Fleur Holterman en Chris Wijland leren elkaar kennen in het hotel, waarvan ze nu eigenaar zijn. Als hij bij het bedrijf van zijn ouders in dienst treedt, slaat Cupido toe. In 2022 nemen ze als koppel De Havixhorst over, exact veertig jaar nadat vader Jos er zijn eerste gasten ontvangt.
Al in 1371 wordt De Havixhorst genoemd als bewoonde plek in het Reestdal, niet ver van Meppel. In 1618 krijgt het een officiële erkenning als Havezathe en van 1658 tot 1939 wordt het bewoond door de adellijke familie De Vos van Steenwijk.
Tot 1963 blijft het familie-eigendom en in de jaren daarna doet het onder andere dienst als opvanghuis voor Vietnamese vluchtelingen, bejaardentehuis en vakantieverblijf voor jongeren.
Châteauhotel
In 1979 ziet Jos Wijland toekomst in de locatie. Hij wil in het monumentale pand een châteauhotel realiseren en dat lukt. Met dank ook aan stichting Het Drentse Landschap, dat De Havixhorst in 1982 aankoopt en waardoor Jos zich kan richten op de exploitatie van (dan) acht kamers en een restaurant.
De Havixhorst is officieel gelegen in De Schiphorst, een buurtschap onder de rook van Meppel. Nog net provincie Drenthe, maar met de grens met Overijssel op steenworp afstand.
Fleur Holterman
Een plek die Fleur Holterman, sinds haar huwelijk met Chris draagt ze de naam Wijland, als middelbare scholier dagelijks passeert. Ze woont in het aangrenzende De Wijk en passeert het hotel op weg naar haar middelbare school in Meppel. Iedere dag opnieuw schiet het door haar hoofd: daar wil ik later werken.
Dat krijgt ze voor elkaar. Maar goed ook, want op de werkvloer ontmoet ze Chris, de zoon van de eigenaren van De Havixhorst. Zoals dat voor veel relaties geldt, had het ook voor deze twee zomaar anders kunnen lopen.
Chris Wijland
Chris is in eerste instantie namelijk niet zo enthousiast over het continueren van de exploitatie van zijn ouders. ‘De Havixhorst voorzetten, stond niet op mijn planning. Ik vond het hartstikke leuk om als bijbaan in het hotel te werken en had het ook erg naar mijn zin in de horeca, maar als eigenwijze puber zag ik opvolging absoluut niet zitten.’
Al snel is er ook fysiek een afstand, omdat Chris bedrijfskunde gaat studeren in Zuid-Afrika. Maar ondanks dat, of misschien juist wel daardoor, verandert zijn opvatting over de toekomst. ‘Vrienden vertelden me dat het ook mooie kans was en alles ontwikkelde zich zodanig dat het moment kwam dat ik het wel zag zitten.’
Tot verrassing van vader, aldus Chris. ‘Hij stond raar te kijken toen ik hem ineens vertelde dat ik wel interesse had. Hij heeft me nooit gepusht en vond het vooral belangrijk dat ik mijn eigen weg volgde.’
(Tekst gaat verder onder de foto)

Ambities
Om het bedrijf (beter) te leren kennen, komt hij terug naar Nederland en gaat hij aan de slag bij De Havixhorst. Daar werkt ook Fleur en die heeft al vroeg (wel) ambities in de hospitality. ‘Ik heb de hotelschool gedaan en werkte in de bediening. Na een jaar kwam Chris erbij en ontmoetten we elkaar voor het eerst.’
Een ontmoeting met gevolgen, want de vonk slaat over en de twee worden verliefd. En niet veel later ook ondernemers. ‘Doordat we een stel werden, viel alles op zijn plek’, blikt Chris terug. ‘Ik voelde niet direct de ambitie om het alleen te gaan doen, maar samen met Fleur paste dat perfect.’
Voor Fleur, die het inderdaad en absoluut ziet zitten, is het vooral belangrijk dat Chris het wil. ‘Eerst moest hij die vraag bevestigend beantwoorden en daarna konden we dan kijken of het zagen zitten om het met zijn tweeën te doen.’
Quality Lodgings
Op 7 mei 2022 is het zover! Exact veertig jaar nadat vader in het hotel zijn eerste gasten ontvangt, worden Chris en Fleur de nieuwe eigenaren van De Havixhorst, een hotel met een mooie lijst aan eervolle vermeldingen.
In 2009, 2011 en 2012 wordt het uitgeroepen tot Kasteel van het Jaar en in 2024 is er het eerste succes voor de kersverse ondernemers als Quality Lodgings, al ruim twintig jaar de collectie van onafhankelijke kwaliteitshotels in Europa, de Drentse onderneming uitroept tot ‘QL Hotel of the Year.’
(Tekst gaat verder onder de foto)

