Blog

Blog: ‘Waarom bestaat er geen rode champagne?’

Champagne wordt over het algemeen gemaakt van drie druivenrassen: pinot noir, meunier en chardonnay. Inderdaad twee van deze soorten zijn rode druiven. ‘Hoe kan het dan dat we desondanks nooit rode champagne tegenkomen?’, vraagt Ruud Weterings van ‘vriend van…’ WTOL Academy zich af.

Champagne is vaak een levendige, strak droge mousserende wijn met fijne zuren. Dat geldt vooral voor de meest verkochte droge stijl: de ‘brut’.

Smaaktypes
Daarnaast vind je verschillende andere stijlen. Denk aan zero of brut nature (geen suiker) en aan het andere uiteinde de haast zoete zogenaamde ‘doux’.

Allemaal afhankelijk van de toegevoegde ‘liqueur de dosage’. Dit is een mengsel van wijn, suiker en gist, dat de uiteindelijke smaak bepaalt.

Jaartal
Naast de zogenaamde smaakstijlen zijn er ook nog andere types. Ik heb het dan over de blanc de blancs die zijn gemaakt van chardonnay; de blanc de noir die zonder chardonaay is; de vintage die is gemaakt van één oogstjaar; en prestige champagne of vintage prestige champagne als bijvoorbeeld Dom Perignon.

Prestige
Prestige champagne is in het algemeen een blend van de beste basiswijnen die je kunt vinden. Denk aan Cristal of de misschien wel mooiste (versierde) fles Belle Epoque.

Tannine
Champagne richt zich vooral op de levendige frisse wijnen. Om deze te maken, heb je basiswijnen nodig met weinig tannine. Om rode champagne te maken, heb je de kleurstoffen nodig van blauwe druiven. Bij het onttrekken van de kleur komt er tannine mee en dat is dus niet de bedoeling.

Aardse tonen
Daarnaast brengen blauwe druiven andere aroma’s en smaakstoffen met zich mee. Denk aan fruitige (aardbei) en aardse tonen – afhankelijk van de druif.

Heerlijk bij gerechten
Champagne is geweldig om te drinken en is (ook) fantastisch bij het eten. In het algemeen kun je zeggen dat het geweldig combineert met diverse gerechten. De fris droge stijl matcht met bijvoorbeeld oesters (en andere vis). Wat je dan krijgt, is een frisse en zuiverende combinatie.

Coquilles
De wat rijpere stijlen champagnes gaan heel goed samen met elegantere gerechten als bijvoorbeeld coquilles. De nuances van de boter, amandelen en brioche en de fijne mousse matchen perfect met een gerecht. Het maakt het eten vaak gemakkelijk verteerbaar.

Historie en mode
Terug naar de kop boven deze blog. Waarom bestaat er geen rode champagne? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Het heeft te maken met historie, mode en de ongeschiktheid van de rode druiven pinot noir en meunier vanwege het alcohol- en tanninegehalte.

Mousserende wijn
Is er vraag naar rode champagne? Jazeker! Een andere wijnregio dan de champagne kan in het gat voor rode mousserende wijn springen. Ik denk aan rode Lambrusco via de methode traditionelle of een bubbel van syrah uit Australië.

Meer weten over champagne, smaak en andere bubbels?Je vindt alle informatie op de website van de WTOL Academy. Als ‘vriend van…’ is deze bijdrage het resultaat van een samenwerking tussen ChefsFriends en WTOL Academy. Ook ‘vriend van…’ worden? Stuur een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

De favoriete restaurants in Groningen van Jan Gaastra

Volgend artikel

Ondernemen in coronatijd: Rob en Monica Beckers van Zilt & Zoet

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.