Nieuws

De Librije en Bolenius in lijst met beste mondiale groenterestaurants

De Librije van Thérèse en Jonnie Boer in Zwolle en Bolenius van Luc Kusters en Xavier Giesen in Amsterdam zijn door We’re Smart World opgenomen in een lijst met de 25 beste groenterestaurants ter wereld. Ze staan tussen onder andere het Zweedse Fäviken, Gaggan in Thailand en het Franse L’Atelier.

Dat we in Nederland internationaal meetellen, weten wij als liefhebbers van goed eten, goed drinken, goed slapen en goed reizen natuurlijk allang.

Groente
Maar internationale lijstjes met daarop Nederlandse bedrijven helpen bij het bevestigen van dit gevoel.

Vandaar dat we blij zijn met het initiatief van We’re Smart World, dat een overzicht heeft gemaakt van de 25 beste groenterestaurants ter wereld.

Zwolle en Amsterdam
In die mondiale lijst staan de Nederlandse restaurants De Librije in Zwolle en Bolenius in Amsterdam.

Jonnie Boer
‘Vanaf het allereerste begin heeft Jonnie Boer met groenten en kruiden uit de directe omgeving gewerkt, uit overtuiging van de kwaliteit van plaatselijke producten’, aldus de samenstellers van de lijst.

‘De bereidingen van zijn honderd procent groentemenu onderscheiden zich door de originele en zeer precieze groentetechnieken.’

Luc Kusters
Over Bolenius schrijft We’re Smart World: ‘Luc Kusters geeft groenten een even groot podium als vis en vlees, en brengt ze verfrissend en creatief.’

Moestuin
De samensteller van de lijst vindt het ‘Alliance Menu een ode aan de moestuin van Bolenius en aan lokale producten’.

Het Amsterdamse restaurant won in Nederland eerder (ook) de titel Beste Groenterestaurant van 2015.

Alliance Gastronomique
De Librije en Bolenius zijn allebei aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique.

Internationale toppers
De Librije en Bolenius hebben in de lijst zeer goed gezelschap. Onder andere Fäviken en Oaxen Krog (beide Zweden), Gaggan (Thailand), Lima (Peru) en L’Atelier en Bras (beide Frankrijk) zijn erin opgenomen.

Groente in de hoofdrol bij Bolenius

Luc Kusters van Bolenius is voorvechter van het gebruik van groente. Hij stond aan de wieg van Dutch Cuisine, heeft een eigen moestuin op de Zuidas en won met zijn restaurant de titel Beste Groenterestaurant 2015. Een video-interview met de chef.

Vorig artikel

Genieten in Drenthe met Zomerarrangement van De Loohoeve

Volgend artikel

Genieten van lunch en kunst bij Wereldmuseum Rotterdam

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.