontwikkeling die de onderneming doormaakt: eerst waren vegetariërs en veganisten de doelgroep, nu zijn dat ook vleesliefhebbers die af en toe kiezen voor een alternatief voor vlees. ‘Minder, maar wel beter vlees’ klinkt het credo niet voor niets.
Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Nice to Meat, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over en/of het bestellen van de Sparc Burgers kun je terecht op de website van de (horeca)slager. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.