Proeft

ChefsFriends proeft de Franse klassieker van Slow Escargots

In de rubriek Proeft laten producenten en leveranciers hun product proeven door ChefsFriends. Wij beschrijven het proces van ontvangst tot en met gebruik en geven jou als lezer daarmee een beeld van de mogelijkheden. In deze aflevering de slakken met kruidenboter van Slow Escargots in Nieuwaal.

Slow Escargots is het bedrijf van Lennard ter Hall. De voormalig eigenaar van een drukkerij besluit vier jaar geleden – na het zien van een documentaire op de BBC – het roer om te gooien en te starten met een slakkenkwekerij.

Segrijnslak
Hij verhuist naar Nieuwaal, gemeente Zaltbommel, en gaat van start. Begin dit jaar verkast hij naar een nieuwe locatie in hetzelfde dorp, maar wel met zes keer meer ruimte.

Lennard kweekt drie soorten ‘met geduld en op natuurlijke wijze’: de wijngaardslak (Escargot de Bourgogne), de segrijnslak (Petit Gris) en de grote segrijnslak (Gros Gris). Met maar één ambitie: de Rolls Royce onder de slakken kweken.

Natuur als uitgangspunt
Hoe hij dat – naar eigen zeggen – realiseert: door de natuur als uitgangspunt te nemen. In de kassen is een ruime omgeving gecreëerd zonder kunstmatige licht- en/of warmtebronnen.

Daarnaast kunnen de slakken hun eieren leggen in de volle grond en wordt hun winterslaap gerespecteerd.

Nachtdieren
De dieren krijgen dagelijkse verse bladgroente en kruiden. Dat gebeurt na zonsondergang, aangezien slakken nachtdieren zijn.

Ze vinden dit niet alleen heel erg lekker, het geeft de slakken ook een verfijnde smaak en biedt daarnaast een natuurlijke bescherming tegen ziekten.

‘Op deze wijze houdt Slow Escargots hormoonvoer, pesticiden en antibiotica buiten de deur’, aldus de eigenaar.

Kruidenboter
ChefsFriends ontvangt uit handen van Lennard ter Hall de ‘Franse klassieker’: twaalf slow escargots afgetopt met een huisgemaakte – zal hij dat zelf hebben gedaan? – kruidenboter.

De slakken zijn al gaar en hoeven alleen nog acht tot tien minuten in de oven op een temperatuur van 220 graden.

Stokbrood, wijn en fleur de sal
‘Stukje stokbrood en een glaasje wijn en genieten maar’, is de gratis tip die we erbij krijgen. En wat doe je met goede adviezen die ook nog eens gratis zijn? Juist….

Nog een tip, die staat op de verpakking: strooi een beetje fleur de sal over de slakken als ze uit de oven komen. Een gave toevoeging aan de smaak.

Vol van smaak
Ik heb al eerder slakken gegeten en dat helpt als je begint met het uit het huisje halen van de slak en deze aansluitend naar je mond brengt.

Mijn vriendin, die mee mag (moet) proeven, herkent wat ik hiermee bedoel. Voor haar is het de vuurdoop.

Echter, de volle en aardse smaak vergoedt dit. ‘Lekker’, zo zijn we het eens. En als er één schaap (of moet ik zeggen slak) over de dam is, dan gaan de anderen vanzelf.

Superfood
Ik vind ze smakelijk en volgens Lennard is het ook nog eens superfood. ‘Het is een verantwoorde keuze. Escargots zijn caloriearm, maar zitten bomvol eiwitten, calcium, fosfaat, magnesium en koper.’

Ook mooi meegenomen: slakken bevatten minder dan 1 procent vet.

Webshop
Als consument kun je alle producten van Slow Escargots in de webwinkel kopen (www.slowescargots.nl/webwinkel).

Daar kun je eveneens terecht voor bijvoorbeeld slakkenhuisjes, tangen en/of slakkenbordjes.

Proeft komt tot stand in samenwerking met producenten en/of leveranciers. Hier kun je de eerder verschenen artikelen bekijken. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Vorig artikel

Rick May volgt Lex Gasseling op als eigenaar van Restaurant Fris

Volgend artikel

Programma Chefs (R)Evolution 2016 bekend

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.