Blog

Blog: Vernieuwend en jeugdig Carelshaven bruist weer

Carelshaven in Delden timmert de laatste jaren weer flink aan de weg. Stapje voor stapje de hoogte in. Ook culinair wil het bedrijf terug naar de status die het in het verleden had. We mogen aanschuiven voor een lunch.

Het zijn zorgvuldige stapjes die het jonge horecapaar Alco en Evelyn van Berkel maakt. Vijf jaar geleden rapen ze een sleets Carelshaven op en geven het startschot van een gericht stappenplan om het bedrijf af te stoffen, te renoveren en te laten groeien en bloeien.

De geschiedenis gaat terug tot in 1772. De Twickelervaart is in die tijd een belangrijke waterweg om hout en steen te vervoeren naar het westen. Onder andere het paleis op de Dam is gebouwd met stenen die vanuit Delden hun weg vinden naar Amsterdam. Nog zo’n noemenswaardig feitje: op 6 april 1945 wordt in de Postmeesterkamer van Carelshaven het eerste vredesverdrag getekend.

Alco en Evelyn
We hebben dus te maken met een serieus en rijk verleden, waarbij Carelshaven door zes familiegeneraties Kluvers wordt gerund. Door gebrek aan opvolging eindigt de Kluvers-dynastie in 2013, waarna Alco en Evelyn een dan ietwat slaperig en kleurloos hotelbedrijf overnemen.

De Van Berkeltjes zitten vanaf dag één niet stil en vouwen hun ‘roadmap to history’ uit. En inmiddels valt er het een en ander te vieren. Zo bestaat Van Berkel Hospitality – het bedrijf van Alco en Evelyn – vijf jaar, is Carelshaven recent lid geworden van JRE-Nederland en QL Hotels, is het bedrijf wederom vernieuwd, groeit het culinaire niveau en is er de primeur van een eigen witte wijn. Tijd dus voor een ontspannen en opgewekte lunch in de herberg, die bijna 250 jaar geleden is gebouwd in opdracht van Graaf Carel George van Wassenaer Obdam.

Rijke geschiedenis
Die rijke geschiedenis voel je als je Landgoed Hotel & Restaurant Carelshaven langs de Deldenerstraat, de weg tussen Delden en Hengelo dicht bij de A35, binnenstapt. Het is niet alleen het horecabedrijf dat een verhaal vertelt, ook landgoed Twickel kent veel verhalen.

Landgoed Twickel is vandaag de dag een prima plaats voor een wandeling of fietstocht. Het bestaat uit meerdere boerderijen, een kasteel en een grote moestuin waar geschiedenis en toekomst elkaar omarmen. Uit de moestuin haalt chef de cuisine Daniël Nijkamp zijn bietjes, zuring en rabarber, en door een nieuw opgesteld zaai- en oogstplan hoopt hij in de toekomst nog veel meer groenten uit eigen historische tuin te gebruiken in zijn keuken.

In de tuin genieten we van een oester uit het Grevelingenmeer met citroencrème, octopus en kiwi. De zoetzure smaak van kiwi matcht verrassend goed met de zilte oester en verraadt de vernieuwende kookstijl van Daniël, zonder te overdrijven in schuimpjes en gelletjes en met behoud van respect voor de Franse keuken.

Terwijl Alco in de Gelagkamer vertelt over de gefaseerde renovaties de afgelopen vijf jaar, proeven we van drie heerlijke amuses. Eerst een wafel van lavas met balsamico. Gevolgd door een cake van courgette met gepofte paprika en krokante tomaat. En een krokante kletskop van gember met een gel van mango, koriander, taugé en limoen. Aan tafel met zicht op het terras en stijlvolle tuintent genieten we van de laatste amuse; een mouse van chorizo met crème van bataat en zoetzure bleekselderij, leuk gepresenteerd in de vorm van een vrolijk biggensnuitje.

Carelshaven Cuvée
Sommelier Debbie Kupers, die sinds januari werkzaam is voor Carelshaven, schenkt een primeur in. Als eerste mogen we proeven van de Carelshaven Cuvée, een eigen wijn gemaakt bij het vermaarde wijnhuis Hof van Twente in Bentelo, een paar kilometer verderop. De wijn is gemaakt van de druivensoort Johanniter. Na de pluk rusten de druiven nog 24 uur in hun schil, met een droge en strakke zuurgraad als gevolg. De wijn smaakt wat romig en heeft een ietwat vet mondgevoel. Het gaat om een gelimiteerde hoeveelheid van 800 flessen. Wij boffen dus.

