Home / Nieuws / De Kromme Watergang valt in de prijzen

De Kromme Watergang valt in de prijzen

Restaurant De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat is de winnaar van de QL Hering Berlin Gardener’s Award 2018. Chef-kok Edwin Vinke (2 Michelinsterren) ontving samen met zijn partner Blanche Vinke en haar vader Louis van Eetveldt de prijs, bestaande uit twee speciaal door de eigentijdse porseleinfabrikant Hering Berlin in goud handbeschilderd porseleinen gedenkborden.

De prijs wordt ieder jaar uitgereikt door QL Hotels & Restaurants en Hering Berlin aan een talentvolle tuinman en zijn team, die in samenwerking met hun chef-kok bijdraagt aan de onmiskenbare smaak en waardering voor de gerechten.

De Kromme Watergang

De zilte tuin van de Kromme Watergang ligt pal voor de deur van het restaurant en net voor de dijk, waarachter de  Westerschelde uitmondt in de Noordzee.

‘De vruchtbare grond van de één hectare grootte tuin maakt deel uit van een micro-klimaat dat alleen in Zeeuws-Vlaanderen heerst. Dit verschijnsel zorgt ervoor dat de zeelucht haar zilte smaak afgeeft aan de gewassen die we in onze tuin verbouwen,’ aldus Edwin Vinke.

‘Wat nu tuin is, was vroeger nog zee. In de loop der jaren heeft de mens de aarde hier opgehoogd met tien meter klei. Daaronder ligt dus nog gewoon een zeebodem, een zandplaat. De grond is hier ook nog eens heel erg schoon. Dat komt omdat het hier pas heel laat is ingepolderd. Daardoor zitten we op zeer vruchtbare kleigrond. Alles groeit hier ook. Ik haal mijn zaaigoed van over de hele wereld; uit Japan krijgen we mierikswortel en sojabonen en uit Peru huacatay, een muntsoort.’

Schoonvader
Extra bijzonder is dat Vinke’s tuinman niemand minder is dan z’n eigen schoonvader. Want Louis van Eetveldt is de vader van Blanche Vinke, gastvrouw en echtgenoot van Edwin.

De gepensioneerde Louis was jarenlang visleverancier en werd na z’n pensioen gegrepen door het tuinieren. De kennis werd hem bijgebracht door enkele van z’n goede vrienden die nu samen met Louis tuinieren.

De Kromme Watergang vierde op 11 maart jongstleden haar 25-jarig jubileum. Sinds 2011 is het restaurant uit het Zeeuwse Hoofdplaat bekroond met twee Michelinsterren. De eerste ster werd in 2005 behaald.

QL Hotels & Restaurants
QL Hotels & Restaurants is een collectie van ruim 135 onafhankelijke kleinschalige en authentieke hotels en restaurants in Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Zweden. Culinair genieten én overnachten gaan bij QL één op één samen.

Lees verder

Schrijf je in en mis niets!

Ontvang Gratis ons wekelijks magazine in in je mailbox en mis niets!

De beste recepten van onze beste chefs

De beste chefs delen hun beste gerechten in onze recepturenbank. En nu denk je wellicht: die kan ik toch niet maken. Jawel hoor. De ingrediënten en benodigde apparatuur zijn afgestemd op de thuiskok, die in zijn eigen keuken graag bakt, grilt en stoomt.

De recepturenbank is gevuld met gerechten van diverse sterrenkoks, maar toegankelijk gemaakt voor de hobbykok. Lekker thuis koken met recepten van Martin, Michel en Hans.

Kijk rond in onze showroom

Onze showroom is gevuld met de leukste en lekkerste producten en diensten. Je kunt er terecht voor aanbiedingen, smakelijke kortingen en andere voordelen.

Snuffel er eens rond en laat je inspireren. Als cadeau voor jezelf of om anderen mee te verrassen.

showroom bonbons

© Copyright ChefsFriends.nl – Een activiteit van R & R media en advies.