Het Drents Landschap
De Havixhorst is een lust voor het oog. Het Rijksmonument ziet er fantastisch uit – ‘Met dank aan stichting Het Drents Landschap, die net als wij de ambitie hebben om de locatie zo mooi mogelijk te houden’, aldus de ondernemers – en dat begint al bij de oprijlaan.
Als ik het terrein oprijd, word ik welkom geheten door een van de ooievaars, die nesten op het dak van één van de bijgebouwen. Achter de entreepoort schittert het hoofdgebouw omgeven door bomen, daarbij geholpen door de zon die deze dag goed zijn best doet.
In dat pand huisvesten inmiddels dertien kamers, het resultaat van een grote verbouwing in 2016. De bijgebouwen bieden onderdak aan een restaurant met 12,5 punten Gault&Millau en diverse zalen en private dining-ruimtes. Vermeldenswaardig is de tuinzaal, die een verleden heeft als een boerderij met zo’n honderd koeien.
Beeldentuin
Ook de prachtige tuin verdient een speciale vermelding. Nieuw leven ingeblazen door de familie Wijland, met een Frans-classicistische stijl en sinds september 2000 een beeldentuin met vaste en wisselende tentoonstellingen. Bovendien een oase van rust, met knusse en intieme zitjes, inclusief kasteelmuur.
Eveneens de plek voor de moes- en kruidentuin, die een steeds belangrijkere rol gaat spelen in de keuken onder leiding van Maurice Blokzijl. Die tuin stamt uit de tijd voor Chris en Fleur, maar de twee pakken het sinds vorig jaar nog serieuzer aan en dat moet leiden tot een nog prominentere rol voor producten van eigen grond.
Inmiddels haalt de chef ongeveer de helft van de groenten en kruiden die hij gebruikt, uit de eigen tuin. Met als vast item op de menukaart de Potager De Havixhorst, een gerecht met alleen maar producten uit die tuin. De ondernemers hebben twee dames in dienst genomen die gespecialiseerd zijn in het onderhoud van moes- en kruidentuinen.
(Tekst gaat verder onder de foto)

Trouwlocatie
De Havixhorst is volgens het duo een heel dynamisch bedrijf. Fleur: ‘We zijn een gewilde trouwlocatie en een populaire plek voor vergaderingen en bedrijfsactiviteiten, omdat we alles onder één dak hebben. Dat brengt afwisseling, reuring en gezelligheid, en daar voelen Chris en ik ons lekker bij.’
In de winter heeft het zakelijk publiek de overhand, in de zomerperiode is het hotel populairder bij de particuliere gast. ‘De charme van de locatie is dat deze fysiek weliswaar groot is, maar desondanks een intiem gevoel geeft’, vult Chris aan. ‘We ontvangen veel mensen uit het westen, met name sinds corona neemt dat een vlucht. Opvallend daarbij is dat het aantal jongeren toeneemt. Drenthe en deze omgeving zijn ook uitermate geschikt voor fiets- en wandeltochten.’
Bootcamp
Nieuwe generatie, nieuwe ideeën. Ook in De Schiphorst. ‘Mijn schoonouders hadden allemaal fysieke dossiers, die hebben we gedigitaliseerd’, noemt Fleur één van de verschillen. ‘En we hebben het kantoor verplaatst. Chris en ik werken nu in een piepklein kamertje boven de keuken. Daarmee opereren we vanuit het hart van de zaak. Van het kantoor van mijn schoonouders hebben we een extra vergaderruimte gemaakt.’
Ook nieuw is de wekelijkse bootcamp met het personeel. Chris daarover: ‘Iedere zondag verzamelen we in de tuin. Wie zin heeft, sluit aan. Geen verplichting, maar we stimuleren deelname natuurlijk wel. Zelf zijn we er allebei in ieder geval altijd.’
De eerste verbouwingen hebben inmiddels ook plaatsgevonden. ‘De boel is beter geïsoleerd’, aldus Fleur, ‘en we hebben het restaurant aangepakt.’
(Tekst gaat verder onder de foto)

Luxe suite
Maar dat is nog niet alles. ‘Hoe het er hier over vijf jaar uitziet?’, herhaalt Chris mijn vraag. ‘Uitbreiding van het aantal kamers is geen optie, omdat we daar de maximale capaciteit hebben bereikt. Maar we zijn wel bezig om onze woning een toekomst te geven als luxe suite. Dat huis staat op het terrein van De Havixhorst en we denken dat het op termijn een prachtige overnachtingsmogelijkheid kan zijn voor bijvoorbeeld bruidsparen. En we willen verder verduurzamen.’
Een koerswijziging ligt niet in de planning. ‘Omdat mijn ouders hier veertig jaar succesvol zijn geweest. Wel zijn we aan het onderzoeken of we ons restaurant anders en meer stand alone kunnen gaan positioneren. Op die manier kunnen we het wellicht relevanter maken voor niet-hotelgasten.’
Gaan voor een tien
Gevraagd naar de beste eigenschap van de ander, antwoordt Chris: ‘Fleur is het oprechtste sociale dier dat er bestaat. Zij is extrovert, terwijl ik introvert ben. Ik kan echt opkijken tegen de manier waarop ze omgaat met mensen.’
Fleur noemt haar man ‘een intelligente kerel. Hij denkt over alles na, is gedisciplineerder dan ik ben, kan zijn poot stijf houden als dat nodig is – dat vind ik nog wel eens lastig – en gaat voor niets minder dan een tien.’
En dat voor een ondernemer die in eerste instantie geen heil ziet in een overname, én voor een ondernemer die als middelbare scholier dagelijks langs een hotel rijdt en in die periode niet kan vermoeden dat het ooit van haar zal zijn…

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Schmidt Zeevis, la Fève chocolade en desserts, Grape ‘N’ Green en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar richard@chefsfriends.nl of rik@chefsfriends.nl.
Lees verder
-
Het Amsterdam Marriott Hotel bestaat 50 jaar en viert die mijlpaal met een grondige renovatie…
-
Hotel De Zeevaartschool is de jongste hotelaanwinst van Vlissingen. Het is een hotel waarin historisch…
-
Drenthe is een geliefde toeristische bestemming. Rust, ruimte, nationale parken, UNESCO Werelderfgoed en natuurlijk de…