Blog

Blog: Van der Valk aanwinst voor culinair en cultureel Leeuwarden

Leeuwarden is culturele hoofdstad van Europa. ChefsFriends.nl ging naar de Friese hoofdstad en genoot van het nieuwe Van der Valk Hotel Leeuwarden. Waar de ‘culi Valk’ zijn vleugels uitslaat.

Wie aan Friesland denkt, denkt al gauw aan zeilen op een van de vele meren, aan karakteristieke dorpjes als Hindelopen, Workum of Stavoren, of aan de boot naar de uitwaai-eilanden Vlieland of Terschelling. Minder vaak denken we aan Leeuwarden. De hoofdstad is misschien wel een van de minst bekende provinciehoofdsteden van ons land. En dat is onterecht, zo heb ik ervaren.

Leeuwarden staat dit jaar extra in de schijnwerpers. De Friese hoofdstad is Culturele Hoofdstad van Europa en is sinds de opening van het culturele jaar het laatste weekend van januari een aaneenschakeling van culturele activiteiten.

De stad telt bijna 100.000 inwoners en is een van de oudste steden van Friesland. Ljouwert, zoals de Friezen hun hoofdstad uitspreken, blijft groeien. Aan de zuidzijde van de stad bij Goutum ontstaat een nieuwe wijk met moderne woningen, kantoorfaciliteiten en een hotel, het Van der Valk Hotel Leeuwarden.

De bereikbaarheid van het hotel is ideaal. Vanuit Utrecht over de A6 en de A7 ben je er in slechts anderhalf uur. Een autorit door polder, langs meren en over rustige snelwegen met veel groene weiden om je heen.

Het is dan ook heerlijk aankomen bij Van der Valk in Leeuwarden. Het goed bereikbare hotel heeft een ruime parkeerplaats en geeft bij het uitstappen direct een rustgevend gevoel.

De lobby van het hotel is ruim, warm, eigentijds en biedt ruimte om te ontspannen bij bijvoorbeeld de lange gasthaard, en biedt ruimte om te werken. In de hoek enkele Friese laptopwerkers, die hun plek duidelijk al hebben gevonden.

De eerste paal wordt in april 2016 geslagen en binnen twee jaar is het hotel open. Nog niet op volle kracht, want er wordt nog hard gewerkt aan de luxe kamers in het hotelgebouw en de live cooking-ruimte en vergaderzalen in het andere gebouw.

Familiekamers
Van der Valk Hotel Leeuwarden bestaat uit twee ogenschijnlijk identieke gedeeltes, verbonden met een ruime lobby. Sta je rechts voor het gebouw, dan kijk je naar het hotelgedeelte waar 117 royale kamers zijn. Er zijn comfort kamers met brede bedden, een rainshower en royaal ligbad, en er zijn familiekamers met stapelbedden voor kinderen.

Bouwvakkers leggen de laatste hand aan de meest luxe kamers bovenin het gebouw. Op de vierde verdieping komen kamers met vide en sauna. Over enkele weken zijn deze kamers te boeken.

In het linkergebouw is het restaurant met de hotelbar. Op de tweede verdieping komt een enorme ruimte voor live cooking en daarboven vergaderzalen in alle vormen en maten.

Ik geniet van een comfortkamer in het hotelgedeelte en wat direct opvalt is de ruimte. De hal, de kamer, badkamer. Alles is ruim. Vanuit mijn kamer kijk ik uit over een groene akker en een stuk verderop gelegen nieuwbouwwoningen. General manager Thom van der Heide vertelt dat er nog dit voorjaar een aanlegsteiger komt, zodat het hotel ook per boot bereikbaar is.

Thom van der Heide
Thom van der Heide is geen onbekende in de Friese horeca. Veertien jaar lang runde hij het vermaarde restaurant Frouckje State in Ryptsjerk, gevolgd door vier jaar Élevé in Leeuwarden. Een gastronomische kenner dus, getuige de Michelinster die hij jaren in bezit had. Nu doet Thom naast gastronomie ook hotellerie.

Die gastronomische grondslag zien we terug op de menukaart van Van der Valk. Waar veel Nederlanders –geheel ten onrechte overigens – bij Van der Valk nog denken aan de appelmoes met kers, gaat het in Leeuwarden een stuk verder.

Natuurlijk zien we op de kaart tomatensoep, sliptong en varkenshaas. Maar wie van iets meer verfijning houdt, komt flink aan z’n trekken met onder andere coquilles en ganzenlever.

Voordat ik aan tafel ga in het sfeervolle restaurant Martinus neem ik nog even plaats in Birdy’s Bar, de moderne en ook weer ruime hotelbar. Naast een lange hotelbar beschikt deze ruimte over verschillende zitjes zoals onder andere een ruime, ronde zitbank. Opvallend ook zijn de wijnkasten, die fungeren als muur en de hotelbar verschillende hoeken en ruimtes geven. Het zal me niet verbazen wanneer deze hotelbar een of andere designprijs in de wacht gaat slepen.

