Blog

Culinaire kennismaking met nieuwe leden JRE Nederland

Restaurantvereniging JRE Nederland verwelkomt dit jaar vier nieuwe leden. Maandag 1 februari presenteerden Sems in Leeuwarden, De Kloostergang in Zenderen, De Beejekurf in Venray en De Fuik in Aalst zich in Den Haag met een door hen bereide lunch. ChefsFriends mocht aanschuiven.

Het is een bijzondere dag, maandag 1 februari, voor de restaurantvereniging voor jonge ondernemers JRE Nederland.

Nieuw logo
Bij de Franse ambassade in Den Haag worden niet alleen de nieuwe leden voorgesteld, maar mag voorzitter Rik Jansma, zelf eigenaar van sterrestaurant Basiliek in Harderwijk, een nieuwe logo presenteren en wordt de samenwerking met LFE, de Nederlandse leverancier van de mousserende wijnen van Pommery, met drie jaar verlengd.

Wijn-spijs
De nieuwkomers, Sems in Leeuwarden, De Kloostergang in Zenderen, De Beejekurf in Venray en De Fuik in Aalst, presenteren zich tijdens een lunch. ChefsFriends mag aanschuiven en proeven van de kaart van het viertal. De wijn-spijscombinaties worden gecompleteerd door mousserende wijnen van LFE, dit om de hernieuwde samenwerking kracht bij te zetten.

Sems Leeuwarden
Sems in Leeuwarden trapt de lunch af. Het restaurant is eigendom van Jeroen Meppelink. Zijn kok Weshley Plugge serveert als starter ‘Proef ’t Wad’. Een prachtig en smaakvol gerecht met kokkels en mosselen van het Wad, zilte plantjes, een yoghurt van het kookvocht en zuurdesem. De begeleidende champagne is een Demoiselle Brut. De amuse, geserveerd tijdens de ontvangst van de gasten, is ‘nasi, kroepoek, buikspek en vadouvan’.

De Kloostergang
De tweede gang is van de hand van Freddy Cusell, met zijn partner Joyce Muller eigenaar van restaurant De Kloostergang in het Twentse Zenderen: ‘corvina, yuzu, Jamon Iberico, Albergse Hoeve-eitje en port- & kalfsjus’. ‘Met een knipoog naar Twente, waar spinazie wordt gegeten met ei en citroen’, aldus de chef. ‘Maar ook met een link naar de keuken uit Peru, waaruit ik veel inspiratie haal.’ Heerlijk! De begeleidende wijn is een Vranken Diamant. Freddy’s al eerder gepresenteerde amuse is ‘causa de Pollo, avocado en korianderchips’.

De Fuik
Martin Ruisaard van De Fuik in Aalst tekent met zijn ‘zeetong, beurre blanc & noisette, pata negra, knolselderij en truffel’ voor de derde gang. Zijn vrouw Rosita serveert aan tafel de saus, waarna Martin het gerecht afmaakt door onder het oog van de gast de truffel te schaven. Een mooie vorm van beleving. Martins amuse is een ‘majestic oester met bospeen en ginger ale’. Zijn lunchgerecht wordt geserveerd met een Pommery Brut Vintage 2005.

De Beejekurf
Het menu wordt afgesloten door Mathijs Jacobs van restaurant De Beejekurf in Venray. Hij presenteert de gasten een dessert met ‘bloedsinaasappel, mascarpone, specerijen en crème brûlée.’ Daarbij wordt een Pommery Rosé geschonken. De amuse van Mathijs is ‘langoustine, oester, Thaise curry en groene papaya’.

Friandises
De middag wordt afgesloten met een grand cru ristretto origin India van Nespresso en een aantal heerlijke friandises, eveneens van de hand van de vier nieuwe leden. ‘Oudhollandse boterkoek, gezouten karamel’ (Sems), ‘bonbon paarse mais’ (De Kloostergang), ‘Jean Jacues, misérable, passievrucht, advocaat en Aalster riddertje’ (De Fuik) en een ‘bonbon Beejekurf-honing’ (De Beejekurf). Erg leuk zijn de lokale touches: het plaatselijk likeurtje Aalster Riddertje is verwerkt door De Fuik en De Beejekurf heeft eigen honing verwerkt in de bonbon.

Na een heerlijke middag luidt de conclusie dat JRE Nederland een vier mooie leden bij heeft en dat we een heerlijke culinaire kennismaking hebben gehad met hun keukens. ChefsFriends wenst de vier nieuwe leden veel succes met hun lidmaatschap en hun keuken.

 

Vorig artikel

Videobeelden vernieuwd sterrestaurant Wiesen in Eindhoven

Volgend artikel

Cupido-arrangement bij Restaurant ’t Klooster in Wijk bij Duurstede

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.