Nieuws

De Librije op 1 in de nieuwe editie van Lekker

Restaurant De Librije in Zwolle staat dit jaar op nummer 1 in de top-100 ranglijst van restaurantgids Lekker. Dat is zojuist bekendgemaakt in Amsterdam.

Achter De Librije staat op nummer 2 Tribeca in Heeze. Op 3 zien we Inter Scaldes in Kruiningen. De hoofdrolspelers van de genoemde restaurants kregen maandagmiddag het bord behorende bij de top-3 uitgereikt in Amsterdam.

Restaurantgids Lekker behoort tot de toonaangevende culinaire gidsen van Nederland. De gids bevat de 500 beste eetgelegenheden van ons land. In de gids staat altijd een top-100, die dit jaar dus wordt aangevoerd door De Librije, gevolgd door Tribeca en Inter Scaldes. Vorig jaar stond Inter Scaldes nog op 1 en De Librije op 2.

Lekker500 heeft na de coronacrisis de draad weer opgepakt en stuurde haar rapporteurs en inspecteurs opnieuw door het uitdijende Nederlandse landschap van bistro tot sterrenzaak. Dat leverde als altijd een totaalscore van 500 goede tot zeer goede adressen op, waaronder 32 nieuwelingen.  

Hans van Wolde 
Eén daarvan is restaurant Brut 172 van chef-kok Hans van Wolde in het Limburgse Reijmerstok: een spectaculaire sprong vanuit het niets naar de vierde plaats van de Top-10. Ook betrekkelijk nieuw in die lijst zijn het Amsterdamse Restaurant 212 van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot, afkomstig uit voorheen Bord’eau in Hotel de l’Europe (op 7), en chef-kok Fred Mustert van restaurant Fred in Rotterdam (op 10).  

Dat betekent stapjes terug voor Soenil Bahadoer van De Lindehof in Nuenen (naar 6) en (door een aanstaande ingrijpende verbouwing) Onno Kokmeijer en Arjan Speelman van het Amsterdamse restaurant Ciel Bleu (naar 9). Naast kleine stijgingen voor de jonge chef Syrco Bakker van Pure C in Cadzand (naar 5) en Sidney Schutte van restaurant Spectrum in het Amsterdamse Waldorf Astoria Hotel (naar 8).  

Euforie 
Lekker constateert een opmerkelijke na-corona-euforie in het Nederlandse culinaire veld, hoewel dat inmiddels, door nieuwe maatregelen, weer getemperd wordt. De gasten hadden duidelijk iets in te halen en stonden in de rij voor eten ‘buiten de deur’. Hoe dat zich verder ontwikkelt, hangt af van het verloop van de pandemie en de overheidsmaatregelen. De restaurants-zelf stapten en masse af van à la carte ten gunste van (veelal ‘verplichte’) menu’s en ze verhoogden de prijzen, soms tot onaanvaardbare hoogte.  

Het wachten is, volgens Lekker-hoofdredacteur Annelies Pijper, op een voor iedereen acceptabele stabilisatie. 

Lekker500  
Lekker500 Lekker beoordeelt elk jaar de beste 500 restaurants van Nederland op kritische en onafhankelijke wijze. Steeds weer weten de makers van Lekker een gids neer te zetten waar geen restaurantliefhebber meer omheen kan, waar zowel horecabezoeker als restaurateur reikhalzend naar uitkijkt. En steeds weer doen zij hun uiterste best Lekker nog lekkerder te maken, zonder de kernwaarden uit het oog te verliezen: betrouwbaarheid, onafhankelijkheid, verrassing, expertise en culinaire kennis. Lekker500 verschijnt 1x per jaar.  

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nlKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma SeafoodNon+Ultra Coffee & More (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting) en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Restaurant Voltaire viert 5-jarig bestaan met jubileumbrunch

Volgend artikel

Prijzen voor bij JRE-Nederland aangesloten restaurants

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.