Chiel de Boer (22) heeft de Jeunes Chefs Competitie 20024 gewonnen. Deze jaarlijkse kookwedstrijd van Chaîne des Rôtisseurs is bedoeld als stimulans voor jonge talentvolle (sous)chefs. Als winnaar mag de souschef van restaurant Bij Chiel in Zutphen Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in september in Boedapest.
Twee Nederlandse chefs selecteerden zich voor de Nederlandse finale, die in mei plaatsvond bij restaurant Carelshaven in Delden. Chiel de Boer van restaurant Bij Chiel in Zutphen en Damon Exterkate van restaurant De Bloemenbeek uit De Lutte moesten binnen een bepaalde tijd gerechten opdienen met ingrediënten afkomstig uit een black box. Dit betekent dat zij vooraf niet wisten waarmee ze aan de slag moesten.
Koken met black box
Dit jaar was de black box gevuld met onder andere poulet noir (boerderijkip), rogvleugel, perzik, ruby chocolade, long pepper, shiitake, oesterzwammen en zwarte knoflook.
Beide chefs kregen 30 minuten tijd om hiermee een menu van drie gangen op te stellen. Aansluitend kregen ze drie uur de tijd voor bereiding en de presentatie aan de jury.
Manier van werken en smaak
Tijdens hun bereidingen werden de jonge chefs beoordeeld op hun manier van werken, hygiëne, snij- en kooktechnieken en duurzaamheid.
Daarnaast zijn de gerechten beoordeeld op smaak, creativiteit, temperatuur, cuisson en opmaak. Het werd een close finish, waarbij De Boer net iets meer punten behaalde.
Internationale finale
Als winnaar reist De Boer in september af naar Boedapest, waar hij Nederland mag vertegenwoordigen tijdens de Internationale World Jeunes Chefs Competitie. De deelnemende chefs worden dan op dezelfde manier beoordeeld, nadat hen een black box is overhandigd.
De Boer wordt begeleid door Bas Jonker, voormalig creative souschef van restaurant Carelshaven in Delden en vorig jaar deelnemer aan de internationale finale namens Nederland.
Vakjury
De jury onder leiding van voorzitter Piet van den Bosch (culinair adviseur Jaarbeurs) bestond verder uit onder andere Bas Jonker en Siebe Stellingwerff Beintema (bailli délégué Chaîne des Rôtisseurs Pays-Bas).
De organisatie dankt hartelijk de bedrijven en organisaties die hebben geholpen deze editie tot een succes te maken: Bidfood, restaurant Carelshaven, Carl Siegert, Chaud Devant Horecakleding, Hurricane Bedrijfskleding, Koppert Cress, Pabst & Hagendoorn, Rungis AGF, Sligro en Wüsthof.
Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Chaîne des Rôtisseurs, één van de vrienden van ChefsFriends. Voor meer informatie kun je terecht op de website van deze leuke eetvereniging. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.
Lees verder
-
Noten kunnen een gamechanger zijn in de eiwittransitie. Maar hoe is het gesteld met de…
-
Vegan kaas wordt gezien als een alternatief voor traditionele zuivelkaas. Het wordt gemaakt van verschillende…
-
Tweesterrenrestaurant De Bokkedoorns in Overveen heeft opvolgers voor de vertrekkende maître-sommelier Niels van Overmeire. ‘Ik…