Blog

De ultieme espresso Italiano: zo zet je ’m

Italianen zweren bij espresso, in Nederland zijn we daarvan nog niet allemaal overtuigd. Een goed gezette espresso is genieten. Echt genieten. Hoe je thuis de ‘ultieme espresso Italiano’ zet – of er in je favoriete horecazaak optimaal van geniet – vertelt Robert Heida van Non Plus Ultra Coffee & More in deze blog.

De ultieme espresso….. ja, wat is dat nou en hoe maak je die? De een houdt van een krachtige en volle espresso, de ander wil juist een zachte, fruitige espresso. Het begint bij de blend, aldus Robert.

‘Met andere woorden: welke bonen gebruik je voor je espresso? De Arabica-bonen zijn lichter dan de Robusta-bonen en geven over het algemeen een fruitige koffie met een rinse smaak. Dit is echter wel weer afhankelijk van hoe lang en heet de bonen zijn gebrand.’

Arabica en Robusta
Zoek je een espresso met cacao en specerijen, dus meer een bonbonachtige, dan kun je volgens Robert beter gaan voor een combinatie van Arabica en Robusta. ‘Over het algemeen is een 80/20-verhouding (Arabica/Robusta) een veel gebruikte samenstelling en naast de pure espresso is deze ook zeer geschikt om een cappuccino of een latte macchiato mee te maken.’

‘Een te hoog op zuren gebrande 100 procent Arabica is namelijk niet echt lekker in een cappuccino (klinkt ook niet fijn: zuur en melk…..). Let bij het kopen van je koffiebonen dus goed op de samenstelling en herkomst van de bonen.’

Niet te heet
Hoe maak je nu zo’n heerlijke espresso, zoals je die ook in Italië op iedere hoek van de straat kunt vinden? Robert: ‘Ten eerste: maal de bonen à la minute. Gebruik altijd een dubbele filterdrager, dus geen 8 gram maar ongeveer 16 tot 18 gram. Een dubbele hoeveelheid geeft veel meer smaak af. Door de dikte van de koffie in het dubbele filterbakje moet het water veel meer moeite doen om door de koffie te komen en dus geeft de koffie veel meer smaak/extractie dan bij maar 8 gram in een klein filterbakje.’

‘Verdeel de koffie goed en druk hem recht en met gewicht aan. Zorg ervoor dat de temperatuur tussen de 90 en maximaal 95 graden is. Zeker niet heter, want dan verbrandt de koffie! Spoel de groep voor, dan valt de oude koffie die nog op de groep kan zitten er af en voorkom je dat het eerste hete water de koffie verbrandt en negatieve smaak afgeeft.’

Het laatste slokje
‘Plaats de filterdrager in de groep en start meteen de watertoevoer. De doorlooptijd moet tussen de 24 en 28 seconden zijn, en het volume in het (voorverwarmde!) kopje tussen de 25 en 35 ml.’

Heb je dat gedaan, vergeet dan niet om te genieten van een paar heerlijke slokjes! Serveer met een glaasje koud water. Tot slot nog een tip van Robert: schenk er een klein beetje amaretto of grappa in het kopje als je espresso op is. In combinatie met de créma die achterblijft, is dat een heerlijk laatste slok. Santé!

Bestel jouw koffie met korting!
Hé psst. Ja, jij. Speciaal voor jou als volger van ChefsFriends hebben we iets leuks. We delen hier namelijk een speciale code, die jou recht geeft om maar liefst 20 procent korting op misschien wel de lekkerste koffie van Nederland. Als jij een bestelling plaatst bij onze vriend Non+Ultra Coffee & More, gebruik dan de code CF20. Enjoy!

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Non+Ultra Coffee & More, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie en/of het bestellen van koffie, kun je terecht in de webshop. Als je de code CF20 gebruikt, krijg je 20 procent korting. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail maar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Duurzame pannen van Primecook gegarandeerd gifvrij

Volgend artikel

Zuid-Europees temperament op jouw kaasplank

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.