Blog

Blog: Culinaire treinreis ‘t Lansink met oude stoomlocomotief

Goed eten, goed drinken, goed reizen. Alles komt samen in het pop-up restaurant op rails van Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink in Hengelo. Een culinair verslag van een bijzondere treinreis door het Twentse land.

Richard van der Hoeven en Lars van Galen runnen Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink in Hengelo. Jongens uit de Twentse streek met gevoel van belang voor cultureel erfgoed. Ze verbinden zich aan Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen en een nieuw initiatief is geboren: een pop-up restaurant op rails.

Zaterdag 9 april is de primeur. Voor het eerst dit jaar wordt de ruim honderd jaar oude stoomlocomotief van stal gehaald om twee culinaire coupés en een keuken voort te trekken over een oude spoorlijn van Haaksbergen naar Boekelo, en weer terug.

Champagne Taittinger
Voor de treinfanaten: het gaat om een stoomlocomotief van de Schweizerische Locomotiv- en Maschinenfabrik Winterthur uit 1910. Voor de rit van Haaksbergen naar Boekelo vice versa, een traject van in totaal 14 kilometer, is zo’n 150 kilo kolen nodig. De kolenschepper van Museum Spoorweg moet dus flink aan de bak. Net als SVH Meesterkok Lars van Galen en zijn team.

Bij binnenkomst in het stationsgebouw worden we verwelkomd met een bruisend glas champagne van Taittinger. Daarbij een amuse van kroepoek met geitenkwark, rode biet, geroosterde amandel en een crème van amandel.

Soepje van gebakken bloemkool met schuim van citroen
We nuttigen de champagne buiten op het perron, kijkend naar de stoomlocomotief die dan al vierenhalf uur aan het voorverwarmen is. Het wordt namelijk zijn eerste rit in de voorjaarszon na een lange winterslaap.

Ietwat trappelend van ongeduld mogen we naar binnen. De bediening onder leiding van Richard van der Hoeven leidt de ruim 40 gasten vakkundig naar hun tafels in een van de twee treincoupés. Bij het verlaten van station Haaksbergen volgt direct de tweede amuses: een soepje van gebakken bloemkool met een schuim van citroen. We zijn op stoom.

Intussen is het glas gevuld met een Riesling van Schloss Vollrads uit Oestrich-Winkel in Duitsland. Dit wijnhuis behoort tot de oudste ter wereld en maakt al 800 jaar wijn. Dit ‘oudje’ past prima bij de sfeer en ambiance in onze nostalgische treincoupé, waar een ontspannen en gezellige sfeer hangt, mede door het prettige personeel en de rustige maar niet oubollige muziek.

Albacore tonijn
De huizen van Haaksbergen maken plaats voor het Twentse platteland, dat zich kenmerkt door bossen bestaande uit verschillende boomsoorten en voorjaarsgroene weilanden, met hier en daar een boerderij of een onbewaakte spoorovergang. De onbewaakte spoorovergangen zijn de reden waarom de trein zo nu en dan stopt, zodat modern autoverkeer door een treinmedewerker wordt gewezen op de naderende stoomlocomotief.

De reis van Haaksbergen naar Boekelo duurt ongeveer een uur. Het keukenteam is vol op stoom en perst er drie prachtige gerechten uit. Als eerst marbre met maïshoender, lever en lardo. Lekker romig en vettig, een fijne vriend van de Riesling.

Na een stukje brood met boter aangevuld met zout en rookolie volgt een mooi tonijngerechtje. Witte tonijn, genaamd Albacore, aangevuld met verschillende soorten radijs, aardappel, spekbokking en quinoa. Lars komt het gerecht persoonlijk serveren in onze coupé. De oh’s en ah’s begeleiden het treingeluid.

Risotto met verse coquille
Voordat de rode loper wordt uitgerold in Boekelo, waar we een korte stop maken, komt een klassieker van Lars op onze treintafel: risotto met een flinke, verse coquille, pompoen en een schuim van langoustine. Daarbij een Les Dames Blanches du Sud uit 2015 van wijnhuis Domaine de Grangeneuve uit de Rhone in Frankrijk. De wijn smaakt naar mango en perzik en doet het erg goed bij de coquille.

Na een uurtje treinen en het nodige culinaire geweld komen we aan op Station Boekelo. Terwijl we het in 1883 gebouwde stationnetje bezoeken, keert de stoomlocomotief zodat we weer gang kunnen zetten naar Haaksbergen. De zon gaat langzaam onder, zodat bij de terugreis de warme kleuren uit de coupé voor een romantische sfeer zorgen.

Kalfswang met crunch van pistache
Bij zo’n sfeer hoort een eigentijds gerecht van kabeljauw met een puree van aardappel en stokvis, verfijnde Hollandaise en een opvallend mooie crunch van zwarte olijven. De texturen geven nog meer inhoud aan dit zeer smaakvolle gerecht.

En dan komt ’ie, de bom van de avond: kalfswang, zwezerik, cepes, knolselderij en een crunch van pistache. De kalfswang heeft ruim 4 uur in jus gelegen en is werkelijk boterzacht. De krokante elementen zoals een stukje gebakken zwezerik en de crunch van pistache maken het gerecht af. Daarbij een glas Marqués Valcarlos Reserva 2006 en we vergeten alles om ons heen. En dat terwijl we inmiddels Station Haaksbergen weer binnen tuffen.

Disznókó Tokaji
Het einde van de reis nadert. Maar niet voordat we in de stationshal in Haaksbergen het dessert krijgen voorgeschoteld: biest, banaan, koffie en kokos. De biest (de eerste melk die gevormd wordt als een zoogdier bevallen is) is afkomstig van een bevriende melkveehouder van een van de koks uit het keukenteam van Lars. Daarbij een slok Hongaarse dessertwijn van Disznókó Tokaji uit 2012.

De culinaire reis sluiten we af met koffie en een etagère met lekkernijen en een ferme handdruk van de hoofdrolspelers en initiatiefnemers: Richard van den Hoeven en Lars van Galen, de mannen die culinair reizen in Twente nieuw leven inblazen.

Wil je ook eens zo’n reis maken door het Twentse landschap? Het pop-up restaurant op rails rijdt op 14 mei, 4 juni, 3 september en 1 oktober. In overleg kan de trein ook op andere data worden ingezet voor bijvoorbeeld een bedrijfsuitje of familiefeest. De culinaire treinreis is voor 125 euro all-in te boeken bij Tuindorphotel & Restaurant ’t Lansink in Hengelo.

Wil je meer foto’s van deze bijzondere treinreis zien, kijk dan even hier.

Vorig artikel

Video: zee/land/zilt inspired by Edwin Vinke in Yerseke

Volgend artikel

Frank Uphoff nieuwe Executive Chef van Hilton The Hague

De auteur

Richard Kok

Richard Kok

Gek op internet en video. Speurt dag en nacht over het web naar leuke nieuwe internetdingetjes. Deelt graag en houdt van jip-en-janneketaal.

1 Reactie

  1. […] De eerste rit was op zaterdag 9 april en het was een smaakvol succes. Klik op de facebooksite van Marieke Dijkhof voor een sfeerimpressie. Voor het verslag van deze rit kijk je op de site van chefsfriends.nl. […]