Blog

Carrièreswitch en training laten Jorica beter wijn proeven

Een glas Chateau d’yquem met een stukje ganzenlever. Het is dé favoriete wijn-spijscombinatie van Jorica Koppen. ‘Het verrassen van mensen met de meest uitgesproken smaken, is fantastisch om te doen’.

Jorica Koppen is een fijnproever. Ze komt uit een echt horecafamilie en runt jarenlang restaurant De Blonde Hollander op het Leidseplein in Amsterdam. Het gezinsleven zorgt echter voor een loopbaanwissel, die van horecaondernemer naar wijnadviseur en organisator van proeverijen.

Het lijkt het klassieke verhaal uit de horeca. Hard werken in misschien wel de mooiste branche die er is, maar dat niet altijd in balans kunnen krijgen met een regulier huishouden. Zeker als er kinderen komen, is een carrièreswitch in veel gevallen onvermijdelijk.

Wijnadviezen en proeverijen
Jorica runt haar eigen bedrijf Jorwine. Ze adviseert particulieren, beheert wijnkelders en geeft proeverijen. ‘Ik wil wijn toegankelijk maken voor iedereen en zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de meest bijzondere wijnhuizen ter wereld’, aldus Jorica, die haar SVH Vinoloog-opleiding succesvol afrondde aan de WTOL Academy en zo de volgende stappen als wijnondernemer kan zetten en zelf les gaat geven bij de WTOL Academy.

Jorica geeft wijnadviezen aan restaurants en houdt proeverijen bij bedrijven en particulieren thuis. ‘Tijdens deze bijzondere avonden worden de gastheer en zijn gasten voorzien van lekkere wijnen, die door mij worden geselecteerd op basis van de smaak en wensen van de gastheer. Op die manier kom je op zo’n avond in aanraking met wijnen die je wellicht nooit zelf had uitgezocht. Het verrassen van mensen met de meest uitgesproken smaken, is fantastisch om te doen’.

Zo proef ik wijn
We hebben te maken met een kenner, dus doemt zich de vraag op hoe je wijn proeft. ‘Ik ruik eerst het lege glas, kan best wel goed ruiken en dan wil ik graag weten of er nog een zeep geur aan zit. Ik schenk een klein beetje wijn in, wals het door het glas, kijk naar de kleur, ruik er even aan, zet het terug, doe het nog eens en dan neem ik de stappen in mijn hoofd, waar ruikt het naar? Welke kleur bloemen, welke specerijen? Als het blind is vraag ik welk gedeelte van de wereld zou kunnen zijn, welk klimaat, koel, warm? Dan neem ik een slok, zorg dat er een beetje zuurstof bij komt en neem ik de smaken waar die ik proef’.

Voor Jorica is wijn emotie. ‘Als ik proef, zoek ik altijd de balans. Het is een reis door het gebied van de wijn en de creatie van de maker. De manier waarop de wijn tot stand is gekomen, de reis die de maker heeft afgelegd om tot deze wijn te komen. Dat ik deze reis in mijn emotie met hem mag maken, is het ultieme proeven.

Heb je andere voorkeuren nu je meer weet van wijn?
‘Ja, maar dat verandert ook weer. Ik heb periodes – hoe meer verstand je hebt van wijnen, hoe meer je kijkt naar de prijs-kwaliteitverhouding. Je zoekt ook naar alternatieven voor dure Franse wijnen. Omdat wijn emotie is, komen deze periodes ook af en aan – deze smaken en voorkeuren veranderen met mijn emotie.’

Welke wijn-spijscombinaties vind je bijzonder?
‘Ik geloof oprecht dat als het de laatste fles is, dat deze dan past bij elk gerecht. Maar mijn favoriete combinatie is toch wel de Chateau d’yquem, de allermooiste dessertwijn die wereldwijd wordt gemaakt, met een stukje ganzenlever. Dat zijn engeltjes op je tong.’

Wie werkt in de wijnwereld, waant zich in een brede business met telkens nieuwe en uitdagende vraagstukken. Nieuwe wijnlanden rukken op en het weer is altijd wisselend met als gevolg verschillen in het vinificatieresultaat.

Dynamische wijnwereld
In Engeland, Nederland en zelfs in Scandinavië worden wijntakken aangeplant. Dat in combinatie met gemaakte kwaliteitsslagen in nieuwe wereld-landen als Chili en Zuid-Afrika en de jarenlange hoge basiskwaliteiten in de traditionele wijngebieden als Bordeaux en Bourgogne, zorgt voor een dynamische wereld waarin we telkens worden verrast. Het verdiepen in wijnen, het proeven en het combineren met spijzen blijft dan ook een fantastische activiteit om te doen.

Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met online wijntrainer WTOL Academy, een van de ‘Vrienden van ChefsFriends.nl’. Benieuwd naar de cursusmogelijkheden? Kijk dan op https://wtol-academy.nl/. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur dan een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Chef2Chef: Jim en Mike Cornelissen van Restaurant Rijnzicht

Volgend artikel

Vernieuwd Merlet in Schoorl draait om beleving, kunst en het verleden

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.