Nieuws

Coronavirus: KHN claimt 5,1 miljard overheidssteun voor de horeca

Koninklijke Horeca Nederland claimt 5,1 miljard overheidssteun voor de horeca. Door de meest recente politieke maatregelen, die onder andere inhouden dat alle restaurants in Nederland tot en met maandag 6 april gesloten moeten blijven, komen veel ondernemers volgens de brancheorganisatie in acute liquiditeitsproblemen.

Sinds zondagavond 15 maart 18.00 uur hebben alle restaurants in Nederland de deuren gesloten.

Coronavirus
Deze maatregel is in de ogen van het kabinet noodzakelijk in de strijd tegen het coronavirus. De sluiting geldt ook voor cafés, hotels mogen openblijven.

Omzetverlies
Door de nieuwe overheidsmaatregelen loopt het omzetverlies in de horeca snel op en komen ondernemers direct in acute liquiditeitsproblemen, aldus Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in een schrijven op de eigen website. ‘De vaste lasten blijven immers vooralsnog bestaan, terwijl de inkomsten volledig wegvallen.’

Noodmaatregelen
De branchevereniging: ‘Om alle getroffen horecabedrijven in staat te stellen om een periode financieel te overbruggen, moet er per direct steun komen vanuit de overheid. KHN claimt minimaal 5,1 miljard voor noodmaatregelen en dringt bovendien aan op zo spoedig mogelijk duidelijkheid ten aanzien van bijvoorbeeld (on)mogelijkheden van maaltijden afhalen en bezorgen.’

Liquiditeitsproblemen
Met inachtneming van bovenstaande maatregelen neemt volgens een eerste inschatting de omzet over het hele jaar 2020 met 50 procent af, zo vervolgt KHN op de eigen website.

‘Met 0 procent omzet in de periode van sluiting, terwijl de vaste kosten blijven. Per saldo leidt dit tot gemiddeld 50 procent werktijdverkorting over het hele jaar, een liquiditeitstekort en een gemis in inkomen voor levensonderhoud van zelfstandige ondernemer met personeel.’

Ondersteuning
KHN laat weten alles op alles te zetten om getroffen horecaondernemers (financieel) te ondersteunen en blijft het gesprek aangaan met vertegenwoordigers van diverse ministeries, beleidsmakers, leveranciers, de financiële sector en andere branches om tot passende maatregelen voor de horeca te komen.

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WTOL-Academy.nl , Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts ImportReitsma Seafood en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Coronavirus: restaurants in Nederland moeten deuren per direct sluiten

Volgend artikel

300 miljoen extra financiering in strijd tegen coronavirus

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.