Persoonlijk

Bram Helleman: ‘Nico Boreas stelt nooit teleur’

Wat drijft chefs en hoteliers? Wat doen ze om fit te blijven, waar eten ze zelf graag, wat hebben ze altijd in de koelkast liggen en wat is dé guilty pleasure die ze exclusief delen met ChefsFriends? In deze aflevering Bram Helleman van Restaurant Zout&Citroen in Oosterhout.

Wat is jouw guilty pleasure?
‘Panforte wat onze patisserie maakt kan ik niet laten staan en ons desembrood met gezouten boter, warm uit de oven.’

Thuis in mijn koelkast staat altijd…..
‘Ik ben gek op kaas, dus er is altijd iets van kaas in huis van jong belegen tot blauwschimmel.’

Wat doe je om fit te blijven?
‘Ik ben een fervent fietsliefhebber, van mtb gravel en road. Verder fitness ik veel. Ik blijf hier fit door en kan mijn hoofd goed leegmaken. Zeker met het mtb’en, omdat je echt in het moment moet zijn anders val je. Je bent echt alleen met het fietsen bezig.’ 

Welke muziek schalt er uit de luidsprekers tijdens de mise-en-place? Of hebben jullie met het keukenteam een ritueel?
‘Ik luister van Folk tot Metal. Het enige wat ik vrijwel nooit op zet is Nederlandstalig en dan bedoel ik Frans Bauer en dat soort muziek. En de Regahs uit Den-Haag is wel een vast ritueel. Benamee en Jij bent ‘t voor mij.’

Welk ingrediënt ontbreekt nooit op jouw kaart, en waarom?
‘Langoustines heb ik altijd in huis, mijn favoriete schaaldier. Elegant van smaak en prachtig om mee te mogen werken.’

Vakantie. Ik ga graag naar, omdat……..
‘Ik ga graag op wintersport en dan lekker sportief bezig zijn en relaxen. In de zomer met de kinderen naar bijvoorbeeld Portugal of Frankrijk. Als het eten lokaal maar goed is en ik er kan fietsen. Gran Canaria is top als we niet op wintersport gaan. Heerlijk relaxen en fietsen in de winter.’

Als ik zelf uit eten ga, doe ik dat graag bij……
‘Nico Boreas stelt nooit teleur qua top restaurants. Op de tweede plek Bord’eau/212. In de regio vind ik bijvoorbeeld Con Fuego op de Grote Markt een fijn adres. Een goede steak met een mooi glas wijn.’

Welke spannende plannen heb jij voor 2023?
‘Onze warme keuken gaan we hopelijk verbouwen eind 2023. Er zijn plannen voor het uitbreiden van onze wijnkasten in het restaurant. En ik ga zelf stage lopen bij een aantal collega’s en met ons keukenteam ons verder verdiepen in brood. Ik wil eigenlijk brood een essentieel onderdeel gaan maken van de beleving met misschien zelfs een aparte broodgang. Tevens verkennen we steeds meer wat er met plantaardig koken mogelijk is.’

ChefsFriends wordt mede mogelijk gemaakt door ‘De vrienden van…’: Kesbeke Fijne TafelzurenBourgondisch LifestyleChaîne des RôtisseursNice to MeatArditi Coffee (gebruik de code CF20 en krijg 20 procent korting), Info Food Labels & OnlinePrintWTOL-AcademyZeeuwsche ZouteSchmidt Zeevisla Fève chocolade en desserts en R & R media en advies. Ook vriend worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Jeroen Achtien: ‘Verbouwing om Inter Scaldes eigen te maken’

Volgend artikel

Cas Pikaar: 'Hert, Cuchara en 't Nonnetje'

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.