Maar nu aan tafel. Ik mag genieten van een viergangen verrassingsmenu en krijg bij de aftrap een glas droge bubbels uit Luxemburg, een Marquis de Sallanges. Ingeschonken door sommelier Babs van Ravenswaaij die na 14 jaar topwijnen schenken op Terschelling het eiland heeft ingeruild voor Van der Valk in Leeuwarden.

De eerste wijn voor het eerste gerecht is van Domaine Bruno Sorg uit de Elzas. Een wijn met veel geur en fris in de afdronk. Op tafel komt een gerecht met gerookte zalmmousse met mierikswortelcrème, een rouleau van gerookte paling met aardappel en daarbij een kletskop van sinaasappel en sesam. Een heerlijk smeuïg ietwat vettig gerechtje met een verrassend zoet krokantje. De toon, lees goede toon, is gezet.

De keuken van restaurant Martinus staat onder leiding van Henk Jongman, die eerder kookte voor Van der Valk Emmeloord en Van der Valk Zwolle. Terwijl Henk en zijn team bouwen aan het tweede gerecht, schenkt Babs een Noord-Spaanse Albariño in van bodega Eidosela, liggend op de noordelijke grens van Portugal met Spanje.

Deze Spaanse grenswijn heeft een wat zilte smaak die het goed doet bij het tussengerecht, een royale coquille met daarnaast een kleiner broertje op een bedje van gebakken spinazie met kokkeltjes van het Wad en geglaceerde minigroenten en zoetzure Chiogga biet.

Chateaubriand
Het is duidelijk dat we te maken met een ‘culi Valk’. Bij Van der Valk Leeuwarden is het mogelijk om verfijnd te eten met rake, bijpassende wijnen. In het glas komt een wijn van Valduero Unacepa uit 2014. Een Spaanse rode wijn die bijna een jaar heeft gelegen op Franse eikenhouten vaten. En dat proef je. Geweldig die ‘vanilleneus’ en stoere afdronk, passend bij het stoere hoofdgerecht.

Bam! Op tafel komt Chateaubriand. Drie supermalse stukken rosé gebakken runderbiefstuk met minipaprika en paksoi, crème van Japanse sojaboon en krokante slierten schorseneren. Thom besprenkeld het gerecht aan tafel met overheerlijke tijmjus. Gelukkig blijft het bakje tijmjus op tafel staan, zodat ik nog wat extra tijmjus over mijn vlees kan lepelen.

De malsheid van het vlees met ook hier weer dat verrassende krantje en de prima wijn, maakt dit hoofdgerecht tot een waar feestgerecht. Het is royaal, smaakvol en verrassend met al die texturen.

Babs schenkt de dessertwijn in en kiest voor een fruitige Château Laffitte-Teston, een Franse vriend met een lichte honingsmaak. Op tafel komt een veelzijdig dessert met kersenijs, een macaron met rozen, chocolademousse, een crunch van gepofte rijst, kersengel en krokanten van chocolade en quinoa. Kortom, veel smaken en ook hier weel veel structuren.

De gerechten tonen aan dat deze Van der Valk een ware ‘culi Valk’ is en dat de keuken heel breed georiënteerd is. Je kunt er terecht voor een eenvoudige, royale salade, maar ook voor een culinair verrassingsmenu. De valk slaat in restaurant Martinus zijn vleugels breed uit. Dat is mij wel duidelijk.

Ook het ontbijtbuffet de volgende ochtend is royaal. Met veel brood, granen, sappen en beleg. In Friesland weten ze maar al te goed dat een royaal ontbijt energie geeft voor een mooie dag.

Die veelzijdigheid matcht goed met de veelzijdigheid van Leeuwarden. Zeker nu de stad dit jaar culturele hoofdstad van Europa is en bol staat van de activiteiten. Zo is een wandeling door de oude stad een absolute must en brengt je onder andere langs het rood geverfde geboortehuis van de exotische danseres Mata Hari.

Ook de vrijstaande kerktoren Oldehove mag je niet missen, alleen al vanwege de scheve houding. En wat te denken van de Blokhuispoort, wat tot 10 jaar geleden dienst deed als huis van bewaring. Nu is het cultureel bedrijvencentrum een van de hotspots van Leeuwarden met fijne horeca zoals Proefverlof en Café De Bak.

Leeuwarden is in onze ogen altijd een bezoek waard, maar juist dit jaar met al die activiteiten moet de Friese hoofdstad op jouw to-do list. En zoek je een goed bereikbaar hotel met een culinaire inslag? Dan is Van der Valk Hotel Leeuwarden aan de zuidzijde van de stad een prima locatie.

Zie:
Programma Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa
Van der Valk Hotel Leeuwarden

Vorig artikel

Favoriete restaurants in Limburg van Ralph Hermans

Volgend artikel

Signaturenmenu bij l’Atelier in Gulpen

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.