De favorieten van Kyonne Leyser van Kyonne.com
Een fraai opgemaakt bord wordt nog mooier met goede foodfotografie. Als foodfotograaf weet Kyonne Leyser als geen ander hoe dat moet. Naast een fototoestel heeft ze ook graag een mes en vork in de hand. In deze aflevering van Foodiefood aandacht voor Kyonne van Kyonne.com.
Wie Kyonne volgt, ziet haar liefde voor goed eten en drinken. Vooral op Instagram komen prachtige foodplaatjes voorbij. Voor ChefsFriends.nl reden om deze Arnhemse onderneemster in de picture te zetten in de rubriek Foodiefood en vroegen naar haar drie meest favoriete gerechten.
Pizza met tomaat, salami en oregano
Ingrediënten voor twee pizza’s:
– 300 gr bloem
– 7 gr gist
– 200 ml lauwwarm water
– zout en peper
– 200 gr tomaten
– 1 sjalot
– 1 teen knoflook
– 1 bol mozzarella (in plakken)
– 1 stuk salami, in plakken (zoveel je lekker vindt)
– 4 takken oregano, alleen de blaadjes
– geraspte parmezaan
– olijfolie
Bereidingswijze:
– Meng de bloem met de gist en een snuf zout op een schoon werkblad. Maak een kuil in het midden en giet daar het water in. Meng beetje voor beetje door en kneed tot een soepel deeg. Doe in een kom en dek af met een vochtige doek, laat dan twee uur rijzen op een warme plaats.
– Snipper de sjalot, plet de knoflook en hak ze fijn. Snijd ook de tomaten in stukken.
– Zet de sjalot met knoflook en tomaat op met wat olijfolie en bak zachtjes een minuut of tien tot de tomaat uit elkaar valt. Pureer eventueel met een staafmixer en maak op smaak met zout en peper.
– Verwarm een oven voor op de hoogste stand (240º) en laat de pizzasteen als je die hebt er in opwarmen, gebruik anders een braadslee.
– Verdeel het deeg doormidden en kneed de delen nog even door, laat dan nog vijf minuten rijzen.
Strooi wat bloem op je werkblad en druk het deeg plat. Druk met je vingers op het deeg terwijl je ze spreidt: zo maak je de bodem steeds groter. Blijf de bodem draaien om de vorm mooi rond te houden en werk net niet tot aan de rand: zo blijft die iets dikker.
– Verdeel er dan de tomatensaus over, plakken salami en mozzarella en een klein deel van de oregano. Strooi er tot slot een beetje parmezaan op.
Bak in ongeveer zeven minuten gaar met een mooie krokante korst.
– Maak af met meer verse oregano en wat parmezaan.
Kyonne: ‘In de Big Green Egg gaat de pizza sneller, namelijk op 280 graden en dan 6 minuten. Of nog hoger en korter maar dat is een beetje spelen met de BGE’.
Risotto van Donna Hay
Ingrediënten:
– 1 eetlepel olijfolie
– 1 ui, gesnipperd
– 12 salieblaadjes
– 400 g risottorijst
– 800 g pompoen, geschild en in blokjes
– 125 cl kippenbouillon
– zeezout en grofgemalen zwarte peper
– 30 g boter, in kleine blokjes
– 40 g geraspte Parmezaanse kaas
– extra: Parmezaanse kaas en gebakken salieblaadjes voor erbij
Bereidingswijze:
– Verwarm de oven voor op 200°C.
– Zet een grote pan met dikke bodem die ook in de oven mag en waar een deksel op past op matig hoog vuur. Voeg de olie en ui toe en bak 3 minuten of tot de ui zacht is. Voeg de salie toe en bak die 1 minuut mee.
– Voeg de rijst, de bouillon en de pompoen toe en zet een goed sluitend deksel op de pan.
– Zet 30 minuten in de oven.
– Roer zout, peper, boter en kaas erdoor en roer tot de risotto de gewenste dikte heeft.
– Bestrooi met de extra kaas en salie en dien op.
Kyonne: ‘De Big Green Egg zet je dan ook op 200 graden en dezelfde tijd’.
Mosselen
Ingrediënten:
– 2 kg mosselen
– gele paprika
– ½ rode chilipeper
– 100 gram knolselderij
– 4 tomaten
– 2 tenen knoflook
– ½ prei
– 2 bosuitjes
– 1 stengel bleekselderij
– olijfolie
Bereidingswijze:
– Verwarm de Big Green Egg met de Cast Iron Grid tot een temperatuur van 180 graden Celcius.
– Snijd paprika, chilipeper en bosuitjes in dunne ringetjes en snipper knolselderij, knoflook en sjalotjes fijn.
– Doe olijfolie in de Cast Iron Dutch Oven en fruit hierin de paprika, chilipeper, knolselderij, knoflook, prei en bleekselderij. Voeg de mosselen en tomaatblokjes toe.
– Sluit de deksel van de Big Green Egg en laat een paar minuten garen tot mosselen goed zijn.
– Serveer de mosselen uit en bestrooi ze met bladselderij en bosui.
Wat is je favoriete restaurant?
‘Mijn favoriete restaurant zal na komende week wel Osteria Francescana zijn. Tot nu toe stond Noma nog ver bovenaan.’
Over Kyonne
Kyonne Leyser heeft zich de afgelopen 15 jaar ontwikkeld tot een zeer ervaren communicatieprofessional en projectmanager met een grote liefde voor fotografie en alles wat met eten & drinken te maken heeft. Na jarenlang werkzaam te zijn geweest in dienstverband als, onder meer, marketing -en communicatiemanager, PR-consultant, inkoper en productmanager, startte ze begin 2008 met CommuniKatie, een communicatie en PR-adviesbureau. Op sociale media is ze vooral actief op Instagram en Twitter.