Nieuws

Caroline Berends over kinderen in sterzaken: ‘altijd welkom’

Drukke kinderen en jengelende peuters. Een Zeeuws restaurant keert ze de rug toe, lezen we in de krant. Maar het kan zo anders, vindt topgastvrouw Caroline Berends van sterrestaurant De Nederlanden in Vreeland. ‘Bij ons zijn kinderen altijd welkom. Het is juist belangrijk dat ze leren tafelen.’

De discussie over het meenemen van kinderen naar een restaurant is niet nieuw. Vorige week stak het weer de kop op toen een Zeeuws restaurant besloot om baby’s of peuters na 17.30 uur niet meer toe te laten in hun restaurant. Dat roept de vraag op: hoe gaan sterrestaurants eigenlijk om met kinderen en langdurende lunches of diners. We vragen het aan gastrouw Caroline Berends, die onlangs door restaurantgids Gault&Millau uitgeroepen werd tot Gastvrouw van het Jaar.

Hoe verwelkomt De Nederlanden gezinnen met kinderen?
‘Bij ons zijn kinderen altijd welkom. Wij hebben onze kinderen ook altijd van jongs af aan meegenomen. Het is heel belangrijk dat ze leren tafelen, het leren waarderen van eten en het tafelen op zich met gesprekken. Natuurlijk hebben wij ook wel eens spelletje kaarten bij ons gehad, toen ze nog heel jong waren. Kinderen met iPad of iPhone snap ik in deze tijden, maar dat bevordert het tafelen zelf niet. Ze letten niet meer op wat er om hun heen gebeurt en ze krijgen nog steeds geen les in tafelmanieren.’

‘Kinderen moeten leren blijven zitten aan tafel. Het ervaren dat tafelen gezellig is en dat het leuk is dat je tijd hebt voor elkaars verhalen. Dat ze het eten en drinken gaan waarderen in goed gezelschap. Ouders spelen hierin een essentiële rol. Maak het leuk. Ga niet moeilijk doen over wat ze eten of drinken, als ze het tafelen maar leren. Eén van onze kinderen heeft tot haar 12e in de sterrenzaken waar we kwamen altijd een pastaatje gegeten. Helemaal niet erg. Zij blij, en wij genoten ondertussen van waar wij voor kwamen.’

We merken, nu onze kinderen 19 en 20 zijn, dat ze zelf thuis eten en uit eten een belangrijk moment van de dag vinden. Altijd aan tafel, met mes en vork, de tafel veelal gedekt, en zonder iPhone. Lekker bijkletsen, aandacht voor elkaar, even geen haast en vooral genieten van wat er op tafel staat.’

Heeft Wilco een speciaal kindermenu? Zo ja, wat staat daar op?
‘We maken voor de kinderen wat ze lekker vinden. Als ze een frikadel willen, dan serveren we die. Maar dan op een ludieke wijze met een knipoog naar onze Michelinster. Dus met appelmoes in een chic bakje met een appelvormige deksel. Of een “Jenga-toren” van friet. Of lekker tomatensoep of pasta bolognese. Als amuse wat gesneden fruit, ham met meloen, en dan chic geserveerd. Dan doen ze mee, maar dan op hun eigen manier.’

En hoe zorg je ervoor dat kinderen zich comfortabel voelen tijdens een lange maaltijd?
‘Aandacht geven, niet via de ouders met kinderen praten. Vragen stellen aan de kinderen zelf, dan voelen ze zich gezien en gehoord. Een ansichtkaart laten schrijven voor opa en oma of iemand anders, en die voor ze op de bus doen. Kleurplaten met kleurtjes en stickers. Maak het gezellig.’

Welke tips heb je voor ouders die hun kinderen meenemen naar een chic restaurant?
‘Ga in het begin niet te lang, breidt het langzaam uit. En als het een keer niet gaat, gewoon gedag zeggen en een andere keer weer proberen. Maar maak het leuk en gezellig, en betrek ze erbij. En laat de iPad en de iPhone lekker thuis.’

Zijn er speciale activiteiten of entertainmentopties voor kinderen beschikbaar in jullie restaurant?
‘Nee, maar in de zomer zeggen we dat ze hun zwembroek mee kunnen nemen om te zwemmen in de Vecht.’

Wat is de meest memorabele ervaring die je hebt gehad met kinderen in jullie restaurant?
‘Dat was bij een huwelijksdiner, waarbij het bruidspaar bleef overnachten, ik eerst even ben gaan springen op het bed van papa en mama met de kids. Om te testen of het wel een goed bed was.’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en dessertsGrape ‘N’ GreenNederlandse Streekwijnen en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Pasquale Carfora van Aroma in Vaassen wint internationale kookwedstrijd

Volgend artikel

Juliën van Loo treedt bij Parkheuvel in voetsporen vader Erik

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.