Blog

Céline in Nieuwegein vol ambities en een tikkeltje eigenwijs

Restaurant Céline is the new kid in town in Nieuwegein. De eetgelegenheid lijkt alles in huis te hebben om een succes te worden: talentvolle en ambitieuze eigenaren met goede leerscholen, een locatie met een verhaal en een ietwat eigenwijze visie. Niet onbelangrijk: goed eten en drinken kun je er ook.

Het verhaal van Stephanie Wennekes en Martijn Stoker begint in 2010. Stephanie loopt stage bij De Librije in Zwolle, waar Martijn werkt als chef de partie. Het klikt.

Zeven jaar later start een intensieve zoektocht naar een geschikte locatie voor een eigen restaurant. Belangrijke eis: de plek moet anders zijn, niet doorsnee. In december 2018 is die daar ineens.

Fort Jutphaas
Restaurant Céline is gerealiseerd in Fort Jutphaas, dat stamt uit 1820 en onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Midden in Nieuwegein en toch heel erg ver weg van de drukte. Vanaf de grote weg rechtsaf – in mijn geval – het pad volgen en aan het eind is daar het fort.

Tweede Wereldoorlog
Een fort met een bijzonder verhaal. Het is niet alleen heel erg oud – en omgeven door een gracht – maar ook onderdeel van de Nederlandse geschiedenis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het in handen van de Duitsers. Op één van de terrassen zijn de – inmiddels monumentale – restanten van een zendmast nog zichtbaar.

Kelder
Onder het restaurant loopt over de volle lengte ook nog een kelder, die het duo in de toekomst hoopt te kunnen gebruiken voor zakelijke activiteiten.

Indrukwekkend is de ruimte die ooit dienst deed als gevangenis. Inclusief haken in het plafond, waarschijnlijk gebruikt om hangmatten aan te bevestigen zodat je geen last had van ratten en ander ongedierte.

Jonnie Boer
Martijn staat in de keuken. Hij leerde het vak bij onder andere Martin Kruithof, Jarno Eggen en Jonnie Boer. Het kan minder… De afgelopen drie jaar werkte hij voor cateraar Vermaat, met als doel zich nog verder te ontwikkelen in het ondernemerschap.

‘Mijn kookstijl mag je omschrijven als een mix tussen Frans en Scandinavisch, de twee keukens die mij het meest pakken. In mijn periode bij Martin Kruithof heb ik geleerd hoe je licht en klassiek kookt.’

Menu
Deze woensdagmiddag in juni serveert hij voor een select gezelschap, waaronder ChefsFriends, een menu van vier gangen. We proeven de gerechten die in de fase voor en na de opening het meest enthousiast zijn ontvangen.

De start is een glas champagne premier cru van Hubert Paulet, die bovendien dienst doet als begeleider van enkele smakelijke hapjes (met makreel, rettich van aardappel, een lolly van gevogelte, passievrucht en knettersuiker) en de amuse van oester, pompoen en biet.

Wijnen
Vanmiddag geen wijnarrangement, want dat wordt in het fort niet geserveerd. ‘We zijn dat een beetje beu en doen het daarom anders’, legt Stephanie uit. Zij is verantwoordelijk voor de wijnen en heeft ook een cv met daarop mooie bedrijven: De Librije, Kasteel Heemstede en Bij Teus.

‘We horen die geluiden ook van gasten. Er wordt minder wijn gedronken, waardoor velen kiezen voor een bob-arrangement. Daardoor ervaren ze zoveel smaken van de verschillende wijnen en de gerechten dat het niet positief bijdraagt.’

Flessen
Stephanie helpt haar gasten bij het kiezen van de juiste fles. ‘Eventueel aangevuld met een passende wijn bij bijvoorbeeld het hoofdgerecht of het dessert. Bestellen gasten een fles en krijgen ze die niet leeg, dan verrekenen we dat in de prijs.’

Wijnkaart
‘Toegankelijk, eigenwijs, gebalanceerd en goddelijk’ staat op de wijnkaart, die volop keuze biedt. Zowel wat betreft de wijn als de prijs. Mooi! Wij krijgen bij onze gangen desgewenst een wijn geserveerd die volgens haar goed past bij het betreffende gerecht.

Schelvis
Uit de keuken komt de eerste gang: gepekelde schelvis met doperwt, munt en wortel. In het glas een Chauvignon Blanc uit de Franse Loire. Smakelijke combinatie!

Kwartel
Het tweede gerecht is ravioli, aardappel, tomaat, basilicum, oude kaas en venkel. Stephanie schenkt een Duitse Spätburgunder in, die ook dienst doet als begeleider van het derde gerecht van Martijn: zacht gegaarde kwartel met koolrabi, een olie van blauwe bes en een crème van ui.

Rabarber
We sluiten af met een dessert van gegaarde rabarber, ijs van vlierbloesem en yoghurt, olijfolie en een krokantje van citroen. Mooi om olijfolie op deze manier terug te vinden in de afsluitende gang.

De Duitse Seebrich Riesling is door Stephanie als begeleider gekozen. ‘We hebben drie wijnen geproefd, deze kwam als beste uit de bus. Je herkent in de mond de smaak van rabarber.’ Dat is inderdaad het geval… cool!

Koffie en thee
De koffie of thee kiezen we van de thee- en koffiekaart, waarop een aantal keuzes staat. Daarnaast beslissen we zelf of we friandises bij de koffie willen. ‘Wij serveren ze niet automatisch. Daardoor wordt de koffie duurder en die keuze willen we aan onze gasten laten’, verklaart Stephanie.

Ik heb geproefd van gerechten met een mooie, pure smaak. Het product het product laten zijn en de smaak goed tot zijn recht laten komen.

Goddelijk
Stephanie en Martijn hebben hun restaurant heel bewust een naam gegeven positiviteit uitstraalt. Céline betekent heerlijk of goddelijk. Wat mij betreft een prima vertaling van hoe een avond of middag in het fort in Nieuwegein eruit zou kunnen zien….

Lunch en diner
Restaurant Céline is geopend van dinsdag tot en met zaterdag (lunch op woensdag, donderdag en vrijdag). Er is een lunchmenu van twee gangen voor 29,50 euro.

Het menu is beschikbaar in vier (45,-), vijf (55) of zes (62,50) gangen, eventueel aan te vullen met een aantal signature dishes van de chef. In twee formaten: middel (19,50) en klein (15,50).

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: WineTraining OnlineKesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatLaurent Smedts Import en R&R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Vijf onbekende kaaslanden met verrassende kazen

Volgend artikel

Dj’s en gastchefs tijdens Club Loungy Mondays Bij Jef

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.