Blog

ConsuLabel speciaal ontwikkeld voor thuis- en hobbykoks

Het labelen van voedingsproducten is ook voor thuis- en hobbykoks van essentieel belang. Het is belangrijk dat je (ook) in eigen huis hygiëne naleeft. Gebruik goede en professionele codeerlabels voor het opslaan van producten in koelkast en vriezer. Expert Paul Duijnstee praat je bij.

Sinds 1996 zijn keukens verplicht om voedselproducten bestemd voor consumptief gebruik te voorzien van een label of sticker met daarop – tenminste – de productnaam, datum van aanmaak en datum uiterlijk gebruik.

Thuis kokkerellen is trendy
‘Was het op niveau eten en dineren voorheen alleen mogelijk in restaurants, dan laat zich de laatste jaren een trend zien dat steeds meer thuis- en hobbykoks passievol aan het koken zijn geslagen en de mooiste gerechten op tafel brengen.’

Label Paul Duijnstee

Zelfs ingewikkelde gerechten met kostbare ingrediënten in combinatie met mooie begeleidende wijnen passeren de revue. aldus Paul.’ ‘Juiste hoeveelheden koken, is lastig en vraagt extra aandacht. Je wilt immers hetgeen teveel is gekookt of over is niet weggooien, maar opslaan voor een ander kook- of dinermoment, of invriezen voor later gebruik.’

En dan is het zaak je mooie producten goed, veilig en hygiënisch op te bergen. Hieronder geeft Paul aan waar je zoal tegenaan loopt en rekening mee moet houden als het gaat om hygiëne en product safety & waste.

Ook thuis kans op kruisbesmetting en ongewenste overdracht
‘Door het achterblijven van lijm en papierresten op bewaarbakken, is er risico van overdracht, dus kruisbesmetting. Bij porselein, roestvrij staal en glas is dit verwaarloosbaar. Bij plastic bakken is dit echter een probleem, want de poriën van het materiaal gaan openstaan bij warmte en krimpen bij afkoeling, waarin na afkoeling papier- en lijmresten achterblijven.’

Foodstickers Paul Duijnstee

Pas op!
Gebruik geen oplosbare stickers, zo waarschuwt Paul. ‘Het vloeibare residu – rest van papier en lijmresten – zal zeker tot rioolverstopping leiden, doordat het afgekoelde residu met voedselresten zal ophopen in je rioolafvoer.’

Codeer als chef-kok met Info Food Labels
Alle labels van Paul zijn ontwikkeld en getest door chef-koks en docenten, en samengesteld uit de beste materialen:
– Voor voedsel geschikte lijmlaag
– Lijm lost op bij +60 graden
– Blijvende hechting in diepvries tot -40 graden
– Condensbestendig papier
– Milieuvriendelijk & recyclebaar
– Voor koelkast, vriezer en vacuümzakken
– Getest op porselein, glas, roestvrij staal en plastic

Kruisbesmetting & persoonlijke hygiëne
– Gebruik bij wisseling van product een andere, schone snijplank en materialen zoals messen etc.
– Gebruik handdoek en werkbankdoek gescheiden
– Gebruik goede bewaarbakken met deksel of dek product af met folie
– Sla producten in koelkast/vriezer zo op dat geen geuroverdracht of lekkage (druip) mogelijk is
– Was je handen (of nieuwe handschoenen) als je overgaat naar een ander product

Heb je een vraag of codeerprobleem? Laat het me weten. Bel (06) 54 29 22 48 of prd@infofoodlabels.com.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Paul Duijnstee, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie over het juist doen van de afwas en het bestellen van de juiste producten, kun je terecht op de website van Info Food Labels & OnlinePrint. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Prijzen voor Ron Blaauw, Amsterdam American en Vigor in Vught

Volgend artikel

Herman den Blijker adviseert vernieuwd Thermen Barendrecht

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.