Blog

Blog: ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’

Ik loop door ons dorp met mijn hond Junior en zie in de verte twee politie-agenten aankomen. Daar heb je het al. Een van hen houdt mij staande. Vlakke hand in de lucht. ‘Waar gaat u naartoe?’ Ik leg uit dat ik met mijn hond ga wandelen. Het is goed tot 200 meter uit het huis, ik mag doorlopen.

Het is een scène die tot voor kort ondenkbaar was in Spanje, om precies te zijn Mallorca, in het tijdperk voordat het coronavirus het doen en laten bepaalde. Mijn dorp Son Serra de Marina was altijd een voorbeeld van het onbezorgde buitenleven, zittend op een bankje in de schaduw of de zon, van die hartelijke gesprekken met wie je maar tegenkwam. Een hartelijke omhelzing en twee kussen bij binnenkomst en bij afscheid. Het is nu allemaal voorbij. De noodtoestand is afgekondigd. We zitten verplicht binnen.

Spanje kent één van de strengste “lockdowns”. Uitsluitend voor een boodschap of het uitlaten van de hond kun je even naar buiten. Mede-dorpsgenoten lopen schichtig langs je heen in de supermarkt en proberen zo veel mogelijk contact te vermijden. Een hele vreemde surrealistische gewaarwording. Het contact verloop met de buitenwereld via de moderne communicatie middelen.

Vlekkeloos en vloeiend
Met onze online wijntrainingen hebben we weliswaar in de afgelopen jaren aardig wat ervaring opgedaan met online lessen, maar webinars verzorgen was voor ons ook echt nieuw. De grootste uitdaging van een online training en een goed webinar is om alles simpel te laten lijken. Vlekkeloze techniek, stimulerende presentaties, vloeiende overgangen. Als organisatie doe je er, samen met je spreker, dus alles aan om je webinars ‘foutloos te laten lijken. Maar in werkelijkheid komt er heel wat bij kijken.

Logistiek en technisch moet alles in orde zijn. De presentatie moet kloppen en goed getoond worden op het scherm. Polls en andere momenten van interactiviteit moeten voorbereid zijn. We zullen vast niet de eerste zijn die niet precies weet hoe je je scherm moet delen, het niet lukt om een poll te starten of waarbij de microfoon opeens niet blijkt te werken.

Ervaring rijker
De waarde van webinars als manier van kennisdeling is gigantisch. Het is een prachtige manier om kennis te delen met bestaande klanten, cursisten, collega’s of potentiële contacten. En hoewel er wat organisatie bij komt kijken, is het uiteindelijk gewoon een kwestie van doen. Door in het diepe te springen, ontdek je gaandeweg wat werkt en wat niet werkt. 

Na twee maanden intensief lockdown en intensief webinaren merk ik dat er wel een grote behoefte ontstaat aan sociale en fysieke contacten. In Spanje zijn de terrassen midden mei al opengegaan. Ik schrijf deze column op de dag dat in Nederland de horeca weer de eerste gasten mag ontvangen. We zijn een ervaring rijker en beseffen hoe mooi de horeca en gastronomie eigenlijk is. Je gaat het pas zien als je het door hebt!

Meer weten over wijn? Dan kun je terecht bij WTOL Academy, één van de vrienden van ChefsFriends. Bekijk de mogelijkheden op de website https://wtol-academy.nl. Als ‘Vrienden van…’ is deze bijdrage geschreven in samenwerking met WTOL Academy. Ook ‘Vrienden van….’ Worden? Stuut een e-mail naar rik@chefsfriends.nl.

Vorig artikel

Dîner Amical met Chaîne bij Restaurant élevé in Leeuwarden

Volgend artikel

Eigenaren ONE starten Bistro TWO in Roermond

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.