Blog

De lekkerste picknickwijnen van Spaanse bodem

Warme zomerdagen lenen zich bij uitstek voor een ontspannen picknick. Maar wat drinken we daar dan bij? Wij kiezen deze voor drie wijnen van Spaanse bodem.

Spanje behoort tot de grootste wijnlanden van de wereld. Al jaren worden er prima wijnen gemaakt en zeker de laatste jaren nemen het aantal boeren dat kwaliteitswijnen maakt snel toe. Jaarlijks wordt in het Zuid-Europese land gemiddeld 38 miljoen hectoliter wijn gemaakt. De wijnbouw is dan ook een belangrijke economische factor voor het land.

Wat ons betreft gaat er weinig boven een heerlijke ontspannen picknick op een zomerse Hollandse dag. Bijvoorbeeld op een doordeweekse avond na gedane arbeid en dan lekker genieten van de avondzon. Of op een lome zondagmiddag, liggend op een uitgerold kleed in het gras van een (stads)park of langs een rivier of meer.

Bij een picknick mag een mooi glas wijn, vinden wij van ChefsFriends.nl. Daarom vroegen wij onze Spanje-kenner Ruud Weterings van WTOL Academy wat te schenken bij een heerlijke picknick. Ruud kiest voor wit, rosé en rood van Spaanse bodem.

Blanco: Vicente Gandia Nebla, Verdejo Rueda Spanje
De naam Nebla komt van het Spaanse woord voor nevel. Of beter gezegd: de ochtendnevel die je vaak vindt in de hoogvlakte. In dit gebied koelt het ’s avonds af en na de nevel worden de wijngaarden verwarmd door de volle zon. Dit zorgt voor de optimale rijping en omzettingen in de druif voor het maken van een kwaliteitswijn. Deze wijnreeks komt uit het noorden van Spanje.

Rosado: Crin Roja
Een heldere, fel roze rosé boordevol aroma’s van rode zomervruchten als aardbeien, frambozen en kersen. Achter die vrolijke fruitigheid zit een kruidig accent. Een volle, vrolijke, toegankelijke rosé met body, die zowel als glas op zich als aan tafel tot zijn recht komt. Hij bestaat voor 100 procent uit tempranillo. De Crin Roja Rosado is een vino de la tierra, de kwaliteitsaanduiding die vergelijkbaar is met een Franse vin de pays. Hij komt uit Castilië, het gebied ten zuiden van Madrid.

Tinto: Vicente Gandia Bo, 100% Bobal
Dit is een moderne, elegante wijn met een intense kleur van kersen. In de neus presenteert zich een scala van wilde vruchten, in de mond een perfecte mix van vers fruit en getoaste noten. Soepel, gebalanceerd met een karaktervolle afdronk. Licht gekoeld serveren!

Voor een picknick to the max, hier nog een paar tips:

  • Natuurlijk een kurkentrekker!
  • Brood! Zoals een heerlijk belegde Spaanse stokbrood of een afgebakken Bocata.
  • Homemade salades in alle soorten en smaken.
  • Spelletjes voor de kids en tijdschriften voor de oudjes.
  • Zonnebrandcrème.
  • Kies een picknickkleed met plastic ondergrond. Hollandse bodems kunnen nat zijn.
  • Neem een afvalzakje mee. We willen de natuur schoon houden!

Meer weten over Spaanse of andere wijnen? Dan kun je terecht bij WTOL Academy, één van de vrienden van ChefsFriends. Bekijk de mogelijkheden op de website https://wtol-academy.nl. Als ‘Vrienden van…’ is deze bijdrage geschreven in samenwerking met WTOL Academy. Ook ‘Vrienden van….’ Worden? Stuut een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Boompjes Restaurant serveert walking dinner in dierentuin

Volgend artikel

De favoriete restaurants in Friesland van Marc van Gulick

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.