We boffen ook met het eerste gerecht; gepekelde en gerookte zalm met een sorbet van asperge en rauw gemarineerde aspergelinten. De asperges komen van teler Slaghekke uit Bentelo, die 4,5 hectare aspergevelden heeft in de regio in Bentelo, Enschede en Hengevelde.

Ondertussen vertelt Alco over nieuwe plannen van Carelshaven. Zo is het de bedoeling dat het hotelgebouw achter het hoofdgebouw een tweede laag krijgt, zodat de capaciteit toeneemt. Op dit moment telt Carelshaven 21 kamers. Deze zijn gerenoveerd en hebben een eigentijdse uitstraling. Handig om jetlegs eruit te slapen voor Amerikaanse en Aziatische gasten, is dat de kamers volledig geblindeerd kunnen worden. Wie slaapt aan de voorzijde, krijgt door geluidsisolatie ook niets mee van autoverkeer over de Deldenerstraat.

Passievrucht
Het tweede gerecht is een anderhalf uur op 64 graden gegaard ei met asperges uit de regio, romige Hollandaisesaus en een vinaigrette van passievrucht. De frisse zuren, een bittertje en het zoetje van de passievrucht komen mooi samen in dit gerecht én doen het verdomd goed bij de Pinot Grigio ‘Soll’ uit Oostenrijk van wijnhuis Kaltern.

Dat het menens is met de ambities van Carelshaven, blijkt uit de aansluiting bij gerenommeerde verenigingen als QL (Quality Lodgings) Hotels & Restaurants, Twente Culinair, Chaîne des Rôtisseurs en JRE-Nederland. Opvallend is dat collega-restaurantvereniging Alliance Gastronomique in 1967 opgericht is bij Carelshaven in Delden. Het restaurant van Carelshaven heeft van 1973 tot 1986 een Michelinster.

De restaurantgidsen zijn vandaag de dag weer een prooi voor Carelshaven. De jonge keukenbrigade stuwt het niveau omhoog en we genieten van het volgende gerecht: lam met aubergine, gerookte knoflook, groene kruiden en Twentse asperges. Chef Daniël rookt de knoflook in eigen rookkast en gaart de lamsnek sousvide 24 uur op 80 graden. In het glas een rode wijn van Château Ramafort uit de Médoc, gemaakt van Cabernet Sauvignon en Merlot en grotendeels gevormd in roestvrijstalen vaten.

Vakmensen
De jongste renovatie van Carelshaven is die van de lobby en receptie. Comfortabele Chesterfields sieren de lobby met daarachter de gezellige hotelbar, waar zeker ook de whiskyliefhebber aan zijn trekken komt. ‘Wij zijn kww’ers’, omschrijft Alco met een glimlach de regionale gasten. Kww staat voor ‘kiek’n wat ’t wordt’, doelend op de nuchtere en voorzichtige houding van de Twentenaar.

Maar die houding is onnodig, want wat ons betreft ga je vooral ‘kiek’n wat het is’. Wie Carelshaven bezoekt, ervaart de lage drempel en de oprechte gastvrijheid van het medewerkers. Vakmensen uit de regio die aanvoelen hoe een gast behandeld wil worden.

Inmiddels in het glas een Hongaarse dessertwijn met een zoetje en een fris zuurtje. We noteren een Furmint-wijn uit 2014 van Béres Magita uit de Tokaj in het noordoosten van Hongarije. Het gerecht is rabarber met limoencrème ‘bubbelgum’, een sorbet van Chinese szechuan-peper, crumble naturel en een koude soep van karnemelk die aan tafel wordt geschonken. De rabarber is 8 minuten op 80 graden gepocheerd met suikerwater, kaneel, vanille en steranijs.

Goed bereikbaar
We sluiten af met espresso en friandises en concluderen dat de jeugdigheid en vernieuwing die Carelshaven wil uitstralen, overduidelijk slaagt. Zonder de roemrijke geschiedenis te vergeten. De stappen die Carelshaven onder aanvoering van Alco en Evelyn maakt, zijn doordacht en doelgericht. Om uiteindelijk weer geschiedenis te schrijven in dit fraai stukje Nederland. De volle, hectische en filerijke Randstad ontvluchten? Op slechts anderhalf uur via de A1 vind je vernieuwing en geschiedenis in de rustige, groene omgeving van het Twentse Delden. Het bruist weer bij Carelshaven!

Vorig artikel

Tien jaar FG Restaurant: François Geurds serveert jubileummenu

Volgend artikel

Wijn-spijsavond Griekenland bij Restaurant Elea in Rijswijk

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.