Expertblog

Blog: Hoe proef je wijn?

Expertblog – Je hebt het vast wel eens meegemaakt in het restaurant. Je bestelt een wijn, vervolgens komt de medewerker naast je staan met de door jou gekozen wijn. Hij (of zij) ontkurkt de fles, schenkt een beetje in je glas en kijkt verwachtingsvol naar jou! Nu komt het erop aan… het is jouw beurt om zelfverzekerd deze wijn te keuren. Maar hoe proef ik deze wijn nu?

Persoonlijke ervaring en smaakgeheugen.
Dat is best eenvoudig eigenlijk… je neemt een slok en je geeft aan of je de wijn lekker vind of niet. Voor de beginnende wijnliefhebber is het proeven beperkt tot ‘of je de wijn lekker vindt of niet’. Meningen over smaak zullen altijd verschillend zijn. Het is een hele kunst om de eigenschappen van de wijn te omschrijven in woorden.

Jouw smaak hangt nauw samen met jouw persoonlijke ervaring, je smaakgeheugen. Om objectief te kunnen proeven en dezelfde “taal” te spreken als je tafelgenoten is enige training gewenst. Hier komt mijn specialisatie kijken… maar dat is niet in een paar regels uit te leggen. Onderstaand enkele tips:

Stap 1 Kijk naar de wijn.
De kleur zegt iets over de leeftijd van de wijn. Denk maar eens aan een appel. Snij deze in tweeën en laat de appel een weekje liggen. Inderdaad deze wordt dan bruin. Jonge witte wijnen zijn meestal lichter van kleur, terwijl oudere witte wijnen wat bruinachtiger van kleur worden. Dit heeft met oxidatie te maken.

Stap 2 Snuffelen.
Laat de wijn in het glas ronddraaien en snuffel eens goed boven het glas. Herken je wellicht een geur is deze fris fruitig of juist rijp fruitig? Heeft de wijn veel geur of juist weinig geur? Wist je trouwens dat je maar met één neusgat tegelijk ruikt… test maar eens door om en om een neusgat dicht te knijpen.

Stap 3 Proef de wijn.
Neem een klein slokje van de wijn uit het glas en laat deze minimaal 10 seconden door de mond gaan. Door wat lucht door de spleten van je tanden te slurpen, zal de invloed van zuurstof de smaak van de wijn vergroten. Je zult merken, dat de wijn een aantal aroma’s prijsgeeft, die je anders niet had geproefd.

Stap 4 Afdronk / conclusie.
Concentreer je op de smaken die in de mond zijn achtergebleven. Heeft de wijn veel smaak of juist weinig, is de wijn in de mond samentrekkend (denk aan citroen of tannine) of juist filmend? (denk aan boter of room). Tja hoe dit allemaal samen mooi aansluit bij het gerecht, leg ik je graag uit tijdens een van onze trainingen.

Download onze GRATIS DVD workshop.
Wil je meer weten over het proeven van wijn? Welke factoren bepalen de kwaliteit van wijn? In mijn GRATIS 5-delige video cursus vertel ik er alles over. Vul je gegevens in en je ontvangt om de drie dagen een nieuwe video. De eerste video ontvang je direct na aanmelding!

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.

www.winetraining-online.com/nl/pudvd | info@wijntraining-online.nl 

Vorig artikel

Derde editie eigen restaurantweek Wolfslaar in Breda

Volgend artikel

Vlog: De toeristische parels van Nederland

De auteur

Ruud Weterings

Ruud Weterings

Ruud Weterings is vinoloog en eigenaar van WijnTraining-Online.nl. Hij blogt maandelijks exclusief over wijneducatie. Ruud woont op Mallorca, waar hij ook wandeltochten organiseert. Naast wijntrainingen verzorgt hij ook wijnreizen.