Proeft

De smaken van tien chefs in de sterrenbonbons van la Fève

Proeft – In hun atelier in Maastricht toveren Mirelle Haex en Geert-Jan Heesterbeek van la Fève met chocolade. Ze maken er onder andere sterrenbonbons, in samenwerking met tien door Michelin bekroonde chefs. ‘Een hommage aan de grote Meesterkok Toine Hermsen’, aldus de ondernemers. Rik mag proeven.

La Fève chocolade & desserts is sinds november als ‘vriend van…’ verbonden aan ChefsFriends. De onderneming is een initiatief dat Meesterchocolatier Geert-Jan Heesterbeek in 2010 start na een ‘leven’ als patissier in keukens van diverse sterrenrestaurants.

Hoogste kwaliteit chocolade
Onder het motto ‘smaak is de ziel van ons werk’ maakt hij in Maastricht ‘artisinale bonbons en desserts voor de top van de Nederlandse en Belgische gastronomie en de retail’. Via een webshop kunnen ook liefhebbers eenvoudig genieten van het assortiment.

Met zijn creaties wil hij zich onderscheiden door gebruik te maken van de hoogste kwaliteit chocolade, een verleidelijk uiterlijk en unieke smaken.

Door Michelin bekroonde chefs
In het assortiment zitten onder andere de sterrenbonbons. Beschikbaar in verpakking met daarin tien, twintig of veertig stuks. Ze zijn ontworpen in nauwe samenwerking met tien door Michelin bekroonde chefs.

Dat betekent dus tien verschillende bonbons. Kies je voor twintig of veertig stuks, dan krijg je er dus respectievelijk twee of vier van iedere chef.

Vanwege mijn aanstaande verjaardag kies ik voor twintig bonbons. Naast het feit dat ik zelf erg nieuwsgierig ben, ben ik ook benieuwd of mijn bezoek dat ook heeft en of keuzestress ontstaat als ze moeten kiezen tussen deze bijzondere chocolade of (onder andere) gevulde speculaas (van de ambachtelijke bakker).

Geert-Jan Heesterbeek en Mirelle Haex
Mijn bestelling wordt keurig aan huis geleverd, nadat ik deze eenvoudig heb kunnen bestellen in de webshop. Ik moet rekening houden met een levertijd van één tot drie dagen, helemaal oké!

De doos met daarin de bonbons is keurig verpakt en voorzien van een bedankkaartje, waarop staat vermeld dat Mirelle en Geert-Jan blij zijn met mijn bestelling. Kleine moeite en best een groot plezier. Ik ben zelf ook heel blij met mijn bonbons, maar waardering van de leverende partij is altijd leuk.

Jannis Brevet
Om de doos zit een papieren wikkel vol met informatie. Aan de achterkant staan de namen van de chefs die een bonbon hebben gemaakt, inclusief de ingrediënten.

Ik ga hier niet alles benoemen, het moet ook nog een beetje een verrassing blijven, maar onder hen driesterrenchef Jannis Brevet en – omdat ik me inmiddels ook Rotterdammer voel – een speciale vermelding voor Fred Mustert van restaurant Fred in Rotterdam.

Fred Mustert
De bonbon van Jannis is gevuld met gezouten citroen, mascarpone en espresso. Fred heeft gekozen voor een vulling van hazelnoot, karamel en zeezout.

Een rangschikking maak ik niet, omdat dit simpelweg ondoenlijk is én ik ze niet allemaal zelf heb geproefd. Enerzijds baal ik van dat laatste, anderzijds realiseer ik met dat dit eigenlijk ook prima is. Ik moet immers een reden hebben ze nog eens te bestellen.

Toine Hermsen
Ook in de doos is volop informatie te vinden over de inhoud. Zo vertelt Geert-Jan dat de sterrenbonbons een hommage zijn aan ‘cuisinier en inspirator’ Toine Hermsen.

Ik lees: ‘Toine Hermsen is één van de eerste chefs in Nederland met twee Michelinsterren. Als leermeester inspireerde hij veel huidige (Limburgse) sterrenchefs. Het leverde hem een ‘Lifetime Achievement Award’ op van Gault&Millau. In zijn hoeverestaurant, even buiten Maastricht, kookt hij nu een gastronomische maaltijd voor een beperkt aantal gasten. Deze sterrenbonbons zijn een hommage aan een grote Meesterkok.’

De chefs en de bonbons
Als ik het dubbelgevouwen A3-papier open, lees ik over de tien chefs en over de bonbons die ze in samenwerking met la Fève hebben gemaakt. Top! Ook voor mijn verjaardagsbezoek, omdat ik ze dan kan laten zien wat ik ze voorschotel of wat ze missen als ze kiezen voor iets anders.

Best grappig dat ik mezelf op een glimlach betrap als gasten gaan voor een bonbon en de gevulde speculaas laten lopen. Natuurlijk zijn de bonbons morgen gewoon online te bestellen, maar de kans dat ze komende weken vaker gevulde speculaas krijgen voorgeschoteld, is vrij groot.

Naam, kleur of inhoud
Leuk is ook dat de ene kiest voor de chef, een ander zich laat verrassen door de smaak en een derde beslist op basis van het uiterlijk van de bonbon. Best logisch eigenlijk, want wie een sterrenbonbon eet, hoeft zich volgens mij geen zorgen te maken over de vraag of ‘ie smakelijk is.

Stiekem ben ik blij dat er ook zijn die niet voor de bonbon kiezen, omdat mijn lief en ik er daarom nog wat overhouden voor een later moment. Toch heeft dat ook een keerzijde: ik hoef niet direct een nieuwe bestelling te plaatsen.

Proeft komt tot stand in samenwerking met producenten en/of leveranciers. Hier kun je de eerder verschenen artikelen bekijken. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Vorig artikel

Mikel Pouw van Nice to Meat over Côte de Boeuf (+recept)

Volgend artikel

Oudste hotel van Amsterdam krijgt een andere naam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.