Culinair genieten in een historisch fort in Nieuwegein
Jonge en ambitieuze ondernemers met een mooi culinair cv die op een bijzondere plek hun eigen restaurant zijn begonnen. Die zin vat samen waarom ons diner met vrienden plaatsvindt bij Céline in Nieuwegein. Een goede keuze, zo stellen we na afloop tevreden en unaniem vast.
Hoe voeg je nog meer waarde toe aan een avond met waardevol gezelschap? Door te kiezen voor een locatie waar je goed kunt eten en goed kunt drinken. En omdat mijn lief, het bevriende stel en ik er allemaal zo over denken, kiezen we zo nu en dan een restaurant uit voor een avond gezelligheid (en genieten).
Restaurant Céline
Voor ons diner op een zaterdagavond in november valt de keuze op Céline in Nieuwegein. In juni dit jaar geopend door Stephanie Wennekes en Martijn Stoker in het zogenoemde Fort Jutphaas.
Ze hebben elkaar in 2010 leren kennen bij De Librije, waar Stephanie op dat moment stage loopt en Martijn werkt als chef de partie.
Hollandse Waterlinie
Alleen al het fort maakt een bezoek de moeite waard. Het stamt uit 1820 en maakt onderdeel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.
Heel centraal gesitueerd, en toch ook weer afgelegen. Via een smalle eenrichtingsweg rijd je naar de entree en let je ondertussen op voor de fietsers en wandelaars die gebruikmaken van dezelfde route.
Stephanie en Martijn
Sinds de zomer heb je ook een culinaire reden om naar Fort Jutphaas te rijden. Stephanie en Martijn zijn namelijk hard aan het werk er iets moois neer te zetten.
Ik constateer dat na afloop van mijn diner: kort na de opening mocht ik een perslunch bijwonen, maar het diner van vanavond is echt een stap vooruit. Een stap die chef Martijn zelf ook heeft gezien, want aan het eind van de avond maakt hij die opmerking zelf.
Eigenwijs
In mijn blog over die lunch destijds schreef ik ook dat Céline een tikkeltje eigenwijs is. Bedoeld als compliment, want ik ben er gek op. Deze avond wordt dat al kort na binnenkomst opnieuw bevestigd. En wederom op een positieve manier.
Champagne
Als we gaan voor een glas cava als aperitief, vraag Stephanie waarom we niet kiezen voor champagne. Ze heeft er vier op de kaart en die zijn allemaal veel lekkerder. ‘Ik ga jullie er één laten proeven en dan kun je het zelf ervaren.’
Vanaf dat moment zijn we feitelijk al overtuigd en overgehaald. Niet veel later worden de glazen dan ook gevuld met een Hubert Paulet-champagne. De erbij geserveerde amuses zijn top!
Frans en Scandinavisch
De dinerkaart bestaat uit het Menu Céline van minimaal vier (45 euro) en maximaal zeven (72,50 euro) gangen. Desgewenst uit te breiden met signature dishes, die de smaak en de stijl van de chef weergeven en beschikbaar zijn in klein of normaal formaat. De keuken is een mix tussen een Franse en een Scandinavische kookstijl.
Inktvis
Wij kiezen voor vijf gangen en starten met de ‘giant squid’. Deze inktvis wordt begeleid door venkel, mierikswortel en witte balsamico. Het gerecht is zo opgemaakt dat je als gast direct alle smaken proeft.
De mierikswortel heerst zonder te overheersen. Waar ik even bang ben dat deze de andere smaken op het bord teniet doet, kan ik al snel concluderen dat dit absoluut niet het geval is. De manier waarop deze nu aanwezig is, zorgt voor spanning in het gerecht. Top!
Wijnarrangement
Stephanie heeft ervoor gekozen geen wijnarrangement te schenken, omdat ze dit ‘een beetje beu zijn’. ‘Gasten ervaren zoveel smaken van de verschillende wijnen en de gerechten dat dit niet positief bijdraagt. Wij helpen bij het kiezen van de juiste fles of een passende wijn bij een of meerdere van de gerechten.’ WIj kiezen voor de laatste optie.
Ravioli
Op tafel komt de ravioli, volgens mij inmiddels al een signatuur van Martijn. Verder op het bord aardappel, tomaat, basilicum en kinnebak. Kinnebak is spek afkomstig van de kop van het varken. Het is feitelijk de wang en bestaat gemiddeld genomen voor een derde uit vlees en voor de rest uit zacht spek.
Kurkuma
Kwartel speelt de hoofdrol in gang drie en in het vierde gerecht is het woord aan bavette (en dan is het al snel lekker). De handen gaan op elkaar voor de kurkuma, die ervoor zorgt dat het gerecht bijzonder wordt.
Complimenten aan de keuken, omdat ze er ook nu – net als met de mierikswortel in de eerste gang – de smaak uitsprekend te maken zonder de andere smaken te laten verdwijnen. Prachtig!
Dessert
Het dessert bestaat uit peer, chocolade, pumpkin en crumble, en we sluiten af met koffie en friandises. Mooi, die koffiekaart, dan kom ik nog maar weinig tegen. Een volle zaak, dynamiek, mooie wijnen en smakelijke gerechten.
Tevreden stappen we in de auto. In Nieuwegein worden stappen gemaakt. Martijn vertelde het zelf al en enthousiast trek ik dezelfde conclusie.
Reserveren
Benieuwd? Restaurant Céline is zes dagen per week geopend. Van woensdag tot en met vrijdag kun je er terecht voor de lunch. Dineren kan van dinsdag tot en en met zaterdag. Volg deze link voor meer informatie en het plaatsen van een reservering.
ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining Online, Kesbeke Fijne Tafelzuren, Bourgondisch Lifestyle, Chaîne des Rôtisseurs, Nice to Meat, Laurent Smedts Import en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.