Blog

Correcte wijn… is dat wel lekker?

Experts zijn vaak op zoek naar ‘correct’ gemaakte wijnen. Wijnen die zuiver en schoon zijn, en grenzen aan perfectie. ‘Vriend van…’ Ruud Weterings van WTOL Academy vraagt zich af of we niet te ver doorgeslagen zijn. ‘Wat als iets niet helemaal ‘correct’ is gemaakt, maar wel heerlijk te drinken is?’

‘Recent nam ik deel aan een eilandtour op Mallorca, waar ik woon. Ik stapte in de bus, die verder gevuld was met toeristen. Buitengewoon informatief en uitgevoerd geheel volgens de COVID 19-regels, zoals die gelden in Spanje. Alle bezienswaardigheden werden correct benoemd en voorzien van alle bijbehorende jaartallen en bouwstijlen.’

Plezier
‘Hoewel alles op rolletjes verliep, miste ik de jus. Een leuke anekdote bijvoorbeeld, maar ook en vooral plezier bij de gids en de deelnemers. Het zal wel beroepsdeformatie zijn, maar deze tour deed mij denken aan bijna aan perfectie grenzende wijn.’

Wijnexperts
‘Daarmee bedoel ik wijnen waarin alle smaken beredeneerd zijn. Wijnexperts zijn namelijk vaak op zoek naar ‘correct’ gemaakte wijnen. Wijnen die zuiver en schoon zijn. In proefpanels worden deze wijnen dan beoordeeld met een cijfer.’

Champagne
Onlangs overkwam het me toen ik tijdens zo’n proeverij naast een expert stond die een champagne beoordeelde. Zijn opmerking, ik citeer en het is dus echt gebeurd: ‘Wat een slecht gemaakte champagne. Te veel hout, weinig zuren, deze krijgt niet meer dan het cijfer 8.’’

Zuurgraad
‘Zijn we een beetje doorgeslagen? Wellicht niet helemaal ‘correct’ gemaakt,  maar voor heel veel mensen heerlijk om te drinken. Door het hout en de lage zuurgraad juist meer toegankelijk voor een breed publiek of beter inzetbaar bij een gerecht.’

Onzuiverheden
‘Afwijkingen en onzuiverheden kom je overal wel tegen. En dat maakt het juist interessant en smeuïg. Denk aan de stalgeur bij wijnen uit de Languedoc of Bourgogne. Of goût de pétrol bij rieslingwijnen, buxus bij sauvignon blanc en groene paprika in Bordeauxwijnen. Zo kan ik nog even doorgaan. Allemaal ‘fouten’ in het proces van wijn maken.’

Lekker
‘Buiten Europa worden deze ‘onzuivere’ en ‘niet correcte’ smaken juist uitvergroot in de wijn. Mijn advies: blijft vooral ‘onzuivere’ en ‘niet correcte’ wijnen maken en drinken.

We vinden het immers lekker en is dat niet waar het om gaat? Ik ben heel benieuwd wat jij hier als wijnliefhebber van vindt.’

Meer weten over de invloed van smaak en smaakbeleving op wijn en spijs? Je vindt alle informatie op de website van de WTOL Academy. Als ‘vriend van…’ is deze bijdrage het resultaat van een samenwerking tussen ChefsFriends en WTOL Academy. Ook ‘vriend van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Video: Waar staat de Nederlandse wijnbouw over vijf jaar?

Volgend artikel

Nederlandse eetgelegenheden in lijst beste groenterestaurants

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.