Stad in de schijnwerper

De beste hotels en restaurants in Leeuwarden

Leeuwarden is in 2018 de Culturele Hoofdstad van Europa. Vrijdag 26 en zaterdag 27 januari is het (officiële) openingsweekeinde. Voor ChefsFriends de aanleiding de Friese hoofdstad in de eerste maand van het nieuwe jaar centraal te stellen. Een selectie van opvallende hotels en restaurants.

Van der Valk-hotel Leeuwarden
Gloedjenieuw! Geopend tussen Kerst en Oud & Nieuw 2017 en een absolute aanwinst. Naar eigen zeggen slaap je er in ‘het beste bed van de stad’. Hotel met 117 royale kamers en suites, een stijlvol à-la-carterestaurant en multifunctionele zalen. General manager is Thom van der Heide, bekend van de restaurants Frouckje State in Rijperkerk en Élevé in Leeuwarden.
Hotelleeuwarden.nl

Restaurant Élevé
Een van de drie door Michelin bekroonde Friese eetgelegenheden en de enige in Leeuwarden. Letterlijk en figuurlijk lunchen en dineren op hoog niveau, want het restaurant is gesitueerd op de elfde verdieping van het WestCord WTC Hotel. Originele, creatieve gerechten van chef de cuisine Gilbert van der Heide en team in een moderne en sfeervolle omgeving.
Eleve.nl

Hotel Post-Plaza
Overnachten moet hier ‘een gevoel van thuiskomen’ oproepen. En, zo staat op de website vermeld: ‘als je in Post-Plaza overnacht, komt je vooral voor de stad Leeuwarden’. Komt dat even goed uit. Vraag voor de extra bijzondere ervaring naar een verblijf in Boomhut de Uil. Voorzien van elektrische verwarming, een overdekte veranda, sanitair en een pantry. De afmetingen zijn 4,4 (b) bij 6,2 (l) bij 3,3 (h) meter.’
Post-plaza.nl

Restaurant Eindeloos
Lokale producten met smaak bereid en enthousiast geserveerd. Gevestigd in de historische binnenstad én in een monumentaal pand. Biologisch, duurzaam en het seizoen zijn de uitgangspunten van chef-kok en eigenaar Willem Schaafsma. Klassieke bereiding van gerechten die op verrassende wijze wordt gecombineerd met eigentijdse accenten.
Restauranteindeloos.nl

WestCord WTC Hotel
Gelegen op loopafstand van het centrum van Leeuwarden. Hotel met 143 luxe, ruime designkamers en een sterrestaurant op de elfde etage. Verder ook brasserie Le Bráss voor klassieke gerechten in een informele setting en een skybar voor je drankje, cocktail of kleine hapje. Een prachtig uitzicht over de stad is bij de prijs inbegrepen.
Westcordhotels.nl

SEMS restaurant, wijncafé en events
Gevestigd in een monumentaal en karakteristiek pand aan het Gouverneursplein. Oorspronkelijk bewoond door de gouverneur, maar sinds december 2008 het onderkomen van restaurant SEMS. Opvallend is de grote, open en robuuste keuken. Eigenaar Jeroen Meppelink heeft de locatie een rustgevende maar ook moderne, strakke uitstraling gegeven door een bijzondere inrichting.
Semsleeuwarden.nl

Oranje Hotel Leeuwarden
Stadshotel uit 1879 aan de rand van het historische stadshart en tegenover het Centraal Station. Oudste hotel van Leeuwarden. De plek waar in het verleden de eerste commissie Elfstedentocht samenkwam. Beschikt over 78 rookvrije kamers en suites, voorzien van alle comfort en gemak voor een uitgeruste nacht.
Oranjehotelleeuwarden.com

Restaurant By Ús
Eén verrassingsmenu en jij als gast bepaalt het aantal gangen. De rest is in goede handen bij de witte en zwarte brigade van deze eetgelegenheid aan Over de Kelders. De gerechten wisselen mee met de seizoenen en haar aanbod. ‘Op deze manier gaan we de verspilling van eten tegen en blijft onze keuken fris en creaties’, aldus eigenaren Lillian Budding en Michiel Slot.
Restaurantby-us.nl

Vorig artikel

Restaurant Da Vinci start nieuwe jaar met Genietarrangement

Volgend artikel

Knallende nieuwjaarsaanbieding bij ’t Havenmantsje in Harlingen

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.