De favorieten van Stasja Kapitonov, redacteur bij Elle Eten
Als je redacteur bent van ELLE Eten bent, dan moet je op en top foodie zijn. En dus ben je uitermate geschikt voor onze rubriek Foodiefood. In de vierde aflevering de favoriete gerechten van Stasja Kapitonov, en uiteraard deelt ze ook haar favoriete restaurant.
Tapenade feta-bosui
Mijn favoriete tapenade. Heel gemakkelijk te maken en binnen no time staat het op tafel.
Ingrediënten (bakje van ongeveer 200 gram):
– blok feta, 200 gram
– 4 bosuitjes, gesnipperd
– 2 knoflookteentjes
– een paar olijven
– ongeveer 3 eetlepels olijfolie (extra vierge)
Bereidingswijze:
– Verkruimel de feta in een kommetje.
– Doe beetje voor beetje de olijfolie bij de feta. Roer steeds goed door. Voeg zoveel olijfolie als nodig is toe. De tapenade moet smeerbaar zijn, maar niet vloeibaar.
– Snipper de bosui en snijd de olijfjes en roer door de feta.
– Doe de teentjes knoflook in een knoflookpers (raspen kan ook). Roer de knoflook door de feta.
– Laat de tapenade een tijdje rusten (half uur tot een uur), zodat de knoflook goed in de feta kan trekken.
En dan deze knappe salade met perfect gebakken biefstuk en een frisse dressing
Ingrediënten (voor 3 à 4 personen, afhankelijk van de portiegrootte):
– 1 entrecote
– handjevol radijsjes
– rucola (melange)
– 1 wortel
– 1 courgette
– 8 asperges
– Parmezaanse kaas, geraspt of geschaafd
– bosui
– Optie: frambozen
Dressing:
– 1/3 honing
– 1/3 extra vierge olijfolie
– 1/3 citroensap
Bereidingswijze:
– Verdeel de sla over een snijplank of over ongeveer zes borden. Rasp de courgette en wortel over de sla.
– Bereid de rest van de groenten voor: snijd de radijsjes flinterdun, in bijna doorzichtige plakjes. Rasp de kaas en snij de bosui schuin in ringetjes. Dep de biefstuk droog en besprenkel met zout en peper en olijfolie.
– Smeer de asperges licht in met olijfolie en grill ze ongeveer 5 minuten. Snijd iedere asperge schuin af in drie stukken. Verdeel de asperges over de sla. Grill de entrecote ongeveer 2 minuten aan iedere kant (korter of langer afhankelijk van de dikte van de vlees) en laat het vlees rusten op een bord met wat olijfolie.
– Verdeel het vlees, de radijsjes, bosui en kaas over de sla. Voeg eventueel verse frambozen toe. Besprenkel vlak voor het serveren met de dressing.
Als laatste deze Russische gevulde blini (pannenkoeken) van mijn moeder
Ingrediënten (voor 2 à 3 personen, afhankelijk van de portiegrootte):
Blini
– 1 liter melk
– 2 eieren
– 250 gram zelfrijdend bakmeel
– 1 eetlepel zout
– 5 eetlepels suiker
– 4 eetlepels zonnebloemolie
Gehakt
– 500 gram rundergehakt
– 5 hardgekookte eieren
– 2 grote uien
Extra
– crème fraîche
Bereidingswijze:
Blini
– Doe het zelfrijzend bakmeel in een mengkom. Doe hier een klein beetje melk (ongeveer 250 ml) bij om het meel te mixen zonder dat het gaat klonteren.
– Neem een glas en doe hier melk, de suiker en het zout in. Het maakt niet uit hoeveel melk je in het glas doet. Deze stap zorgt ervoor dat de suiker en het zout oplossen. Als de suiker en het zout zijn opgelost, dan doe je het glas melk in de mengkom. Doe de rest van de melk dat nog in het pak zit, ook in de mengkom. In totaal doe je 1 liter melk in het beslag. Het mengsel moet niet te waterig zijn. Als het te waterig is, dan voeg je nog wat bloem toe.
– Doe de eieren en de zonnebloemolie bij het beslag en mix het beslag nog 1 minuut.
– Bak de pannenkoeken in grote koekenpannen.
Gehakt
– Kook de eieren hard, pel ze en scheid het eigeel van het eiwit. Snijd het eiwit fijn.
– Snijd de uien fijn en fruit ze goudbruin in een grote koekenpan.
– Rul het gehakt en breng op smaak met zout en peper.
– Meng het eiwit, de ui en het gehakt in een grote kom en verpulver het eigeel erover. Goed mengen!
Tot slot: leg wat gehakt in het midden van een pannenkoek. Vouw de pannenkoek dicht als een pakketje en serveer met crème fraîche.
Wat is je favoriete restaurant?
‘Mijn favoriete eetplek is Vietnamees restaurant Wellcome op de Amsterdamse Zeedijk. Het interieur is niet heel mooi en het personeel niet al te vrolijk, maar dat is precies wat mij charmeert. Het eten is er heerlijk en dat vind ik het belangrijkste. Ik bestel altijd nummer V27: de Vietnamese rijstnoodle-salade met loempia’s, gegrild varkensvlees en garnalen, plus een huisgemaakte ijsthee. Ook lekker op de Zeedijk is de bamisoep bij New King.’
Over Stasja
Stasja Kapitonov is redacteur bij ELLE Eten, een magazine en website voor mensen die van koken, maar vóóral van eten houden. Bij ELLE Eten kun je terecht voor culi-trends, bitesize nieuws, reportages over restaurants, chefs en andere foodhelden, events, tips & tricks en natuurlijk recepten. Samengevat: alles wat met eten, drinken en koken te maken heeft, ligt op Stasja’s bord.