Blog

Café Americain wil met Peter Gast weer Amsterdamse huiskamer zijn

Iconisch en karakteristiek: Café Americain. Al in de jaren vijftig ontmoetingsplaats voor Amsterdammers. Met uitzicht op het bruisende Leidseplein. Na een flinke verbouwing en de aanstelling van Peter Gast als (nieuwe) signatuurchef moet het weer de huiskamer zijn waar locals (en toeristen) graag komen. ChefsFriends maakt kennis.

De wijze komen uit het Oosten, zeker in deze periode van het jaar. Als geboren en getogen Achterhoeker onderschrijf ik dat van harte. En het doet vermoeden dat de keuze om sterchef Peter Gast te vragen zich te ‘bemoeien’ met de culinaire invulling een goede is.

’t Schulten Hues
Peter exploiteert in Zutphen met zijn vrouw Jacqueline het door Michelin bekroonde restaurant ’t Schulten Hues en heeft een verleden met Hampshire Hotels, waarvan Café Americain onderdeel is. Hij was ooit culinair betrokken bij Hotel Newport in Huizen.

Amsterdam American
Café Americain, het restaurant van Hampshire Hotel Amsterdam American heeft een rijk verleden. Noem het gerust een instituut. En dan is het ook nog eens gevestigd in een monumentaal pand aan het Leidseplein.

Voldoende redenen om er een groot succes van te maken. Zeker nu – in vijf weken tijd – de zaak volledig is gerestyled. Het interieur is van topontwerper Paul Linse van Studio Linse in Amsterdam. Die periode is inclusief een week proefdraaien.

Brasserie
Waarom Peter deze samenwerking is aangegaan? ‘Omdat er soms dingen op je pad komen die zo leuk zijn dat je geen nee wilt en kunt zeggen.’

Café Americain is volgens hem een echte brasserie en daar is de kaart op afgestemd. ‘Het huiskamergevoel, waar de sfeer van weleer moet terugkeren. Gewoon lekker eten zonder poespas. Met je partner of met vrienden. Voor locals en voor toeristen.’

Signature dish
ChefsFriends.nl mag aanschuiven tijdens een speciaal diner voor een select gezelschap. We maken in vier gangen een reis door de kaart en starten – met hoe kan het eigenlijk ook anders – een klassieker van Peter Gast en – dus ook – Café Americain: tartaar van IJsselvallei-rund, klassiek aan tafel bereid.

Benieuwd hoe je deze zelf maakt? Wij mogen van Peter het recept delen in onze nieuwsbrief. Schrijf je gratis in via deze link.

De erbij geserveerde wijn, die ook de begeleider is van de tweede gang, is de Auxerrois van De Kleine Schorre in Dreischor. Ook nu krijg ik een klein Eureka-gevoel. Gaaf dat ik steeds vaker wijnen van Nederlandse bodem voorbij zie komen.

New Americain
Gang twee bestaat uit een plateau met daarop vijf gerechten onder de noemer ‘meet the new Americain’. Mijn favoriet is de tartaar van rode biet (frisse salade kruiderij, fijne sjalot, knoflook en een bouillon van framboos en granaatappel). Die kruiden zijn een tweede ‘signatuur’ van Peter, die er graag en veel mee werkt.

Caesar
Verder proeven we gerookte zalm (geschroeide meloesuitjes, kappertjes, crème van mierikswortel en gebakken kwarteleitjes), geroosterde kalfsmuis (tonijnmayonaise, sashimi van tonijn, kappertjes, rucola en kruiderij), hoen caesar (hoen, gegrilde suikersla, kervel, broodkrokant van desem en caesardressing) en een salade tonijn (gemengde sla, dungesneden tonijn, tonijnmayonaise, zacht gekookt hoeve-ei, olijven, haricots verts en tomaat).

Stuk voor stuk prachtige smaakbommetjes. Inderdaad, gewoon goed en lekker eten in een brasserie-setting. Ik begrijp het helemaal. Het plateau is een kwinkslag naar het ontbijt, dat op deze manier wordt geserveerd.

Bouillabaisse
De volgende gerechten komen van de ‘soepenkaart’. De bouillabaisse met de naam Zeeland is verbluffend en gevuld met mosselen, zeebaars en garnalen. In de tweede kom zit een pompoensoep (gepofte pompoen, wortel, sinaasappel, crème fraîche van kruiden, zilte plantjes en geplukte kruiderij).

De wijn-spijscombinatie wordt gecompleteerd door de Zuid-Afrikaanse Beaumont chenin blanc uit Stellenbosch. ‘De zilte smaak matcht met de bouillabaisse en de vettigheid in de wijn combineert goed met de pompoen’, zo wordt de keuze verklaard.

Klassiekers
Drie Americain-klassiekers volgen: de vangst van de dag (zeebaars geserveerd met een echt heerlijke mousse van stroganoff), een haantje met tijm, rozemarijn en eigen saus en een super lekkere boeuf bourguignon (gestoofd rundvlees, mousseline van aardappel en krokant bladerdeeg).

En weer mag een Nederlandse wijn de gerechten begeleiden. Een Rouge de Planck van Wijndomein De Planck in het Zuid-Limburgse Gulpen-Wittem.

Hollandse kazen
De desserttrolley is inmiddels binnengereden, maar wij genieten eerst nog van een Hollandse kaasplank met daarop Veerse Schapenkaas, Lady Blue, Zwaluwgekwetter, Reypenaer, Kijsrood en Brandrood.

Op de trolley liggen vijf desserts. Er is een Amsterdamse paal gevuld met een mousse van chocolade en hazelnoot. Ook de kogel is van chocolade en die is gevuld met chocolade-ijs en crème anglaise.

In het glaasje zitten een dressing van appel, yoghurtijs en een crumble van slagroom. De mandarijn is gemaakt van chocolade en gevuld met een mousse van witte chocolade en tot slot de sinaasappelflensjes met sinaasappelijs en yoghurtijs.

Class en classics
Class en classics is het thema van het vernieuwde Café Americain. Je kunt er terecht van ’s morgen vroeg tot ’s avonds laat. Wij maakten een reis door de kaart en daarop was de portionering aangepast.

Het restaurant met naam en faam wil ‘nieuwe geschiedenis schrijven met hoge kwaliteit, toegankelijke stijl en flink wat persoonlijkheid’. Met het vernieuwde interieur en de kaart van Peter is de eerste stap gezet.

Vorig artikel

De Lindehof in Nuenen krijgt een nieuw interieur

Volgend artikel

François Geurds ontwikkelt culinaire vakantie naar Aruba

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.