Blog

Blue Monday deprimerend? Niet met deze wijnen!

Blue Monday is de meest deprimerende dag van het jaar. De feestdagen zijn voorbij, goede voornemens staan op omvallen en de dagen zijn kort en donker. Tijd dus voor een oplossing. Met genietmomentjes die de dag kunnen opfleuren. Daarom drie biologische wijnen, die je helpen om dit fenomeen te doorstaan.

De derde maandag van januari (in 2025 is dat 20 januari) draagt de naam Blue Monday en wordt bestempeld als de meest deprimerende dag van het jaar. Rond 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij stelde een formule op waarmee hij berekende dat deze specifieke dag de zwaarste van het jaar is.

De oorsprong

Verschillende factoren dragen daar aan bij. Allereerst de donkere en korte dagen. Het gebrek aan zonlicht in januari beïnvloedt onze stemming en ons energieniveau. Daarnaast de financiële zorgen: de nasleep van de feestdagen drukt zwaar op de portemonnee.

Dan zijn er de mislukte goede voornemens. De enthousiaste plannen die zijn gemaakt voor het nieuwe jaar, hebben velen al weer laten varen. Dit kan leiden tot teleurstelling. Lente ver weg

Tot slot is er het einde van de feestdagen. De gezellige decembermaand is voorbij en de lente lijkt nog ver weg.

Hoewel het wetenschappelijk bewijst achter Blue Monday beperkt is, voelt januari voor velen (wel) als een uitdaging. Juist op zulke momenten is het belangrijk om tijd te maken voor de kleine dingen die je blij maken. En daar gaat Grape ‘N’ Green je bij helpen!

Biologische wijnen

‘Bij Grape ‘N’ Green geloven we dat kleine momenten van genieten je dag kunnen opfleuren’, aldus eigenaar Eric Nederstigt. ‘Daarom presenteren we drie biologische wijnen die perfect zijn om Blue Monday wat lichter te maken. Ze zijn vol van smaak en duurzaam gemaakt, en zorgen voor een moment van genieten, ondanks de grijze lucht buiten.’

Hothum Grüner Silvaner trocken: fris en verfijnd
‘Deze elegante Duitse witte wijn brengt een moment van rust en verfijning’, meent Eric. ‘Met frisse aroma’s van perzik, citrus en kruiden, en een licht mineraal karakter is dit een perfecte keuze voor een ontspannende avond. Hij combineert geweldig met asperges, lichte salades of gerechten met een kruidige toets.’

Waarom deze wijn? ‘Zijn elegante balans en frisse smaak geven je een opgewekt en verfrissend gevoel – precies wat je nodig hebt op een grijze dag.’

Pierre & Nico Chardonnay: rond en toegankelijk
Eric: ‘Deze biologische Franse Chardonnay biedt een zachte en fruitige smaak met tonen van wit fruit en bloemen. Hij voelt warm en behaaglijk aan, ideaal om te combineren met een rijke maaltijd zoals gegrilde kip, een romige kaas of zelfs sushi.’

Waarom deze wijn? ‘Het toegankelijke karakter geeft je een warm, troostend gevoel, perfect om je Blue Monday op te fleuren.’

L’Escattes Les Parcelles Rouge: warm en kruidig
Deze robijnrode blend uit de Languedoc brengt warmte en comfort, zo constateert Eric. ‘Met aroma’s van kruiden, klein rood fruit en een vleugje peper voelt elk glas als een knisperend haardvuur op een koude avond. Combineer hem met gegrild vlees of een stoofgerecht voor een heerlijke smaakervaring.’

Waarom deze wijn? ‘Zijn rijke en kruidige karakter zorgt voor een moment van ontspanning en warmte, zelfs op de donkerste dagen.’

Maak er iets moois van

Blue Monday hoeft geen zware dag te blijven. Door jezelf te verwennen met kleine genietmomenten als een wandeling, een goed gesprek of een glas heerlijke biologische wijn kun je de dag omtoveren tot iets positiefs.

‘Bij Grape ‘N’ Green geloven we dat een goed glas wijn je dag kan veranderen. Onze zorgvuldig geselecteerde biologische wijnen bieden niet alleen smaak en kwaliteit, maar ook een duurzaam verhaal’, besluit Eric.

Deze bijdrage is gemaakt in samenwerking met Grape ’N’ Green, gespecialiseerd in biologische en natuurlijke Europese wijnen, en één van de vrienden van ChefsFriends. Klaar om te proeven van de beste biologische wijnen? Ga dan naar de webshop. Ook ‘Vrienden van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Duurzame foodtrucks: een culinaire revolutie op wielen

Volgend artikel

Eten aan de keukentafel van sterchef Steven Klein Nijenhuis

De auteur

Rik Leonards

Rik Leonards

Redacteur, eindredacteur, webredacteur. Journalistieke duizendpoot met gevoel voor detail. Denkt commercieel mee, ziet kansen en gaat geen uitdaging uit de weg. Taalprofessional met passie voor video.