Foodiefood

De favorieten van Monique van Loon van Culy.nl

Monique van Loon is medeoprichter en hoofdredacteur van Culy.nl, een online magazine over culinair genieten, en op en top foodie. In de tweede aflevering van onze nieuwe rubriek Foodiefood geeft ze haar drie favoriete gerechten prijs en deelt ze haar lievelingsrestaurant met de lezers van ChefsFriends.nl.

Tagliatelle met Italiaanse worst en gekarameliseerde tomaten

Foodiefood Monique van Loon Tagliatelle

Ingrediënten (voor 2 personen):
3 salsiccia (varkens)worsten
1 ui
40 gram boter
200 gram tagliatelle
20 gram kappertjes
20 gram verse dragon
10 gram knoflook
zout
zwarte peper
plantaardige olie
suiker

Bereidingswijze:
– Cherrytomaten wassen en in vieren snijden. Knoflook en ui pellen en fijnhakken. Dragon wassen, harde steeltjes verwijderen en de rest fijnhakken. Kappertjes laten uitlekken en vocht opvangen. Alles opzij zetten.
– Grote koekenpan met ruim water en 1 theelepel zout voor de pasta aan de kook brengen. Ondertussen salsiccia droogdeppen en in stukken snijden van circa 1 centimeter dik.
– Pasta toevoegen als het water kookt en deze in circa 8 tot 10 minuten beetgaar koken. Daarna het water afgieten en de pasta in een zeef laten uitlekken. Warm opzij zetten.
– Grote koekenpan met 1 eetlepel olie op middelhoog vuur verhitten. Salsiccia aan alle kanten goudbruin bakken en daarna uit de pan halen en opzij zetten.
– Koekenpan opnieuw op middelhoog vuur verhitten. Eerst 1 theelepel suiker toevoegen, daarna de tomaten en circa 2 minuten aanbraden. Daarbij steeds goed doorroeren.
– Boter, ui, knoflook, dragon en kappertjes toevoegen aan de tomaten, circa 1 à 2 minuten aanbraden. Worst toevoegen, circa 2 minuten laten koken totdat deze warm is. Pasta toevoegen en goed doorroeren.
– Met zout, peper en kappertjeswater op smaak brengen.

 

Salade met warmgerookte zalm en kiemen

Foodiefood Monique van Loon Salade

Ingrediënten (voor 2 personen):
2 warm gerookte zalmmoten
2 handjes veldsla
cherrytomaten
kappertjes
2 stengels bosui
kiemen (bijvoorbeeld alfalfa of prei-kiemen)
partjes citroen
optioneel: lekker brood voor erbij

Dressing (hoeveelheden naar smaak):
mayonaise
grove mosterd
wasabi
citroensap
zout en peper

Bereidingswijze:
– Maak de dressing van mayonaise, mosterd, wasabi, citroensap, zout en peper. Er zijn geen vaste verhoudingen, dus doe dit op smaak. Speel met de verschillende smaken en blijf proeven.
– Leg de warm gerookte zalmmoten op bakpapier op een ovenplaat en zet deze 5 tot 10 minuten op 200 graden in de oven. Zet de over daarna uit en laat de vis staan tot het moment van gebruik.
– Snijd de bosui in dunne ringen.
– Maak de veldsla aan met (bijna alle) dressing en meng met de cherrytomaten, kappertjes, ringetjes bosui en de kiemen.
– Leg de warme zalm op de salade, lepel er nog wat dressing over en leg er partjes citroen op.
– Serveer met lekker brood.

 

Mindblowing Oreo-brownies

Foodiefood Monique van Loon Oreo brownies

Ingrediënten (voor 16 brownies):
250 gram ongezouten boter
120 gram chocolade, in stukjes
2 eieren én 1 eidooier
320 gram kristalsuiker
25 gram cacaopoeder
125 gram bloem
snufje zout
verse vanille of vanille-extract
10 Oreo-koekjes, verkruimeld

En verder:
Vierkante bakvorm van 20 bij 20 centimeter
Zachte boter of bakspray om de bakvorm mee in te vetten
Bakpapier

Bereidingswijze:
– Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed de bakvorm met bakpapier. Zorg ervoor dat het bakpapier over de randen valt, hierdoor kun je de brownies er later beter uithalen. Vet het bakpapier nog extra in met wat boter.
– Zet een pan met een flinke laag water op het vuur en laat zachtjes koken.
– Zet een hittebestendige kom op en smelt hierin au bain-marie de boter. Als deze helemaal is gesmolten, voeg je de chocolade toe. Roer tot alle chocolade volledig is opgenomen en je een mooi en vloeibaar geheel hebt.
– Klop ondertussen in een andere kom de 2 eieren en de eidooier samen met de kristalsuiker en de vanille tot een luchtige massa. Dit kan met een garde of een paar minuutjes met de handmixer.
– Met de bloem met de cacaopoeder en het snufje zout. Voeg dit geheel toe aan het eiermengsel. Als er veel klontjes in de bloem of de cacaopoeder zitten, kun je het zeven boven het eiermengsel met een fijne zeef.
– Voeg de gesmolten chocolade en boter toe. Leg de garde weg, maar meng alles goed door elkaar met een spatel. Dit hoeft niet lang, maar zorg wel dat het een homogene massa is geworden.
– Verkruimel de Oreo-koekjes. De ene helft meng je door het beslag met de spatel, de andere helft bewaar je voor bovenop de brownies.
– Giet het beslag in de beklede en ingevette bakvorm en zorg dat het een mooie even laag is. Bestrooi met de overgebleven Oreo-kruimels.
– Bak 35 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven op 175 graden. Zet de bakvorm daarna op een rek om volledig af te koelen en haal de brownie pas uit de vorm als deze volledig is afgekoeld.
– Snijd de brownie in stukjes en geniet van deze onweerstaanbare brownies.

Wat is je favoriete restaurant?
‘Ik woon in Amsterdam en probeer talloze nieuwe restaurants uit, maar tot mijn vaste favorieten hoort absoluut wijncafé Worst (ook de table d’hôte Marius, ernaast, is waanzinnig goed). Eigenaar Kees maakt hier de lekkerste dingen: natuurlijk veel worst en andere charcuterie, maar ook andere Franse gerechten. Het brood is er heerlijk, de wijnkaart weergaloos, de bediening top en de prijzen zeer schappelijk.’

Over Monique:
Monique van Loon profielMonique van Loon is medeoprichter en hoofdredacteur van Culy.nl, een online magazine over culinair genieten. Monique is al sinds begin 2000 online actief; in 2002 startte zij een meidenwebsite die uitgroeide tot Girlscene.nl, de grootste meidencommunity van Nederland. In 2009 verliet zij Girlscene.nl (waar zij inmiddels maandelijks 1,1 miljoen unieke bezoekers ontving) om haar passie voor (schrijven over) eten verder te ontwikkelen. Culy.nl was al snel geboren; hier kan zij haar culinaire ei volledig kwijt. Daarnaast schrijft Monique voor JAN magazine, HEMA en Fashionchick.nl over food & trends.

Vorig artikel

Slapen in een boomhut bij hotel Post-Plaza Leeuwarden

Volgend artikel

Hollandse Keukenmeesters op 24Kitchen over herkomst en inspiratie

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.