Persoonlijk

Cas Pikaar: ‘Hert, Cuchara en ‘t Nonnetje’

Wat drijft chefs en hoteliers? Wat doen ze om fit te blijven, waar eten ze zelf graag, wat hebben ze altijd in de koelkast liggen en wat is dé guilty pleasure die ze exclusief delen met ChefsFriends? In deze aflevering Cas Pikaar van Restaurant Pikaar in Hilvarenbeek.

Wat is jouw guilty pleasure?
‘De huisgemaakte loempia’s van mijn vrouw Kelly. Oma’s recept en niet te weerstaan!’

Thuis in mijn koelkast staat altijd…..
‘Schimmelkazen en witte wijn. Bij voorkeur Meursault.’

Wat doe je om fit te blijven?
‘Bezig zijn met 2 pasgeboren kinderen is een hele fijne vrije tijdsbesteding en soms ook topsport.’

Welke muziek schalt er uit de luidsprekers tijdens de mise-en-place? Of hebben jullie met het keukenteam een ritueel?
‘Als het aan mijn sous Timon ligt de hele ochtend Nederlandstalig. Als het me na een uurtje teveel wordt, switchen we naar 80’s en 90’s en zero’s.’

Welk ingrediënt ontbreekt nooit op jouw kaart, en waarom?
‘Jus & beurre blanc. Saus is voor mij enorm belangrijk en daar ben ik dagelijks veel tijd aan kwijt. Je kan een basisrecept gebruiken maar dat is onbetrouwbaar. Saus is proeven, kijken, ruiken en nog eens proeven. Het dient dan ook niet enkel als toevoeging maar als leidraad in een gerecht. Ook heb ik een voorliefde voor orgaanvlees en klassieke bereidingswijzen. Ris de veau en ganzenlever zullen dan ook altijd verweven zijn binnen het menu of op de à la carte kaart.’

Vakantie. Ik ga graag naar, omdat……..
‘Lyon. Omdat hier nog wél op bijna elke hoek van de straat een goede bistro te vinden is. Waar je weliswaar simpel maar ambachtelijk, vers en met liefde bereide gerechten kan eten. Probeer dat meer eens in Nederland! ‘

Als ik zelf uit eten ga, doe ik dat graag bij……
‘‘t Nonnetje in Harderwijk, Hert in Turnhout, Cuchara in Lommel en ‘t Fornuis in Antwerpen.’

Welke spannende plannen heb jij voor 2023?
‘We zijn op dit moment druk bezig met een flinke verbouwing. We zijn pas kort open, maar het is tijd voor een frisse wind door de zaak. We hebben nieuwe lichtere stoelen gekocht. De vloer wordt vervangen, de verlichting en de plafonds in zowel de keuken als in de toiletten worden vervangen. Hopelijk kunnen we met deze basis een mooie tijd vooruit. Verder blijven we kritisch naar onszelf en zijn we nog steeds elke dag bezig met verfijnen.’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Bram Helleman: 'Nico Boreas stelt nooit teleur'

Volgend artikel

Mikel Pouw van Nice to Meat over sukade (+recept)

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.